• Miért fontos, hogy tiszta legyen az irodai asztal?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Egy tipikus irodai asztal több mint 10 millió baktérium otthona - ez 400-szor több, mint ami egy WC-ülőkén található! Tanulmányok kimutatták, hogy az emberek többsége nem mossa meg a kezét, így a felületeket a csapoktól a liftgombokig hivatali piszok borítja.

    Az egészségügyi problémákon túl mindez a pszichére is hatással van, hiszen egyfajta beépített „undor reakciónk” van a piszkos környezetre. Bizonyított, hogy egy tiszta munkahely csökkenti a betegnapok számát és növeli a termelékenységet.

    Azok a dolgozók, akik betegen dolgoznak, hozzájárulnak a betegség terjedéséhez. Nagyobb számú munkatárs megbetegedése, munkából kiesése gazdasági kárt is eredményezhet.

    Hirdetés

    Nem vagyunk olyan tiszták, mint gondolnánk

    Egy 13 hónapig tartó tanulmányban amerikai kutatók 4 800 irodai felületet találtak hivatalosan piszkosnak. A csapok, mikrohullámú sütők, billentyűzetek és hűtőajtók voltak a legmocskosabb felületek.

    Ez különös aggodalomra ad okot a nyílt terű és megosztott asztalú munkahelyek esetén. A nyílt térben dolgozó munkavállalók esetén 62 százalékkal magasabb a betegség miatti hiányzás, mint a magán vagy többszemélyes, közös irodai szobában dolgozóknál.

    A megosztott íróasztalok munkahelyi etikettje megkövetelné, hogy az alkalmazottak tisztítsák meg munkaterületüket és berendezéseiket, amikor befejezték azok használatát. Ennek az íratlan szabálynak azonban csak a munkavállalók kevesebb mint fele tesz eleget.

    A kutatás kimutatta, hogy bizonyos körülmények között mindannyian megfeledkezünk a megfelelő higiéniáról. Mind a környezetünk, mind pedig a társadalmi normáink befolyásolják magatartásunkat.

    Egy híres tanulmányban például még azok is, akik azt állították, hogy sosem szemetelnének, sokkal nagyobb valószínűséggel tették azt, ha a környezetük már piszkos volt vagy mások is szemeteltek.

    Ha a munkahely már piszkos vagy rendetlen, akkor érthető, ha egy idő után senki sem mosogat el maga után. Úgy érezzük, nem a mi felelősségünk, követjük a munkahelyen uralkodó normát, és olyan módon viselkedünk, ahogy általában nem.

    Ez is érdekelheti Önt! Számítógép-fejfájás - Mit tegyünk ellene?

    A rendetlen munkahely hatása

    Egy tanulmány, mely 351 irodaépület 43.021 dolgozóinak válaszait vizsgálta, megállapította, hogy a tisztaság összefüggésben áll az alkalmazottak elégedettségével. Laboratóriumi és helyszíni kísérletek során is azokban az irodákban, amelyek rendezettnek tűntek és kellemes megjelenést mutattak, a dolgozók bizalma és megítélése a cég iránt pozitív volt, akárcsak a munkakörnyezet fejlődésükre gyakorolt hatása.

    Mindezen felül a nem megfelelően tiszta munkaterületeknek egészségügyi hatásai is vannak. A vírusok órákig vagy akár hónapokig is túlélhetnek a felületeken, például a telefonokon és a számítógépeken.

    Egy másik tanulmányban, mely a takarítási minőség ellenőrzött javulásának hatását vizsgálta, a kutatók azt találták, hogy egy tisztább irodában 12,5 százalékkal csökkent a betegnapok száma és a termelékenység is nőtt.

    Bővebben 6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Mit tehetünk?

    Nem minden fertőző megbetegedés ellen létezik vakcina, így a piszkos munkaterületek problémájának megoldásához némi leleményességre van szükség.

    A kézhigiénia megőrzése az egyik leghatékonyabb mód a csírák átvitelének csökkentésére. Ellenőrzött vizsgálatok bizonyítják, hogy a kézfertőtlenítő gélek használata több mint 20 százalékkal csökkenti a higiéniával kapcsolatos hiányzásokat.

    Számos cégnél van kihelyezett fertőtlenítő gél/kendő, hogy ösztönözze az alkalmazottakat az asztallapok, a számítógépes berendezések és a telefonok áttörlésére, amikor befejezték a napi használatot. Egy tanulmány azonban kimutatta, hogy az alkalmazottaknak csak kevesebb mint fele használja ezeket.

    Olvasson tovább! Hogyan kellene kezet mosnunk?

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    medicalxpress.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.11.09 04:06, Megjelenés: 2018.10.30 14:58
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

    Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.