• Női és férfi meddőség terápiás kezelése gyógymasszázzsal

    Farkas Lehel
    Szerző: WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr

    A felgyorsult életmód és a stressz drasztikusan befolyásolhatja a hormonális működést, ami különböző szervi betegségekhez vezet. A meddőség mögött nagyon sokszor valamilyen szervi alulműködés vagy túlműködés húzódik meg a háttérben.

    Napjainkban egyre gyakrabban találkozom szakmai munkásságom során meddőséggel küszködő párokkal.

    A meddőség okai


    Hormonális okok:
      •  Alacsony LH –( Luteinizáló hormon) a peteérés, ovuláció rendellenes működését váltja ki
      •  Alacsony FSH – (Follikulus stimuláló hormon): a peteérés, ovuláció rendellenes működését váltja ki
      •  Hiperprolactinaemia: a prolactin szint megemelkedése a hipofízis megbetegedését jelezheti
      •  PCOS – Policisztás ovárium szindróma: túlzott androgén hormontermelődés által ovulációs zavart okoz

    Genetikai okok:
      •  Normális esetben a női kromoszómaszerkezet XX, míg férfiakban XY kromoszóma található. Ha ezekben a kromoszóma szerkezetekben  szerkezeti vagy számbeli eltérés keletkezik, akkor az meddőséggel járhat.

    Mechanikai okok:
      nőknél: a petefészkek, petevezetékek, méh, vagy a hüvely fejlődési rendellenességei, daganatai, vagy gyulladásai
    Leggyakrabban a gyulladások miatti petevezeték elzáródás fordul elő.
      Férfiaknál a leggyakoribb az ondóvezeték elzáródás
      •  A gyulladásos eredetű elzáródások oka  sexuális úton terjedő betegség is lehet.
      •  Számtalan más ok miatt is kialakulhat meddőség, ilyen például a gyógyszeres kezelés, amelyek mellékhatása valamilyen szervi működészavart okoz.
      •  Kemoterápiás kezelések is felborítják a hormonális működést, ezáltal a szaporodási képesség drasztikusan csökken.
      •  A spermiumok termelődése nagymértékben függ még a hőmérséklettől is. A herében 34°C hőmérsékleten a legintenzívebb a spermiumok termelődése. Az ennél melegebb/vagy hidegebb környezet gátolja a termelődés egészséges működését, nélkülözhetetlen, hogy a spermiumok alkalmas környezetben legyenek képesek megtermékenyíteni a petesejtet, mert ellenkező esetben könnyen kialakulhat az infertilitás.
      •  Pszichiátriai megbetegedések, pszichés zavarok, anoraxia nervosa is meddőséggel járhatnak.

    Az egyik legismertebb meddőséget okozó hormonális betegség a PCOS – Policisztás ovárium szindróma, ahol a peteérési ciklusok zavara mellett cukoranyagcsere zavar is fennáll a szervezetben. A meddőségi problémák kezelése igen összetett feladat, amely gondos odafigyelést és szorgalmat igényel, ahhoz, hogy végül elérjük az egészséges hormonális termelést, s általa a szülővé válás nagyszerű lehetőségét.

    Mindkét nem esetében, ha meddőségről beszélünk elmondható, hogy genetikai vagy hormonális okok is szerepelhetnek. Meddőség esetében célszerű együttműködni a nőgyógyász mellett endokrinológussal is. Nagyon sok esetben valamilyen hormonális ok miatt alakul ki a meddőség, ezért van szükség ilyenkor endokrinológusra.

    Nőknél hormonális zavar jelenik meg, ami által a peteérési folyamat és a megtermékenyülés nem megy végbe. A zavar érintheti a hypothalamus, az agyalapi mirigy, a petefészkek, a pajzsmirigy, a mellékvesekéreg, a hasnyálmirigy működését.
    A peteérés rendellenességeit okozhatja az agy ovulációt szabályozó területének a hypothalamusnak és a hipofízisnek a rendellenes működése.

    Férfiaknál a herék és mellékherék gyulladásai és daganatai szintén sterilitáshoz, terméketlenséghez vezetnek. A férfihormon/tesztoszteron termelődésének felborulását okozhatja a hipotalamus és az agyalapi mirigy gyulladásos vagy daganatos megbetegedése.

