Daganat és sport

Tisztelt Doktornő! Az egyik hozzátartozómnál nemrégiben végbél daganatot állapítottak meg. Sajnos azóta kiderült, hogy van 2 májáttétje és egy a tüdőn is. A végbél műtéten túl van, csináltak neki egy ideiglenes sztómát. Május közepén lesz a máj műtét, majd valamikor utána a tüdő. Ezt követően fogják elkezdeni a kemót. A hölgy akiről szó van rendszeresen néptáncol, viszonylag komoly szinten. (Hetente többször és sok órán keresztül) . Sokkal fáradékonyabb, de azért most is csinálja. Ugyanakkor mások mondták, hogy masszázs, szauna, erős fizikai megterhelést kerülni kell, mert fokozza a vérkeringést és ezáltal könnyebben terjedhet a daganat. A kérdésem az lenne, hogy akkor most nem árt-e magának azzal, ha néptáncol? A lelkének biztosan jót tesz, de nem szeretném, ha esetleg a tánc miatt tovább romlana az állapota. Az biztos, hogy kell a mozgás, pld séta kirándulás stb, de félek, a néptánc most nem biztos, hogy jó. Önnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza testmozgás témában

Kedves Kérdező!

A megterhelő sport, az állóképesség növelésére irányuló törekvések valóban nem előnyösek daganatos betegségben, főleg műtétet követően, vagy kemoterápia alatt. A szervezet számára éppen elég megterhelést jelent a regeneráció, vagy a daganattal szembeni védekezés.

Azt szoktam tanácsolni a betegeknek, hogy mindent a "jóleső" tartományban kell végezni. Előnyös lehet hosszú séta a jó levegőn, az izmokat átmozgató torna, a pozitív energiával feltöltő bárminemű mozgás, de a testnek meg kell adni a regenerálódás lehetőségét.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. április 21., 14:27; Megválaszolva: 2015. április 27., 11:56
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Lelet értelmezése
Gist tumor?
Mi az elegendő mennyisége a...
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel