Hogyan éljük túl a nyaralás utáni munkanapokat?

DRportal
megjelent:

Világszerte rengeteg ember éli át a nyaralás utáni depressziót, mégis sokan nem beszélnek a problémáról, ami csak megnehezíti annak megoldását.

Sok módja van a megelőzésének is, de ha mégis úrrá lenne rajtunk a letargia, érdemes az alábbi lépések szerint haladnunk a közérzetünk helyreállításában.

Első lépés: Éljük át az érzelmeket

Aki sosem volt boldogtalan, az az igazi boldogságot sem ismerheti. Engedjünk a szomorúságnak egy kicsit, hagyjuk, hogy előtörjenek, kijöjjenek a rossz érzések belőlünk. Kicsit sírdogálhatunk is, miközben elpakoljuk a bőröndöket a „soha vissza nem térő” fantasztikus nyaralás után.

Második lépés: Csináljunk pár egyszerű programot

Vegyünk elő egy naptárat és a következő néhány napra adjunk magunknak egyszerű feladatokat. Például egyik nap küldjünk e-mailt egy ismerősünknek, másik nap menjünk sétálni. A lényeg, hogy egyszerű, egyedül is megoldható programokat írjunk magunknak össze minden napra. Ezeknek a feladatoknak a teljesítése elégedettséget hoz és javítja az általános közérzetünket.

Harmadik lépés: Hallgassunk zenét

A zeneterápia egy jól bevált módszer. Próbáljunk ki pár újfajta zenei irányzatot, hallgassunk olyan zenéket, amilyeneket eddig nem. A tudomány szerint a zene hatással van az elmére, szóval keressünk olyan számokat, amik megnyugtatnak, vagy ellazítanak, vagy feldobnak. Ez nagy segítség a depresszió elleni küzdelemben.

Negyedik lépés: Keressük a napfényt

Mindenképpen próbáljunk meg napfürdőzni egy kicsit. A szervezetünknek szüksége van a D-vitaminra. A napfény mindig javítja a közérzetet.

Ötödik lépés: Testmozgás

Sétáljunk egy jót, vagy menjünk táncolni, esetleg aerobik órákra is benézhetünk. Ahogy azt mondják, ép testben ép lélek. Egy egészséges test egészséges agya kevésbé hajlamos a depresszióra.

Hatodik lépés: Koncentráljunk a jövőre

A tegnap elmúlt, ahogy a nyaralás is. Tekintsünk a jövőbe, és tervezgessük a következő, még jobb nyaralást. Ez is pozitív hatással lesz a közérzetünkre.

Ha mind a hat lépést betartjuk, elég kicsi az esélye, hogy a depresszió tartós maradjon. Azoknak viszont, akiknél az állapot három hétnél tovább tart, mindenképpen érdemes egyéb segítséget kérniük.

(DRportal - E.M.M., fordító, Forrás: mental-health.com)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.