Szacharin téma
Az energiamentes édesítőszerek táplálkozás-élettani előnyei
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (úgynevezett nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind az élelmiszeriparban, mind a háztartásokban.
Mikor milyen édesítőszert válasszunk?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem kell aggódnunk, ha az édesítőszerek mellett döntünk, semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk az általánosan fogyasztható mennyiségen belül.
Alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Az édesítőszerek olyan élelmiszer adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használunk.
A mesterséges édesítőszerekről
WEBBeteg - Szimuly Bernadett
Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság, már az újszülöttek is ösztönösen előnyben részesítik többi ízzel szemben. A különböző eredetű cukrok jelentős kalóriatartalma miatt (illetve cukorbetegek számára készült élelmiszerekben) manapság egyre több termék előállításánál használnak mesterséges édesítőszereket.