• "Naponta egy alma a doktort távol tartja"

        Szerző: MTI

        A mondás igazságát egy amerikai vizsgálat tudományosan is megerősítette. A tanulmányt ismertető előadás Washingtonban az Experimental Biology 2011 kongresszuson hangzott el.

        Az alma finom, az év bármely időszakában elérhető gyümölcs. Nemcsak rostokat és vitaminokat tartalmaz, de állatkisérletes adatok szerint a benne lévő pektin és polifenolok javítják a zsíranyagcserét és csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, melyek közül az érelmeszesedés a legveszélyesebb.

        Hirdetés

        A floridai Bahram H. Arjmandi és Margaret A. Sitton táplálkozáskutatók a közmondás bizonyítására - hogy a kedvező állatkísérletes eredményeket humán vizsgálatokban is megerősítsék - a változókor utáni, 45-65 éves női önkénteseket véletlenszerűen két csoportba osztottak.

        A 160 résztvevő egyik csoportja egy éven keresztül naponta 75 gramm aszalt almát fogyasztott, a másik csoport ugyanennyi aszalt szilvát evett minden nap. A harmadik, hatodik és 12. hónapban az alanyokat részletes kivizsgálásnak vetették alá.

        Javuló koeleszterinszint és csökkenő testsúly

        Arjmandi az eredmények értékelésekor azt mondta: hihetetlen változást észleltünk, mert az almát fogyasztók "rossz" koleszterin vérszintje már félévi almafogyasztás után 23 százalékkal csökkent. A koleszterinnek két változata van: a "rossz" LDL koleszterin, mely a koszorúérbetegség legfőbb okozója, illetve a "hasznos" HDL koleszterin, mely szívvédő hatású.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A kutatók további meglepetésére a HDL koleszterin szintje is négy százalékkal növekedett, és a vérben lévő gyulladásra utaló eltérések is mérséklődtek. További kedvező változás, hogy miközben a naponta elfogyasztott gyümölcs 240 kilokalória bevitelét jelentette, a vizsgálati résztvevők átlagosan két kilót fogytak.

        A tanulmány előadója kiemelte, hogy a testsúly csökkenése az aszalt alma rendszeres fogyasztásának további kedvező hatása. A kutatók szerint ebben az alma pektintartalmának lehet szerepe, amely teltségérzetet okoz.

        A kongresszus résztvevői egyetértettek abban, hogy ezeket a kezdeti eredményeket további nagyobb léptékű vizsgálatokkal kell megerősíteni.

        Koleszterin


        A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga. Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL>>

        (MTI)

        Legutóbb frissült: 2008.02.09 01:00
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Diabétesz gyermekeknél

        Diabétesz gyermekeknél

        Dr. Horváth Balázs

        Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

        Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

        B9-vitamin (Inozitol) - Miért fontos?

        A B9-vitamin szervezetünkben a zsíranyagcsere, a vesék, a máj és a csontvelő normális fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen. Az inozitol a B8-vitaminhoz hasonlóan (azaz a kolinnal együtt) a lecitin alkotóeleme, a B-komplex család tagja, vízoldékony vitamin.

        B8-vitamin - Miért fontos?

        A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9-vitamin) együtt) a lecitin egyik alkotóeleme, elősegíti a koleszterin és a zsírok felhasználását a szervezetben. Az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint.

        Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

        Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

        Érszűkület: diétás tanácsok a megelőzéshez és a betegséggel küzdőknek

        A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében a legtöbb esetben érelmeszesedés (atherosclerosis) áll. Ez az elváltozás mindaddig nem okoz panaszokat, amíg a beszűkült átmérőjű vérerekben szabadon áramlik a vér. Azonban egy kisebb vérrög vagy a nagymértékű érelmeszesedés is már komoly következményeket okozhat (például szélütés, szívinfarktus), ezért fontos a kialakult betegségek megfelelő kezelése, melyben szerepet kap a helyes táplálkozás is.

        Melyik életkorban hogyan előzhető meg az érelmeszesedés?

        Az érelmeszesedés (atherosclerosis) folyamata korán kezdődhet, és egész életünket végigkísérheti. Eleinte ugyan nincs látható vagy érezhető tünete, a legtöbbünknél a folyamat már elindult. Mi mindent tehetünk a megelőzés érdekében?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.