• Daganat és sport

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Az egyik hozzátartozómnál nemrégiben végbél daganatot állapítottak meg. Sajnos azóta kiderült, hogy van 2 májáttétje és egy a tüdőn is. A végbél műtéten túl van, csináltak neki egy ideiglenes sztómát. Május közepén lesz a máj műtét, majd valamikor utána a tüdő. Ezt követően fogják elkezdeni a kemót. A hölgy akiről szó van rendszeresen néptáncol, viszonylag komoly szinten.(Hetente többször és sok órán keresztül). Sokkal fáradékonyabb, de azért most is csinálja. Ugyanakkor mások mondták, hogy masszázs, szauna, erős fizikai megterhelést kerülni kell, mert fokozza a vérkeringést és ezáltal könnyebben terjedhet a daganat. A kérdésem az lenne, hogy akkor most nem árt-e magának azzal, ha néptáncol? A lelkének biztosan jót tesz, de nem szeretném, ha esetleg a tánc miatt tovább romlana az állapota. Az biztos, hogy kell a mozgás, pld séta kirándulás stb, de félek, a néptánc most nem biztos, hogy jó. Önnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Tóth Judit válasza a testmozgás témában

        Kedves Kérdező! A megterhelő sport, az állóképesség növelésére irányuló törekvések valóban nem előnyösek daganatos betegségben, főleg műtétet követően, vagy kemoterápia alatt. A szervezet számára éppen elég megterhelést jelent a regeneráció, vagy a daganattal szembeni védekezés. Azt szoktam tanácsolni a betegeknek, hogy mindent a "jóleső" tartományban kell végezni. Előnyös lehet hosszú séta a jó levegőn, az izmokat átmozgató torna, a pozitív energiával feltöltő bárminemű mozgás, de a testnek meg kell adni a regenerálódás lehetőségét.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tóth Judit
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. április 21., 14:27; Megválaszolva: 2015. április 27., 11:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: