Kevés fény, tél, D-vitamin-hiány
A D-vitamint a szervezet az UVB-sugárzásra reagálva állítja elő, de megtalálható a halételekben, a tojássárgájában és egyéb ételekben is. Kevés napfény, tejallergia vagy szigorú vegetáriánus étrend mellett idővel D-vitamin-hiány léphet fel.
Vitamin- és ásványi anyag teszt |
Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket! |
A D-vitamin elengedhetetlen az erős csontokhoz, mivel segíti a szervezet kalciumfelvételét. Hiánybetegségeként ismert az angolkór.
Ilyenkor a csontszövetek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, és ez a csontok puhaságához, a csontváz deformálódásához vezet.
A D-vitamin-hiány tünetei és lehetséges szövődményei
Kóros D-vitamin-hiány: az angolkór |
A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin felelős a csontok szilárdságáért. Ha ez nincs, vagy nagyon alacsony, akkor különböző csont deformitások alakulhatnak ki már csecsemőkorban. Kóros D-vitamin-hiány: az angolkór>> |
A csontfájdalom és az izomgyengeség D-vitamin-hiányra utalhat. A vér alacsony D-vitamin-szintje fokozza az alábbi egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát:
- angolkór
- szív és érrendszeri halálok
- kognitív problémák idősebbeknél
- asztma előfordulása gyerekeknél
- rákos megbetegedés nőknél
- hipofoszfatémia (a vér alacsony foszfátszintje)
- hiperparatiroidizmus (mellékpajzsmirigy-túlműködés)
- csontritkulás
- pikkelysömör
A D-vitamin-hiány lehetséges okai
Mivel a legtöbb természetes D-vitamin-forrás állati eredetű, ezért a szigorú vegetáriánusoknál gyakran előfordul a D-vitamin-hiány. Ha valamilyen okból kevés napfény éri vagy érheti a testfelületet, akkor szintén kialakulhatnak hiánybetegségek. A legerősebb napsugárzás az egyenlítő mentén éri az embereket, de a napsugarak gyengeségét nem csak az egyenlítőtől való távolság befolyásolja, hanem a levegőszennyezettség is. A sötét bőrű emberek bőre több melanint tartalmaz, ami gátolja a D-vitamin képződését.
A szervezet öregedésével a vesék nehezebben alakítják át aktív formájába a D-vitamint, és ez szintén növeli a vitaminhiány kialakulásának kockázatát. Előfordul, hogy bizonyos betegségek – pl. Crohn-betegség, lisztérzékenység, cisztás fibrózis - következményeként a vékonybél képtelen kivonni a vitamint a táplálékból. A túlsúlyosság ugyancsak rizikótényező, mivel a D-vitamint a véráramból a zsírsejtek vonják ki.
(WEBBeteg - N. A., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)