• Ezeket az ellátásokat vesszük igénybe a magánorvosnál

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Szakorvosi ellátásokra, diagnosztikai vizsgálatokra, valamint kisebb sebészeti beavatkozásokra fordítjuk a legtöbb összeget a magánszektorban, ahová leginkább a fiatalok és a családosok járnak.

    Az egy főre eső egészségügyi kiadás 60 százaléka állami, 40 százaléka pedig magánforrásból valósul meg – derül ki a KSH adataiból. Összehasonlítva: 2005-ben ez az arány még 70-30 százalék volt. Bővülés tapasztalható tehát a magánszektorban, ahová az átláthatóság és a kiszámíthatóság miatt mennek a páciensek.

    A vélemények döntő többsége szerint a magánellátás legfőbb előnyei a minimális a várakozási idő, hogy nem változik az előjegyzési időpont, nem kell várni az orvosra, elegendő és érthető információt nyújtanak a betegségekről, és nincs hálapénz.

    Hirdetés

    Leginkább a fiatalok és a családosok fordulnak magánorvoshoz, ők főként egészségük és munkaképességük megőrzése érdekében járnak el különböző szakorvosi vizsgálatokra.

    Tavaly a fővárosi és Pest megyei lakosok 60 százaléka vett igénybe magán-egészségügyi szolgáltatást, ez az arány 2014-ben még 49 százalék volt – olvasható a Szinapszis Piackutató Kft. felméréséből. A magánellátást igénybe vevő betegek főként szakorvosi ellátásra, diagnosztikára (ultrahang, CT, MRI stb.), valamint kisebb sebészeti beavatkozásra költik el a pénzüket, és jellemzően az egészségpénztári befizetésekből fedezik a szolgáltatások költségeit, mindemellett a maximális, 150 ezer forintos állami támogatást is igénybe veszik.

    Milyen ellátást kaphatunk a magánszektorban egészségpénztári befizetésből?

    A szerződéssel rendelkező partnereknél jellemzően a következő egészségügyi szolgáltatásokat vehetjük igénybe (alapellátás, járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátás keretein belül):

    • diagnosztikai vizsgálatok
    • fogászati beavatkozások és szűrés,
    • belgyógyászati vizsgálat,
    • sebészeti beavatkozások
    • nőgyógyászati vizsgálatok vagy kezelések
    • plasztikai sebészeti beavatkozások (kizárólag a helyreállító műtétek finanszírozhatóak a pénztári befizetésekből)

    Az állami egészségügyi kiadások legnagyobb részét a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök teszik ki, a legkevesebbet pedig a prevencióra költik, ezért is fontos, hogy saját magunk vegyük kezükbe egészségünk megőrzését.

    Amennyiben prevenciós szolgáltatásokat, azaz olyan szűrővizsgálatok elvégzését tervezzük, mint például méhnyakrákszűrés, emlővizsgálat, vastagbél- vagy prosztatarákszűrés és a mentális zavarok korai felismerését szolgáló vizsgálat, akkor lehetőség van a szolgáltatásokért kifizetett összeg 10 százalékát visszaigényelnünk az adónkból.

    Kiemelt szűrések
    • kardiológiai szűrés,
    • érbeteg szűrés,
    • mozgásszervi szűrés,
    • bőrgyógyászati vizsgálat,
    • fogászati,
    • szemészeti szűrés,
    • tüdőszűrés,
    • gyomor- bél- és emésztőrendszeri szűrés,
    • mentális zavarokkal kapcsolatos szűrés,
    • nőgyógyászati szűrés,
    • onkológiai szűrővizsgálat. 

    WEBBeteg
    Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró

    Legutóbb frissült: 2017.10.02 14:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egy védjegy mindenekfelett

    Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató elnevezéssel védjegyet alapított a transzparens, jogkövető és etikus magánegészségügyi szolgáltatók számára az iparág érdekvédelmi ernyőszervezete, a PRIMUS Egyesület. A védjegy megszerzéséhez és megtartásához a jelentkezőknek évente egy független szakmai auditorok által elvégzett szigorú tanúsítási folyamaton kell átmenniük.

    Magánellátás egészségpénztárral - Mi várható a jövőben?

    Magyarországon is egyre többen fordulnak ma már a magánrendelőkhöz, magánkórházakhoz. Mire számíthatunk abban az esetben, ha úgy döntenénk, egészségpénztári tagként magánellátásban szeretnénk részt venni, és mire lehet készülni a jövőben?

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd várólistán eltöltenie a következő 10 évben

    Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy szűrővizsgálatokra jelentkezik az állami szakrendeléseken. Nem túlzás, a NEAK adatai alapján átlagosan 10-50 nap szerepel a betegfogadási listákon egy-egy vizsgálat esetében.

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd orvosi váróban töltenie a következő 10 évben

    A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Ön az elkövetkező évtizedben 146 alkalommal jár majd egészségügyi intézményben, és mintegy 70-75 órát tölt majd el a váróteremben orvosi kivizsgálásra, vérvételre vagy valamilyen más vizsgálatra várakozva.

    A szürke százmilliárd árnyalata - A magánegészségügyi szektor kifehérítése

    Csak Budapesten és Pest megyében évi 54 milliárd forintot költ el a lakosság számla nélküli privát egészségügyi szolgáltatásokra, országosan ez az összeg pedig biztosan meghaladja a 100 milliárd forintot - derül ki a PRIMUS Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete és a Szinapszis legfrissebb elemzéséből. A PRIMUS szakértői rámutatnak: az adófizetést elkerülő szolgáltatói réteg kifehérítésével nemcsak a központi költségvetés és a legálisan működő vállalkozások járnának jól, de a számlaadással a betegek garanciát kapnak az ellátás minőségére, ami a betegbiztonságot is javítja.

    Ötszázötvenen vesznek részt a vizes vb egészségügyi biztosításában

    Az Országos Mentőszolgálaton és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatán kívül 550 fős egészségügyi személyzet lesz jelen a 17. FINA Világbajnokság versenyhelyszínein.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.