Kevés fény, tél, D-vitamin-hiány

Szerző: WEBBeteg - N. A., fordító

A D-vitamint a szervezet az UVB-sugárzásra reagálva állítja elő, de megtalálható a halételekben, a tojássárgájában és egyéb ételekben is. Kevés napfény, tejallergia vagy szigorú vegetáriánus étrend mellett idővel D-vitamin-hiány léphet fel.

Vitamin- és ásványi anyag teszt

Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!

A D-vitamin elengedhetetlen az erős csontokhoz, mivel segíti a szervezet kalciumfelvételét. Hiánybetegségeként ismert az angolkór.

Ilyenkor a csontszövetek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, és ez a csontok puhaságához, a csontváz deformálódásához vezet.

A D-vitamin-hiány tünetei és lehetséges szövődményei

Kóros D-vitamin-hiány: az angolkór

A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin felelős a csontok szilárdságáért. Ha ez nincs, vagy nagyon alacsony, akkor különböző csont deformitások alakulhatnak ki már csecsemőkorban.
Kóros D-vitamin-hiány: az angolkór>>

A csontfájdalom és az izomgyengeség D-vitamin-hiányra utalhat. A vér alacsony D-vitamin-szintje fokozza az alábbi egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát:

  • angolkór
  • szív és érrendszeri halálok
  • kognitív problémák idősebbeknél
  • asztma előfordulása gyerekeknél
  • rákos megbetegedés nőknél
  • hipofoszfatémia (a vér alacsony foszfátszintje)
  • hiperparatiroidizmus (mellékpajzsmirigy-túlműködés)
  • csontritkulás
  • pikkelysömör

A D-vitamin-hiány lehetséges okai

Mivel a legtöbb természetes D-vitamin-forrás állati eredetű, ezért a szigorú vegetáriánusoknál gyakran előfordul a D-vitamin-hiány. Ha valamilyen okból kevés napfény éri vagy érheti a testfelületet, akkor szintén kialakulhatnak hiánybetegségek. A legerősebb napsugárzás az egyenlítő mentén éri az embereket, de a napsugarak gyengeségét nem csak az egyenlítőtől való távolság befolyásolja, hanem a levegőszennyezettség is. A sötét bőrű emberek bőre több melanint tartalmaz, ami gátolja a D-vitamin képződését.

A szervezet öregedésével a vesék nehezebben alakítják át aktív formájába a D-vitamint, és ez szintén növeli a vitaminhiány kialakulásának kockázatát. Előfordul, hogy bizonyos betegségek – pl. Crohn-betegség, lisztérzékenység, cisztás fibrózis - következményeként a vékonybél képtelen kivonni a vitamint a táplálékból. A túlsúlyosság ugyancsak rizikótényező, mivel a D-vitamint a véráramból a zsírsejtek vonják ki.

(WEBBeteg - N. A., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

A D-vitamin típusai, forrásai és...

A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a...

A D-vitamin túladagolásáról

Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert....

Hogyan pótolható a D-vitamin?

A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi...

D-vitamin-hiánnyal összefüggő...

A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős...

Táplálkozási tippek...

Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban, várandós és szoptató nők pedig gyermekük érdekében, lehetőleg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.