Tanuljunk meg relaxálni!

Szerző: WEBBeteg

Vessen egy pillantást a kutyára, mikor pihen: a teste mentes a feszültségtől, az agya kikapcsol, és nyugalmi állapotba kerül. A stresszes életmódnak köszönhetően mára sok ember elvesztette ezt a képességét, éppen ezért itt az ideje, hogy újra megtanuljunk pihenni!

Stressz teszt

Tesztelje magát, mennyire stresszes Ön! Stressz teszt

A tervezett relaxáció elmulasztja a szorongást és segít a testnek és a léleknek kiszakadni a mindennapi rohanásból és a stresszből. A zene, a hosszú kádfürdő, vagy a séta egy parkban mind alkalmas lehet, de sokaknak ez nem megy ilyen könnyen. Éppen ezért, ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége a pihenés elsajátításához, próbálja ki a relaxációs vagy meditációs csoportokat.

A relaxáció lépései:

 • Válasszon ki egy csendes helyet, ahol nem fogják megzavarni.
 • Mielőtt belekezdene, csináljon pár nyújtó gyakorlatot, hogy megszűnjön az izomfeszülés.
 • Helyezze magát kényelembe, akár ülve, akár fekve.
 • Kezdjen el lassan, nyugodtan, mélyeket lélegezni.
 • Kiégés

  A burnout (kiégés) szindróma tünetei: ha elfásul, ha indítékszegény, munkájával, környezetével érdektelen, közönyös, kilátástalanság érzése van, fáradékony, gyakran beteg, nehezen gyógyul, nem tud aludni – ez esetben kezelést igényel! Forduljon pszichiáterhez, pszichoterapeutához. Az állapot magától nem múlik el, nem érdemes várni, szenvedni. Gyógyítható.
  Óvatosan feszítse meg a testét, majd lassan, minden testrészét egymás után, a lábtól a fejig lazítsa el.
 • Ahogy minden egyes testrészre külön koncentrál, gondoljon melegségre és relaxáljon.
 • Zárjon el minden zavaró gondolatot az agya hátsó felébe, és hagyja elszállni őket.
 • Ne próbáljon meg lazítani, egyszerűen csak engedje el a feszültséget az izmaiból, hogy azok megnyugodhassanak.
 • Ürítse ki a gondolatait. Vannak, akiknek segít, ha egy nyugodt, gyönyörű helyet képzelnek el, például egy mezőt vagy egy kertet.
 • Maradjon így körülbelül 20 percig, majd lélegezzen mélyeket és nyissa ki a szemét, de maradjon még ülve vagy fekve egy pár percig, mielőtt felkelne.

Fontos, hogy hagyjon időt az alapos gyakorlásra, hogy rutint szerezhessen. A relaxáció az egyik leghatékonyabb önsegítő tevékenység a mentális egyészség megőrzéséhez. Hasznos lehet, ha más kezelési formát is választ, hogy minél hatékonyabban előzze meg a stresszt és a szorongást.

A menedzserbetegség

A menedzserbetegségről a WEBBetegen

A relaxációs gyakorlatok két nagy kategóriába sorolhatók: vannak, amelyek a testre, és vannak, amelyek az elmére hatnak. Azonban a test-központú gyakorlatok is hatással vannak az elmére. Ugyan az ellazult test nem tudja megakadályozni a szorongást okozó gondolatokat, de jó alap lehet, hogy ellenőrzést gyakoroljon felettük. Ezért a legjobb eredmény elérésért próbálja meg kombinálni a két technikát.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Milyen hatással van testünkre a...

Az, hogy a stressz mekkora megterhelést jelent szervezetünknek és hogy milyen károkat okoz, leginkább attól függ, hogy rövid vagy hosszú távon...

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

A stressz következményei

A stressz nem egyszerűen nem tesz jót, hanem számos negatív hatása van az egészségre. A legveszélyesebb a tartós stressz.

A stressz elhízáshoz vezethet

Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz...

Ön hogy kezeli a stresszt?

A mindennapok során mindenkit ér kisebb-nagyobb stressz a munkahelyén vagy családi életében. Nem mindegy azonban, hogy hogyan viszonyulunk hozzá...

Relaxáció a hétköznapokban - Az...

Mi ez a módszer? Kik számára ajánlott és kiknek nem? Hogyan és mennyi idő alatt sajátítható el? Hogyan néz ki a gyakorlatban? Mit nyerhetünk vele...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.