Valószínűleg ennyi időt kell majd várólistán eltöltenie a következő 10 évben

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy szűrővizsgálatokra jelentkezik az állami szakrendeléseken. Nem túlzás, a NEAK adatai alapján átlagosan 10-50 nap szerepel a betegfogadási listákon egy-egy vizsgálat esetében.

Szájüregvizsgálatot évente, illetve a fogászati szűrővizsgálatok alkalmával érdemes beiktatni nőknél és férfiaknál egyaránt, 21 és 65 év felett. Arra azonban fel kell készülnie, hogy a fogászatokon átlagosan 20 nap az előjegyzési idő.

Szintén évente kell tervezni látás- és hallásvizsgálattal, ezekben minden korosztály érintett. Az általános szemészetre 44, a fül-orr-gégészetre 13 napot jegyeztek a betegfogadási listán.

Életkortól és nemtől függetlenül ajánlott évente egyszer szakorvossal átnézetni anyajegyeinket, ha sok van belőlük, akkor félévente. A bőrgyógyászati ellátásra átlagban 39 napot kell várni.

Amennyiben nem kell részt vennie a kötelező, szervezett tüdőszűrésen, évente egyszer be kell terveznie egy mellkas röntgenvizsgálatot. A fokozott kockázati csoportba tartozóknál, így a dohányosok esetében alacsony sugárdózisú mellkasi CT-re van szükség. Jó, ha felkészül, mert átlagosan 29 napos várakozási idővel kell számolnia.

Vastag- és végbélvizsgálatra főként azoknak kell odafigyelni, akiknek a családjában előfordult már béldaganat, ezért már 40 éves korban érdemes elkezdeni a szűrést, egyébként 50 év felett javasolt. Erre az endoszkópos vizsgálat vagy a CT-kolonoszkópia alkalmas. Az urológiai szakrendelések átlagosan 42 napos előjegyzéssel fogadják a pácienseket.

45 év felett nőknél és férfiaknál fel kell készülni kardiológiai vizsgálatokra a szívműködés zavarainak felderítése céljából, évente egy alkalommal. A kardiológiai szakrendeléseken átlagosan 52 nap a várakozási idő.

Ebben a korosztályban a nőknél tervezni kell egy komplex emlővizsgálattal (mammográfia, ultrahang), valamint hasi és kismedencei ultrahangvizsgálattal, emellett már 30 éves kortól kezdve háromévente méhnyakrákszűrésre is el kell járni. A nők és férfiak esetében is fontos a mellkas CT-vizsgálat, illetve a nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálata, ehhez társul még évente egy rutin laborvizsgálat. A mammográfia átlagosan 40 napos előjegyzési idővel érhető el, a nőgyógyászati ultrahangra 22 napot kell várni, a CT 29 napos várakozási idővel érhető el.

Férfiaknál, már 30 év felett ajánlott a képalkotó szűrőcsomag keretében pajzsmirigy-ultrahangvizsgálat. Az ultrahangvizsgálatokra átlagosan 38 napot kell várakozni.

Van más megoldás a többhónapos várakozás helyett?

Egy felmérés szerint tavaly 10 fővárosi betegből 6 járt magánrendelésen, ők leginkább fogászatra és diagnosztikai vizsgálatokra fizettek. Már a magánszektorban is előfordul várakozási idő, ám 1-2 héten belül fogadják a pácienseket, akik akár az egészségpénztári megtakarításaikból is fedezhetik a költségeket, ehhez pedig minden évben igénybe vehetik az állami támogatást.

Javasolt szűrővizsgálatok férfiaknak | Javasolt szűrővizsgálatok nőknek

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Szűrővizsgálat
A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.