Már az egyetemisták sem mozognak eleget

MTI
megjelent:

Nemcsak a felnőttek, de már az egyetemisták sem mozognak eleget Magyarországon. Ez egyik alapvető következtetése annak a felmérésnek, amelyet a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) végeztetett el május-június folyamán, közel háromszáz győri és veszprémi egyetemista egészségi állapotát vizsgálva.

A csütörtöki sajtóbeszélgetésen elhangzott, Magyarországon a lakosság 77 százaléka gyakorlatilag inaktívnak tekinthető, mert havi három alkalomnál nem mozog többet, ami rendkívül rossz arány. Az is nyomasztó adat, hogy a magyarok 53 százaléka soha nem végez rendszeresen testmozgást, miközben ez az európai átlagot tekintve 37 százalék.

Árulkodó a várható élettartami is: Magyarországon ez jelenleg 73 esztendő, míg a skandináv országokban és Ausztriában 80 év, de az EU-országok 76 életévnyi átlaga is meghaladja a magyarokét.

A fiatalok többsége sem mozog rendszeresen

A mozgásszegény életmód a fiatal felnőttek legnagyobb részét is elérte, ezért is választotta a MSTT vizsgálata tárgyául az egyetemista korosztályt. A Győrött és Veszprémben tanulók állapotfelmérése szerint a megkérdezettek több mint fele eléggé, de nem teljesen egészségesnek ítélte meg magát, míg közel tíz százalékuk nyilatkozott úgy, hogy baj van az egészségével.

Tóth Miklós, az MSTT elnöke a sajtóbeszélgetésen ezért is hangoztatta, hogy a rendszeres mozgásnak széles társadalmi hatása, gazdasági jelentősége is van és gyógyírt jelenthet társadalmi betegségekre is.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.