    Spermaképződés csökkenéséhez vezethet a dohányzás, alkoholfogyasztás, különböző kemoterápiás gyógyszerek szedése illetve besugárzása is okozhat terméketlenséget.

    Pajzsmirigy-,mellékvesekéreg-  prosztata betegségek, mumpsz szövődménye,, cukorbetegség,, nemi betegségek által is kialakulhat.

    A spermiumok termelődése nagymértékben függ még a hőmérséklettől is. A herében 34°C hőmérsékleten a legintenzívebb a spermiumok termelődése. Az ennél melegebb/vagy hidegebb környezet gátolja a termelődés egészséges működését, nélkülözhetetlen, hogy a spermiumok alkalmas környezetben legyenek képesek megtermékenyíteni a petesejtet, mert ellenkező esetben könnyen kialakulhat az infertilitás.

    Pszichiátriai megbetegedések, pszichés zavarok, anorexia nervosa is meddőséggel járhatnak.

    Orvosi gyógymasszázs terápiás eljárása meddő betegeknél

    Korunkat a technológiai fejlődés jellemzi, s az általa gerjesztett stresszes életvitel.
    Azt gondolnánk, hogy most már több idő jut önmagunk és szeretteink figyelmére, azonban a gyorsított világnak is megvan a maga hátránya. Ezek aztán különböző betegségeket okoznak, ez esetben meddőséget.

    Gyógymasszázs segítségével számtalanszor sikerült kivételes eredményeket elérnem betegeim körében. Ennél a problémánál is kúraszerűen kell alkalmaznunk a masszázsterápiát, figyelembe kell vennünk a testben zajló vérkeringés ritmikáját, erősségét. Fel kell mérnünk a test habitusát, mozgékonyságát, kötőszövetének rugalmasságát, színét és szagát, ami által következtetni tudunk a nyirok áramlás és anyagcsere folyamatok normális működéséről. Figyelembe vesszük a test vázizomzatát, ami rámutat különböző görcsös, és salak lerakodási helyekre. 

    Hirdetés

    Az izmok rugalmatlansága, merevsége, kötöttsége általában keringési zavarra utal, általa lassulhat a méreganyagok kiválasztása, ezért a kiválasztó szervrendszert (máj, epe, vese, stb.) lassíthatja, általa gyulladás keletkezhet az ízületekben és szervekben egyaránt.

    A kezelések első felében mindig tapasztalom, hogy a kéz és láb rendkívül hideg, ami jelzi a keringési zavart.

    Alkalmazott masszázs terápia:

      •  Gerincvelői idegek (26 csigolya) kompresszív kezelése
      •  A láb izomrétegeiben elhelyezkedő idegek kezelése
      •  A koponya – agyidegek (12) kezelése

    A gerincvelői idegek kezelésével oldjuk az izmok túlzott kötöttségét, mivel egy összetett problémáról van szó, ezért összefüggéseiben látnunk kell, hogy a gerinc csigolyákból kilépő idegek, mely szerveket idegezi be, ami által hatni tudunk a masszázskezelésekkel. Ezért tematikusan fel kell osztanunk a terápia menetét.

    Gerincvelői idegek ellátása és manuális terápia meddőség esetén gyógymasszázzsal


    Lordosis Cervicalis – Nyaki görbület 7 beidegzett csigolya:  fej vérellátása, hipofízis, fejbőr, arccsontok, agy, középfül, szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer, szem, látóideg, hallóideg, arcüregek, halánték, nyelv, arc, külső fül, fogak, 3-as ideg/trigeminusz, nyak, orr, száj, fül kűrt, hangszálak, nyaki mirigyek, gége, nyak körüli izmok, vállak, mandula, pajzsmirigy, könyök.

    Kyphosis Thoracis – Háti görbület 12 beidegzett csigolya: kar, alkar, csukló, ujj, nyelőcső, légcső, szív, szívizom, szívbillentyűk, szívérrendszer, idegellátás, tüdő, hörgők, mell, mellkas, mellhártya, epehólyag, epevezeték, máj, gyomor, nyombél, hasnyálmirigy, lép, vese, mellékvese, húgyvezeték, vékonybél, petevezeték, nyirokmirigy.

