A narancs a legjobb C-vitamin forrás

Medipress
megjelent:

A narancs egészséggőrző hatása régóta ismert. A Brigham Young Egyetem kutatói most azt vizsgálták, hogy egy narancs elfogyasztása vajon miért hatékonyabb, mint a C-vitamin tabletták szedése.

„Valami miatt egy narancs elfogyasztása sokkal jótékonyabb hatású a szervezetünkre, mintha ugyanazt a mennyiségű C-vitamint tablettákban fogyasztanánk el”, mondja Tory parker, a Brigham Young Egyetem munkatársa. „Azt gondoljuk, hogy az antioxidánsok keverékének megfelelő aránya lehet a megoldás kulcsa.”

Minden alkalommal, ha szénhidrátot, vagy zsírokat viszünk be a szervezetünkbe, megnöveljük a vérünkben lévő szabad gyökök számát, magyarázza Parker. Idővel, ez megnöveli a szívbetegségek és az érszűkület kialakulásának esélyeit, de az étkezések után néhány órával elfogyasztott gyümölcs védelmet biztosít a betegségek ellen.

Parker megjegyezte, hogy sok étrend-kiegészítőket gyártó cég nagy koncentrációjú áfonya-, szeder- és narancskivonatot vegyít össze és azt gondolják, hogy ez így jó. A kutatók számos antioxidáns kombinációt azonosítottak, mely során kiderült, hogy a két legfontosabb összetevő a heszperidin és a naringenin. A vizsgálatok eredményeit a Journal of Food Science című folyóiratban publikálták.

(Medipress)

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.