• Műtéttel a migrén ellen

    Szerző: Medipress

    Egy új tanulmány szerint a migrén kiváltó pontjainak deaktiválására szolgáló műtét tartós enyhülést eredményez. Az eljárás során eltávolítják a beteg migrénrohamaival összefüggő izom és idegi triggereket.

    A betegek közel 90 százaléka tapasztalta a bénító fejfájás legalább részleges csillapodását öt évvel a kozmetikai műtétet követően. A Plastic and Reconstructive Surgery szaklapban megjelent tanulmány szerint a páciensek 30 százaléka a beavatkozás után egyáltalán nem szenvedett többé migréntől.

    Hirdetés

    A tanulmányt az a Dr. Bahman Guyuron plasztikai sebész vezette a clevelandi egyetemi kórházban, aki a migrénműtétet kifejlesztette. A sebész azt követően dolgozta ki a technikát, hogy észrevette, néhány migrénes páciensének csillapodott a fejfájása homlokfelvarrás után.

    Migrén - Egy életre megszabadulhatunk tőle!

    Az új eljárás során műtéti úton deaktiválják azokat a kiváltó pontokat az izmokban illetve idegekben, amelyek a fájdalmat létrehozzák. A kutatócsoport 69 beteget vizsgált, akik többségénél legalább két trigger helyet kezeltek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Öt év elteltével ezeknek a betegeknek a nyolcvannyolc százaléka tapasztalt pozitív hatást hosszú távon a műtét után. 59 százalék esetében a fejfájás jelentős mértékben csökkent, 29 százalék esetében pedig teljesen elmúlt.

    Dr. Guyuron szerint az eredmények szilárd bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy egy vagy több trigger pont sebészeti deaktiválásával sikeresen megszüntethető a migrén, illetve csökkenteni lehet gyakoriságát, időtartamát és intenzitását, ráadásul a hatás tartós. A kutatócsoport hangsúlyozza, hogy az eljárás finomításához további kutatásokra lesz szükség, és azt is ki kell deríteni, pontosan mi az oka a kezelés hatékonyságának.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.02.16 13:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi állhat a fejfájás hátterében?

    Érezte már, hogy a fájdalomtól lüktet és hasogat a feje? Legszívesebben eldobna mindent, és egy sötét szobában pihenne egész nap? Ilyen és hasonló tünetekkel rengeteg ember küzd, nap mint nap.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    A migrénnek is lehet haszna

    A migrén rengeteg szenvedést okoz az abban szenvedőknek. Az elviselhetetlen erősségű fejfájás, gyakran hányingerrel, hányással, látászavarral jár. Egy-egy migrénes roham napokig is tarthat, munkaképtelenné téve az érintettet. Egy kutatás eredménye azonban némi vigaszt jelenthet a migrénben szenvedőknek.

    Szorongás műtét előtt: mit tehetünk ellene?

    Nem ritka állapot a műtét miatti szorongás, mely olyan pszichés probléma, ami esetén a beteg félelme a beavatkozástól annyira erős, hogy fizikális tünetek (például heves szívdobogás, hányinger, mellkasi fájdalom) formájában jelentkezik. A szorongás súlyos formája az úgynevezett pánikroham. Hogyan kerülhető el az operáció előtti feszültség?

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.