Hogyan éljük túl a nyaralás utáni munkanapokat?

Szerző: drportal.hu

Világszerte rengeteg ember éli át a nyaralás utáni depressziót, mégis sokan nem beszélnek a problémáról, ami csak megnehezíti annak megoldását.

Sok módja van a megelőzésének is, de ha mégis úrrá lenne rajtunk a letargia, érdemes az alábbi lépések szerint haladnunk a közérzetünk helyreállításában.

Első lépés: Éljük át az érzelmeket

Aki sosem volt boldogtalan, az az igazi boldogságot sem ismerheti. Engedjünk a szomorúságnak egy kicsit, hagyjuk, hogy előtörjenek, kijöjjenek a rossz érzések belőlünk. Kicsit sírdogálhatunk is, miközben elpakoljuk a bőröndöket a „soha vissza nem térő” fantasztikus nyaralás után.

Második lépés: Csináljunk pár egyszerű programot

Vegyünk elő egy naptárat és a következő néhány napra adjunk magunknak egyszerű feladatokat. Például egyik nap küldjünk e-mailt egy ismerősünknek, másik nap menjünk sétálni. A lényeg, hogy egyszerű, egyedül is megoldható programokat írjunk magunknak össze minden napra. Ezeknek a feladatoknak a teljesítése elégedettséget hoz és javítja az általános közérzetünket.

Harmadik lépés: Hallgassunk zenét

A zeneterápia egy jól bevált módszer. Próbáljunk ki pár újfajta zenei irányzatot, hallgassunk olyan zenéket, amilyeneket eddig nem. A tudomány szerint a zene hatással van az elmére, szóval keressünk olyan számokat, amik megnyugtatnak, vagy ellazítanak, vagy feldobnak. Ez nagy segítség a depresszió elleni küzdelemben.

Negyedik lépés: Keressük a napfényt

Mindenképpen próbáljunk meg napfürdőzni egy kicsit. A szervezetünknek szüksége van a D-vitaminra. A napfény mindig javítja a közérzetet.

Ötödik lépés: Testmozgás

Sétáljunk egy jót, vagy menjünk táncolni, esetleg aerobik órákra is benézhetünk. Ahogy azt mondják, ép testben ép lélek. Egy egészséges test egészséges agya kevésbé hajlamos a depresszióra.

Hatodik lépés: Koncentráljunk a jövőre

A tegnap elmúlt, ahogy a nyaralás is. Tekintsünk a jövőbe, és tervezgessük a következő, még jobb nyaralást. Ez is pozitív hatással lesz a közérzetünkre.

Ha mind a hat lépést betartjuk, elég kicsi az esélye, hogy a depresszió tartós maradjon. Azoknak viszont, akiknél az állapot három hétnél tovább tart, mindenképpen érdemes egyéb segítséget kérniük.

(DRportal - E.M.M., fordító, Forrás: mental-health.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Az utazók hasmenése a nyaralást is...

Nem árt, ha már most teszünk azért, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékeink maradjanak. A nyaralás alatt vagy hazaérkezés után...

Szabadság alatt előnyös az...

A nyári idényben mit kell tennünk egészségünk védelmére? - kérdezték újságírók az Európai Bizottság közegészségügyben illetékes...

Kiránduláshoz, utazáshoz: 8...

Itt a nyár, az osztálykirándulások, nyaralások, túrázások ideje. Cikkünkben összeszedtük, mi az a 8 dolog, ami nem hiányozhat egy alap elsősegély...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.