• A kardiológiai képalkotó vizsgálatok növelik a rák kockázatát

    Szerző: Medipress

    A szívroham után használt kardiológiai képalkotó vizsgálatokból, és egyéb eljárásokból eredő alacsony dózisú sugárzás magasabb rák kockázatot jelent, állítja egy, a Canadian Medical Association Journal ban megjelent tanulmány.

    Az alacsony dózisú ionizációs sugárzással járó eljárások- mint a komputer tomográfia (CT), az angiográfia és a nukleáris szkenner-használata egyre gyakoribb ismert vagy gyanított koronáriabetegség esetén, ami egészségügyi körökben növekvő aggodalmat okoz, a betegek esteleges megnövekedett rák-kockázata miatt.

    Számos centrumban az olyan, nem radiológiai vizsgálatok helyébe lépnek, mint a futópadon végzett terheléses vizsgálat és az echokardiográfia, bár a sugárterhelés hatásairól és a rák kockázatáról keveset tudunk.

    Hirdetés

    Különböző kórelőzmények és a sugárterheléssel járó vizsgálatok és terápia

     A leggyakoribb daganatok első tünetei


    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A leggyakoribb daganatok első tünetei

    A montreáli McGill Egyetemi Egészségügyi Központ (MEEK) és a Zsidó Általános Kórház kutatói által végzettt vizsgálatba 82 621 olyan beteget vontak be, akik 1996 áprilisa és 2006 márciusa között szívrohamon estek át, és kórelőzményükben rákbetegség nem szerepelt. 77 százalékuk esett át legalább egy alacsony–dózisú sugárzást használó eljáráson az infarktus utáni egy évben.

    Összefüggést találtak a halmozott alacsony-dózisú ionizáló sugárterhelés és a rák előfordulásának kockázata között, mondta Dr.Louise Pilote, a MEEK járványtani kutatója,a Belgyógyászati Osztály vezetője. A legtöbb beteg alacsony, vagy közepes sugárzásnak volt kitéve, egy jelentős csoport magas sugárterhelést kapott, jellemzően viszont fiatal férfiak, akik kevesebb társbetegséggel is rendelkeztek.

    Az életkor is fontos kockázati elem

    A vizsgált betegek átlagéletkora 63,2 év, 31,7 százalékuk nő volt. Azok, akiknek kezelőorvosa kardiológus volt, magasabb sugárterhelést kaptak, mint azok, akiket általános orvos kezelt.

    Az utánkövetés idején 12 020 rákbetegséget diagnosztizáltak, kétharmaduk hasi-medencei és mellkasi daganat volt. Ezek az eredmények felvetik, hogy mérsékelni kellene a jelenlegi lelkesedést a képalkotó diagnosztikai és terápiás eljárások iránt, - következtettek a szerzők.

    Gondolkodni kellene egy olyan dokumentációs rendszer kialakításán, mely a jövőben dokumentálná és megbecsülné minden alacsony-dózisú sugárzásnak alávetett beteg halmozott sugárterhelését.

    Kevesebb sugárterheléssel csökken a kockázat

    Egy kapcsolódó kommentárban, Matthew Mercuri és társszerzői a McMaster Egyetemről azt írták, hogy a sugárterhelés számos vizsgálatban alacsony, a vizsgálatok gyakorisága az, ami kockázatot jelenthet.

    Véleményük szerint a megoldás a megelőzésben rejlik. Alacsony sugárexpozíciót, vagy sugármentes vizsgálatokat kellene alkalmazni, különösen, ha vizsgálatsorozatról van szó.

    Olyan programokat várnak, melyek követik a betegek sugárterhelését, hogy segítsenek nekik és orvosaiknak felmérni a halmozott sugárzásból eredő rák-kockázatot.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.02.19 07:41, Megjelenés: 2011.02.19 07:41
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    A szem daganatai - Mire számíthat a beteg?

    Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban ma már lézeres- és sugárterápia, ritkábban a fagyasztásos kezelés (krioterápia), továbbá a kemoterápia is nagyban segítheti a gyógyulást.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?

    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA