Kevés fény, tél, D-vitamin-hiány

Szerző: WEBBeteg - N. A., fordító

A D-vitamint a szervezet az UVB-sugárzásra reagálva állítja elő, de megtalálható a halételekben, a tojássárgájában és egyéb ételekben is. Kevés napfény, tejallergia vagy szigorú vegetáriánus étrend mellett idővel D-vitamin-hiány léphet fel.

Vitamin- és ásványi anyag teszt

Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!

A D-vitamin elengedhetetlen az erős csontokhoz, mivel segíti a szervezet kalciumfelvételét. Hiánybetegségeként ismert az angolkór.

Ilyenkor a csontszövetek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, és ez a csontok puhaságához, a csontváz deformálódásához vezet.

A D-vitamin-hiány tünetei és lehetséges szövődményei

Kóros D-vitamin-hiány: az angolkór

A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin felelős a csontok szilárdságáért. Ha ez nincs, vagy nagyon alacsony, akkor különböző csont deformitások alakulhatnak ki már csecsemőkorban.
Kóros D-vitamin-hiány: az angolkór>>

A csontfájdalom és az izomgyengeség D-vitamin-hiányra utalhat. A vér alacsony D-vitamin-szintje fokozza az alábbi egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát:

  • angolkór
  • szív és érrendszeri halálok
  • kognitív problémák idősebbeknél
  • asztma előfordulása gyerekeknél
  • rákos megbetegedés nőknél
  • hipofoszfatémia (a vér alacsony foszfátszintje)
  • hiperparatiroidizmus (mellékpajzsmirigy-túlműködés)
  • csontritkulás
  • pikkelysömör

A D-vitamin-hiány lehetséges okai

Mivel a legtöbb természetes D-vitamin-forrás állati eredetű, ezért a szigorú vegetáriánusoknál gyakran előfordul a D-vitamin-hiány. Ha valamilyen okból kevés napfény éri vagy érheti a testfelületet, akkor szintén kialakulhatnak hiánybetegségek. A legerősebb napsugárzás az egyenlítő mentén éri az embereket, de a napsugarak gyengeségét nem csak az egyenlítőtől való távolság befolyásolja, hanem a levegőszennyezettség is. A sötét bőrű emberek bőre több melanint tartalmaz, ami gátolja a D-vitamin képződését.

A szervezet öregedésével a vesék nehezebben alakítják át aktív formájába a D-vitamint, és ez szintén növeli a vitaminhiány kialakulásának kockázatát. Előfordul, hogy bizonyos betegségek – pl. Crohn-betegség, lisztérzékenység, cisztás fibrózis - következményeként a vékonybél képtelen kivonni a vitamint a táplálékból. A túlsúlyosság ugyancsak rizikótényező, mivel a D-vitamint a véráramból a zsírsejtek vonják ki.

(WEBBeteg - N. A., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Egy kevéssé ismert, mégis gyakori...

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény....

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

A D-vitamin típusai, forrásai és...

A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a...

A D-vitamin túladagolásáról

Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert....

Hogyan pótolható a D-vitamin?

A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi...

D-vitamin-hiánnyal összefüggő...

A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős...

Táplálkozási tippek...

Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban, várandós és szoptató nők pedig gyermekük érdekében, lehetőleg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.