A narancs a legjobb C-vitamin forrás

Medipress
megjelent:

A narancs egészséggőrző hatása régóta ismert. A Brigham Young Egyetem kutatói most azt vizsgálták, hogy egy narancs elfogyasztása vajon miért hatékonyabb, mint a C-vitamin tabletták szedése.

„Valami miatt egy narancs elfogyasztása sokkal jótékonyabb hatású a szervezetünkre, mintha ugyanazt a mennyiségű C-vitamint tablettákban fogyasztanánk el”, mondja Tory parker, a Brigham Young Egyetem munkatársa. „Azt gondoljuk, hogy az antioxidánsok keverékének megfelelő aránya lehet a megoldás kulcsa.”

Minden alkalommal, ha szénhidrátot, vagy zsírokat viszünk be a szervezetünkbe, megnöveljük a vérünkben lévő szabad gyökök számát, magyarázza Parker. Idővel, ez megnöveli a szívbetegségek és az érszűkület kialakulásának esélyeit, de az étkezések után néhány órával elfogyasztott gyümölcs védelmet biztosít a betegségek ellen.

Parker megjegyezte, hogy sok étrend-kiegészítőket gyártó cég nagy koncentrációjú áfonya-, szeder- és narancskivonatot vegyít össze és azt gondolják, hogy ez így jó. A kutatók számos antioxidáns kombinációt azonosítottak, mely során kiderült, hogy a két legfontosabb összetevő a heszperidin és a naringenin. A vizsgálatok eredményeit a Journal of Food Science című folyóiratban publikálták.

(Medipress)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló

C-vitamin
Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak. A C-vitamin szerepéről, előnyeiről, és mértéktelen fogyasztásának veszélyeiről.