    Lordosis Lumbalis – Ágyéki görbület 5 beidegzett csigolya: vastagbél, vakbél, hasfal, lágyék, comb, nemi szervek, húgyhólyag, térd, prosztata, alsó háti izmok, csípő, alsó lábszár, boka, lábfej.

    Os Sacrum – Keresztcsont 5 beidegzett csigolya összenövés: csípő, far.

    Os Coccygis – Farokcsont 4 beidegzett csigolya összenövés: végbél.

    A terapeutának alapos munkával kell átdolgoznia ezeket a beidegzett pontokat, szelvényeket a kötőszöveti állományban. Mivel nagyon erős ingerhatást érünk el, ezért célszerű fokozatosan kivitelezni a dörzsölő és nyomó fogásokat. Lényeges, hogy az első 2 alkalom után intenzívebben alkalmazzuk a fogásokat, amelyek teljes körűen helyreállítják a szervezetben keletkezett rosszindulatú elváltozásokat.

    Erőteljes vérbőséget okozunk, ezáltal nő a szervek és ízületek oxigén és tápanyag ellátottsága, illetve normalizálódik a méreganyag kiválasztás és annak ürülése a szervezetből. Fokozzuk még a nyirokáramlást is, ami megtisztul, és hatékonyabb védettséget tud biztosítani a szervezetünknek, vagyis immunrendszerünk, erősödik. Stabilizáljuk a paraszimpatikus rendszer által szabályozott szervek működését.

    Kezeléseinket felváltva alkalmazzuk a láb idegvégződéseinek kezelésével. Lábunk, talpunk erősen  el van látva érzékelő idegpontokkal, amelyek beidegzik szerveinket, ugyanúgy akárcsak a gerincvelői idegek. A talpak alapos masszázskezelésével helyre állíthatjuk a spermiumok egészséges képződését, nőknél a petefészek és a petesejtek befogadó képességét tudjuk stabilizálni.  Orvosolni tudjuk a hormon háztartás egyensúlyát, azáltal, hogy kezeljük az agyi funkciók működését, tehát a hipotalamusz és az agyalapi mirigy hormontermelődését tudjuk optimalizálni. Ezzel párhuzamosan a többi szervre is hatással vagyunk, ami által egyre egészségesebben kezd el működni a szervezet.

    A koponya izmainak kezelése is szükséges, mert a 12 agyi idegen keresztül befolyásolni tudjuk a hipotalamusz, a központi és vegetatív idegrendszert. Ezáltal olyan teljes körű kezelésmódot tudunk alkalmazni a betegen, ami által meggyógyul. Testünk hőháztartása is regenerálódik, azáltal, hogy a vérkeringés kiegyensúlyozottá válik. Szélsőséges hideg vagy meleg hullámok alábbhagynak, általa a termékenységet biztosító közeget megőrizhetjük.

    Egyéb lényeges kiegészítő kezelésmódok meddőség esetén

    Mozgáshiány


    A mozgáshiány ma már jellemző, mivel legtöbben ülőmunkát végeznek, de ha nem is irodai munkát, a mozgásra akkor sem szánnak elég időt és energiát. Természetesen nem egyszerű egyszerre ennyi mindent beépíteni az életmódunkba, azonban fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az egészségünknél nincs fontosabb, ezért törekedjünk, arra, hogy azt megóvjuk, vagy ha már megbetegedett, akkor meggyógyítsuk.

    Számottevő esetben tapasztalom a párok feszült és stresszes életvitelét, ami még a meddőség diagnosztizálása előtt jóval fenn ált. Jellemző továbbá az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány. A táplálkozást illetően nem feltétlen van szó arról, hogy drasztikusan nem figyelnek oda az egészséges tápanyag bevitelre, csupán sokan nem is tudják, hogy a meddőségük mögött inzulinrezisztencia, cukoranyagcsere probléma áll.

    Ezért mindig javaslom betegeimnek, hogy a kezelésekkel egy időben keressenek fel egy orvost és  dietetikust is, aki komoly szakértelemmel kivizsgálja a pácienst és ellátja olyan jellegű diétás tanácsokkal, amivel nem okoz még több kárt magában, hanem a gyógyulását segítik elő.

