Miért fontos, hogy tiszta legyen az irodai asztal?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Egy tipikus irodai asztal több mint 10 millió baktérium otthona - ez 400-szor több, mint ami egy WC-ülőkén található! Tanulmányok kimutatták, hogy az emberek többsége nem mossa meg a kezét, így a felületeket a csapoktól a liftgombokig hivatali piszok borítja.

Az egészségügyi problémákon túl mindez a pszichére is hatással van, hiszen egyfajta beépített „undor reakciónk” van a piszkos környezetre. Bizonyított, hogy egy tiszta munkahely csökkenti a betegnapok számát és növeli a termelékenységet.

Azok a dolgozók, akik betegen dolgoznak, hozzájárulnak a betegség terjedéséhez. Nagyobb számú munkatárs megbetegedése, munkából kiesése gazdasági kárt is eredményezhet.

Nem vagyunk olyan tiszták, mint gondolnánk

Egy 13 hónapig tartó tanulmányban amerikai kutatók 4 800 irodai felületet találtak hivatalosan piszkosnak. A csapok, mikrohullámú sütők, billentyűzetek és hűtőajtók voltak a legmocskosabb felületek.

Ez különös aggodalomra ad okot a nyílt terű és megosztott asztalú munkahelyek esetén. A nyílt térben dolgozó munkavállalók esetén 62 százalékkal magasabb a betegség miatti hiányzás, mint a magán vagy többszemélyes, közös irodai szobában dolgozóknál.

A megosztott íróasztalok munkahelyi etikettje megkövetelné, hogy az alkalmazottak tisztítsák meg munkaterületüket és berendezéseiket, amikor befejezték azok használatát. Ennek az íratlan szabálynak azonban csak a munkavállalók kevesebb mint fele tesz eleget.

A kutatás kimutatta, hogy bizonyos körülmények között mindannyian megfeledkezünk a megfelelő higiéniáról. Mind a környezetünk, mind pedig a társadalmi normáink befolyásolják magatartásunkat.

Egy híres tanulmányban például még azok is, akik azt állították, hogy sosem szemetelnének, sokkal nagyobb valószínűséggel tették azt, ha a környezetük már piszkos volt vagy mások is szemeteltek.

Ha a munkahely már piszkos vagy rendetlen, akkor érthető, ha egy idő után senki sem mosogat el maga után. Úgy érezzük, nem a mi felelősségünk, követjük a munkahelyen uralkodó normát, és olyan módon viselkedünk, ahogy általában nem.

Ez is érdekelheti Számítógép-fejfájás - Mit tegyünk ellene?

A rendetlen munkahely hatása

Egy tanulmány, mely 351 irodaépület 43.021 dolgozóinak válaszait vizsgálta, megállapította, hogy a tisztaság összefüggésben áll az alkalmazottak elégedettségével. Laboratóriumi és helyszíni kísérletek során is azokban az irodákban, amelyek rendezettnek tűntek és kellemes megjelenést mutattak, a dolgozók bizalma és megítélése a cég iránt pozitív volt, akárcsak a munkakörnyezet fejlődésükre gyakorolt hatása.

Mindezen felül a nem megfelelően tiszta munkaterületeknek egészségügyi hatásai is vannak. A vírusok órákig vagy akár hónapokig is túlélhetnek a felületeken, például a telefonokon és a számítógépeken.

Egy másik tanulmányban, mely a takarítási minőség ellenőrzött javulásának hatását vizsgálta, a kutatók azt találták, hogy egy tisztább irodában 12,5 százalékkal csökkent a betegnapok száma és a termelékenység is nőtt.

Bővebben 6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

Mit tehetünk?

Nem minden fertőző megbetegedés ellen létezik vakcina, így a piszkos munkaterületek problémájának megoldásához némi leleményességre van szükség.

A kézhigiénia megőrzése az egyik leghatékonyabb mód a csírák átvitelének csökkentésére. Ellenőrzött vizsgálatok bizonyítják, hogy a kézfertőtlenítő gélek használata több mint 20 százalékkal csökkenti a higiéniával kapcsolatos hiányzásokat.

Számos cégnél van kihelyezett fertőtlenítő gél/kendő, hogy ösztönözze az alkalmazottakat az asztallapok, a számítógépes berendezések és a telefonok áttörlésére, amikor befejezték a napi használatot. Egy tanulmány azonban kimutatta, hogy az alkalmazottaknak csak kevesebb mint fele használja ezeket.

Olvasson tovább! Hogyan kellene kezet mosnunk?

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
medicalxpress.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Influenza Influenza

Erősebb lehet az idei szezon. Érkeznek a térítésmentes vakcinák.

Terhesség Terhesség

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (x)

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.