Új influenza: Kikre a legveszélyesebb a járvány?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent: 2009.07.26.

Bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedő emberek esetében, az új influenzajárvány során súlyosabb komplikációk, szövődmények léphetnek fel. Tanácsok azzal kapcsolatban, hogyan védekezhet az új típusú influenza ellen, ha a következő betegségek valamelyike érinti, vagy gyermeket vár.

Krónikus tüdőbetegség, asztma

Kicsi a valószínűsége, hogy az asztmás embereket megfertőzi az új járvány, ha azonban a sertésinfluenza tünetéhez hasonló légúti fertőzés alakul ki náluk, további légzési nehézségek léphetnek fel.

Nagyon fontos, hogy minden asztmás rendszeresen járjon kontrollvizsgálatra annak érdekében, hogy ha megfertőződnek az új típusú influenzával, ne súlyosbodjanak az asztmás tüneteik.

Minden asztmában szenvedőnek azt tanácsolják az orvosok, hogy készítsen naprakész cselekvési tervet, mely az asztma kontroll fenntartását segíti. A cselekvési terv tartalmazza, hogy milyen gyógyszereket kell szednie, és mit kell tennie egy asztmás roham kitörése esetén.

Krónikus szívbetegség

Judy O’Sullivan, a Brit Kardiológiai Alapítvány elnöke úgy vélekedett, hogy a járvány során növekedhet a szívinfarktusok száma. Elmondása szerint nem bizonyított, hogy a szívbetegségben szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg az új vírussal.

„Ha azonban megfertőződtek, az akut szívbetegségek kialakulásának kockázata növekedhet esetükben” – tette hozzá O’Sullivan. „Bizonyított, hogy akut gyulladásos esetekben – mint például influenza - gyakrabban jelentkezik szívinfarktus. Emiatt növekedhet a szívinfarktusos esetek száma az influenzajárvány során”.

A szívbénulásban, vagy a veleszületett rendellenességben szenvedő páciensek esetében nagyobb valószínűséggel léphetnek fel komplikációk, ha megfertőződnek a H1N1 vírussal. Ezeknek a betegeknek már az első tünetek megjelenésekor vírusellenes gyógyszereket kell bevenniük!

A recept nélkül kapható gyógyszerek – például fájdalomcsillapítók és köhögéscsillapítók – használata előtt feltétlenül kérdezze meg az orvosát az esetleges mellékhatások elkerülése miatt! Ez azért fontos, mert bizonyos gyógyszerek nem alkalmazhatók együtt a szívgyógyszerekkel.

Cukorbetegség

„A cukorbetegek a nagyobb kockázati kategóriájú osztályba tartoznak az influenza szempontjából” – mondta Caroline Butler, a Diabetes UK tanácsadója.

Az influenza felboríthatja a cukorbetegség kezelését, továbbá a vér glükóz szintjének ingadozását idézheti elő. Ez számos egészségügyi problémát okozhat a cukorbetegeknél, például tüdőgyulladást és bronchitist.

Neurológiai problémák, sclerosis multiplex és Parkinson-kór

Nem bizonyított, hogy aki sclerosis multiplex betegségben szenved, azt máshogyan érintené a sertésinfluenza. Ha azonban immunszuppresszánsokat szed, nagyobb valószínűséggel fertőződhet meg az új influenzával, és még súlyosabbak lehetnek a tünetei.

Terhesség

Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint, a terhes nők esetében leginkább a következő komplikációk léphetnek fel: tüdőgyulladás, nehéz légzés, kiszáradás. Ezek a tünetek az állapotos nőknél a második és a harmadik trimeszterben jelentkeznek a legnagyobb valószínűséggel.

„Ha egy terhes nőnél kialakul a sertésinfluenza bizonyos szövődménye, például tüdőgyulladás, kicsi az esély arra, hogy ez koraszüléshez vagy elvetéléshez vezet.

Ajánlatos, hogy az állapotos nők kerüljék a nagy tömegeket és a felesleges utazásokat! Ezáltal csökkenthetik a megfertőződés valószínűségét.

Fontos, hogy ne essen pánikba! A terhes nők esetében nagyon kicsi a kockázat a komplikációk fellépésére. A legtöbb várandós nőnél csak enyhe tünetek jelentkeznek.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Bőrbetegségek a lábon Bőrbetegségek a lábon

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem mitől alakul ki?

Prosztatamegnagyobbodás Prosztatamegnagyobbodás

Mikor jelentkezhet? Milyen tünetek esetén keresse fel orvosát?

Kik hajlamosak veseelégtelenség kialakulására?

A veseelégtelenség heveny (akut) és idült (krónikus) formákban alakulhat ki. Akut veseelégtelenség leginkább súlyos betegségek vagy állapotok miatt...

A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások

Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű diagnosztikának és gyógyszeres terápiának köszönhetően nem jelent akadályt a...

Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri...

A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1...

Diabétesz és szívbetegség

Cukorbetegség esetén nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, ezért a diabéteszes betegeknek nagyobb hangsúlyt...

A cukorbetegek gondozása és az ajánlott vizsgálatok

Ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, akár 1-es típusú, akár 2-es típusú a cukorbetegség, akkor az alkalmazott terápia mellett a...

Cukorbetegség és pitvarfibrilláció

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint diabéteszesekben nagyobb valószínűséggel alakul ki pitvarfibrilláció, mint nem diabéteszesekben, és ez az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.