A kardiológiai képalkotó vizsgálatok növelik a rák kockázatát

Medipress
megjelent:

A szívroham után használt kardiológiai képalkotó vizsgálatokból, és egyéb eljárásokból eredő alacsony dózisú sugárzás magasabb rák kockázatot jelent, állítja egy, a Canadian Medical Association Journal ban megjelent tanulmány.

Az alacsony dózisú ionizációs sugárzással járó eljárások- mint a komputer tomográfia (CT), az angiográfia és a nukleáris szkenner-használata egyre gyakoribb ismert vagy gyanított koronáriabetegség esetén, ami egészségügyi körökben növekvő aggodalmat okoz, a betegek esteleges megnövekedett rák-kockázata miatt.

Számos centrumban az olyan, nem radiológiai vizsgálatok helyébe lépnek, mint a futópadon végzett terheléses vizsgálat és az echokardiográfia, bár a sugárterhelés hatásairól és a rák kockázatáról keveset tudunk.

Különböző kórelőzmények és a sugárterheléssel járó vizsgálatok és terápia

A montreáli McGill Egyetemi Egészségügyi Központ (MEEK) és a Zsidó Általános Kórház kutatói által végzettt vizsgálatba 82 621 olyan beteget vontak be, akik 1996 áprilisa és 2006 márciusa között szívrohamon estek át, és kórelőzményükben rákbetegség nem szerepelt. 77 százalékuk esett át legalább egy alacsony–dózisú sugárzást használó eljáráson az infarktus utáni egy évben.

Összefüggést találtak a halmozott alacsony-dózisú ionizáló sugárterhelés és a rák előfordulásának kockázata között, mondta Dr.Louise Pilote, a MEEK járványtani kutatója,a Belgyógyászati Osztály vezetője. A legtöbb beteg alacsony, vagy közepes sugárzásnak volt kitéve, egy jelentős csoport magas sugárterhelést kapott, jellemzően viszont fiatal férfiak, akik kevesebb társbetegséggel is rendelkeztek.

Az életkor is fontos kockázati elem

A vizsgált betegek átlagéletkora 63,2 év, 31,7 százalékuk nő volt. Azok, akiknek kezelőorvosa kardiológus volt, magasabb sugárterhelést kaptak, mint azok, akiket általános orvos kezelt.

Az utánkövetés idején 12 020 rákbetegséget diagnosztizáltak, kétharmaduk hasi-medencei és mellkasi daganat volt. Ezek az eredmények felvetik, hogy mérsékelni kellene a jelenlegi lelkesedést a képalkotó diagnosztikai és terápiás eljárások iránt, - következtettek a szerzők.

Gondolkodni kellene egy olyan dokumentációs rendszer kialakításán, mely a jövőben dokumentálná és megbecsülné minden alacsony-dózisú sugárzásnak alávetett beteg halmozott sugárterhelését.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A leggyakoribb daganatok első tünetei

Kevesebb sugárterheléssel csökken a kockázat

Egy kapcsolódó kommentárban, Matthew Mercuri és társszerzői a McMaster Egyetemről azt írták, hogy a sugárterhelés számos vizsgálatban alacsony, a vizsgálatok gyakorisága az, ami kockázatot jelenthet.

Véleményük szerint a megoldás a megelőzésben rejlik. Alacsony sugárexpozíciót, vagy sugármentes vizsgálatokat kellene alkalmazni, különösen, ha vizsgálatsorozatról van szó.

Olyan programokat várnak, melyek követik a betegek sugárterhelését, hogy segítsenek nekik és orvosaiknak felmérni a halmozott sugárzásból eredő rák-kockázatot.

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.