Mitől függ, hogy megtermékenyül-e a petesejt?

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Ha egy egészséges férfi és nő gyermeket szeretnének, mitől függ, hogy megtermékenyül-e a petesejt? Egészségesek, peteéréskor együtt vannak akkor miért nem jön össze egyből a bébi? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Összetett a kérdésre a válasz, de úgy érzem, Ön nem igazán arra kíváncsi, pontosan milyen biológiai folyamatok játszódnak le. Valóban a teherbeesés nem feltétlen megy egyik hónapról a másikra. Ezért is csak akkor beszélünk meddőségről, ha egy évig nem sikerül a teherbeesés.

Az, hogy két egészséges ember esetében (feltételezzük, hogy valóban nem áll fenn semmilyen rendellenesség) mikor következik be a megtermékenyülés, tulajdonképpen attól függ, hogy a petesejt és egy hímivarsejt találkozik-e, és ezután megtapad-e a méh nyálkahártyáján. Ez nem egy egyszerű folyamat, hiszen a petesejtnek is meg kell tennie egy utat a petefészekből kiszabadulva (ovuláció, peteérés), és a spermiumnak is sokat kell "utaznia". A megtermékenyülésre kb. 12-24 óra áll rendelkezésre az ovulációt követően, aminek az időpontját nem könnyű pontosan meghatározni.

A hőmérőzés segíthet, bár nem pontos, illetve UH vizsgálattal lehet nyomon követni, de azzal csak azt tudjuk behatárolni, hogy mikor volt (utólag, amikor már nem látszik a petefészekben a tüsző).

Miután már találkoztak, és bekövetkezik a megtermékenyülés, még nem teljes a biztonság, hiszen ez a pici sejtcsomó még nem tapadt meg a méh nyálkahártyáján. Ez a következő feladat.

Tehát, ha végignézzük ezt a folyamatot, akkor láthatjuk, hogy több napig tart. A menstruáció várható időpontjáig sok megtermékenyült petesejt el is pusztulhat, hiszen pl. az osztódás folyamán bármilyen hiba történhet, ami a további fejlődést megakadályozza.

Természetesen, mint mindig, a pszichés tényezők nagyban befolyásolhatják a női szervezet működését. Tervezett terhesség esetén érdemes elkezdeni szedni folsavat tartalmazó vitaminkészítményt, egészségesen élni, és ha nincs semmilyen rendellenesség, hamarosan jönni fog a baba.

Ha egy év múlva sem következik be terhesség, akkor érdemes elkezdeni a kivizsgálást.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes nőgyógyász

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.