    Életmód váltó tényezők

      •  Helyes irányú, egészséges táplálkozás
      •  Rendszeres mozgás, sport
      •  Önismereti terápiák, pszichoterápia

    Az egészséges táplálkozás és mozgás mellett még nagy hangsúlyt fektetnék az önismeretre, mert ahhoz, hogy át tudjuk alakítani életvitelünket, szükségünk van mentális és lelki tudatosságra, egyensúlyra is. Megannyi anamnézisnél tapasztalom, hogy a betegségek hátterében mélyen gyökeredző pszichés és lelki problémák is meghúzódnak, amelyekkel foglalkoznunk kell.

    Előfordult már olyan esetem is, ahol semmilyen szervi elváltozás, diagnosztizált betegség nem volt a meddőség hátterében, viszont pszichés értelemben annál is inkább bajok voltak.
    Nem hanyagolhatjuk el érzéseinket és gondolatainkat, a párok többségénél valamilyen okból kifolyólag megbomlik a harmónia, az egymásra való figyelés, törődés. Ezért tudom javasolni, hogy valamilyen pszichoterápiás kezelést is érdemes igénybe vennünk, ami lehet egyéni, akár csoportos is, a legfontosabb, hogy hasznunkra legyen és a gyógyulási folyamatot elősegítse.

    Más kezelésmódokat is alkalmazhatunk, amelyet az orvostudomány lehetővé tesz számunkra.

    Ilyenek a peteérést serkentő gyógyszeres kezelések, műtéti eljárások, nem minden esetben, csak ha petevezeték átjárhatósága akadályozott. Aztán kiválóan alkalmazható a lombik bébi program is. Minden egyén másként reagál a kezelésekre, ezért érdemes tájékozódnunk és alkalmaznunk akár több kezelésmódot is. Természetesen vannak olyan helyzetek, előírások, amikor egy-egy kezelési stádiumban más terápiás eljárást párhuzamosan nem alkalmazhatunk, mert az kárt okozhat a már elkezdett hatékony kezelési folyamatban.

    (WEBBeteg  Farkas Lehel, gyógymasszőr, lektorálta: Dr Árki Ildikó)

    Módosítva: 2013.12.29 23:11, Megjelenés: 2013.12.29 23:11
   • Cikkajánló

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Táplálkozás

    Táplálkozás

    Dr. Zsuga Judit

    Ételallergia vagy ételintolerancia? Ön tudja, hogy mi a különbség?

    Egy az Egészség Program - One Health Commission

    Ki ne tudná, hogy az emberi faj csak egyike a Földön élő számtalan élőlénynek? Az sem vitatható, hogy létünk és fennmaradásunk környezetünk függvénye. Az emberiség története mégis az uralkodásról szól: a népek, civilizációk harcai, a küzdelem a természet erőivel, a környezet gátlástalan átalakítása és kizsákmányolása átmeneti győzelmeket hozhat ugyan, de nagy árat fizetünk érte.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    A férfi meddőség kivizsgálása

    Meddőség esetén vagy tervezett lombikprogramot megelőzően a férfiak kivizsgálása elengedhetetlen, mely az andrológus (férfigyógyász) feladata.

    A meddőséggel kapcsolatos rövidítések jelentése

    Épp csak elkezdődött a meddőségi kezelése, de máris összezavarta a kezelési lapon álló rengeteg rövidítés? Vajon mit jelent az ART és az FSH? És mi a különbség a HCG és a HSG között?

    Meddőségi kezelés - első kézből

    Az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány endometriózis világnapi (márc. 30-i) rendezvényén, érintettsége miatt, Pataki Zita volt a háziasszony, aki a sorstársaknak őszintén beszélt betegségéről, a meddőség elleni harcáról.

    A férfiak nemzőképessége és meddősége

    A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Ami a többi típust illeti, kerülje kábítószerek, doppingszerek - különösen az anabolikus szteroidok - alkalmazását, a túlzott alkoholfogyasztást és dohányzást.

    A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

    A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA