Daganat és sport

Tisztelt Doktornő! Az egyik hozzátartozómnál nemrégiben végbél daganatot állapítottak meg. Sajnos azóta kiderült, hogy van 2 májáttétje és egy a tüdőn is. A végbél műtéten túl van, csináltak neki egy ideiglenes sztómát. Május közepén lesz a máj műtét, majd valamikor utána a tüdő. Ezt követően fogják elkezdeni a kemót. A hölgy akiről szó van rendszeresen néptáncol, viszonylag komoly szinten. (Hetente többször és sok órán keresztül). Sokkal fáradékonyabb, de azért most is csinálja. Ugyanakkor mások mondták, hogy masszázs, szauna, erős fizikai megterhelést kerülni kell, mert fokozza a vérkeringést és ezáltal könnyebben terjedhet a daganat. A kérdésem az lenne, hogy akkor most nem árt-e magának azzal, ha néptáncol? A lelkének biztosan jót tesz, de nem szeretném, ha esetleg a tánc miatt tovább romlana az állapota. Az biztos, hogy kell a mozgás, pld séta kirándulás stb, de félek, a néptánc most nem biztos, hogy jó. Önnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm

Dr. Tóth Judit válasza testmozgás témában

Kedves Kérdező! A megterhelő sport, az állóképesség növelésére irányuló törekvések valóban nem előnyösek daganatos betegségben, főleg műtétet követően, vagy kemoterápia alatt. A szervezet számára éppen elég megterhelést jelent a regeneráció, vagy a daganattal szembeni védekezés. Azt szoktam tanácsolni a betegeknek, hogy mindent a "jóleső" tartományban kell végezni. Előnyös lehet hosszú séta a jó levegőn, az izmokat átmozgató torna, a pozitív energiával feltöltő bárminemű mozgás, de a testnek meg kell adni a regenerálódás lehetőségét.

Megválaszolva: 2015. április 27.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Hogyan lehetek ujra olyan, mint reg!
Udv. Mar reg ota nem jarok edzesre, mert az iskola sokaig tart es meg tanulnom is kell. Nagyon bant, hogy torna oran futottunk 1km-t es a fiuknal en voltam a...
Sport műtét után
Köszönöm gyors válaszát! Laparaszkópiával is műtöttek, viszont a petefészkem eltávolításakor kb. 12 cm-es sebet ejtettek bikinivonalnál. Rendesen tudok...
Kockahas
Tisztelt Doktornő /úr A lenti levélben írt fájdalom miatt áttértem a szobabiciklire. Napi szinten -szigorúan este 7 után- 30 perc alatt kb. 800 kalóriát égetek...
Milyen testedzés lenne gyermekemnek a...
Tisztelt Doktor/Doktornő! Nagyobbik gyermekem most 10éves, 2009.08.14.-én primer generalizált epilepsziát állapitottak meg, convulexet szed., Aminek elég...
Mozgalmas a munkám: ez nevezhető...
A munkám miatt egész nap jövök-megyek, nem irodai munkát végzek. Ez egyenlő azzal, mintha sportolnék?
Emlőbiopszia, fájdalom