Mánia - Mit jelent pontosan a fogalom?

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A lehangoltsággal és örömtelenségérzettel járó depresszióról már biztosan mindenki hallott, viszont jóval kevesebben tudják, hogy mit jelent pontosan a mánia szó.

A hangulatzavarok ellentétes pólusát jelentő megbetegedés felhangoltsággal, ingerlékenységgel jellemezhető, a betegek étvágytalanok és alvásigényük is jelentősen lecsökkent. A fenti tüneteket mutató mániás betegek a környezet számára nehezen elviselhetőek, erre utal a betegség nevének eredete is, mely őrültséget, dühöngést, őrjöngést jelent.

A mániára vagy magyar kifejezéssel élve a felhangoltságra az a jellemző, hogy a betegek nagyon életerősnek, aktívnak érzik magukat. Az önbizalmuk határtalan, úgy gondolják, mindent megtehetnek, és bármit elérhetnek. Ez az érzés felelőtlenné teszi őket, ami törvénytelen cselekedetekben, fedezet nélküli költekezésben, alkalmanként pedig szexuális szabadosságban nyilvánulhat meg. Mindez oda vezethet, hogy összetűzésbe kerülnek a hatóságokkal.

A mániás betegek gondolkodása jóval gyorsabb, mint az átlagemberé. A betegek fejében a gondolatok sokszor olyan gyorsan követik egymást, hogy a beszéd érthetetlenné és összefüggéstelenné válik. A felhangolt állapotra egyébként is jellemző az erős beszédkényszer, illetve a hosszú körmondatok használata. A mániás betegek anyagcseréje felgyorsult, ennek ellenére keveset esznek, mivel bokros teendőik között nem jut rá idejük. Az alvásigényük jelentősen csökkent, éjszakánként 2-3 óra alvással is beérik.

Súlyos esetben a felfokozott kedélyállapot mellett gyakran jelentkeznek téves eszmék is. A betegek egy része úgy gondolja, hogy különleges képességei vannak, esetleg fokozott szexuális vonzerővel bír, vagy nagy dolgok véghezvitelére hivatott.

A mániának több megjelenési formája is lehet. A hypománia az az állapot, amikor a fenti tünetek enyhe formában jelentkeznek, és inkább kedvező hatásuk érvényesül. Kevert tünetek esetén a felhangoltság és a depresszió egyidőben jelentkezik, így a felhangolt betegnek bűntudata vagy öngyilkossági gondolata van, vagy a depressziós beteg válik ingerültté és támadóvá. Abban az esetben, amikor a mániás, és a depressziós periódusok egymást követően jelentkeznek, akkor bipoláris hangulatzavarról beszélhetünk.

A betegség kialakulásának oka nem teljesen tisztázott. Feltehetően az agyban található idegsejtek közti kommunikáció sérülése, egyes anyagcsere útvonalak megváltozása, illetve bizonyos agyterületek túlműködése tehető felelőssé a tünetek kialakulásáért. A betegség diagnosztizálása a klinikai tünetek alapján történik, melyet pszichológiai tesztekkel lehet alátámasztani.

A kezelés megkezdése előtt mindig fontos tisztázni, hogy a felhangoltságot nem drog- vagy alkoholhasználat, esetleg gyógyszerszedés okozza-e, illetve hogy nem anyagcseremegbetegedés, így pajzsmirigybetegség áll-e a panaszok hátterében. Amennyiben mással nem magyarázhatóak a tünetek, akkor a mánia kezelésében hatékonyak az antipszichotikumok, illetve az akut tünetek lecsengése után, a kiegyensúlyozott hangulat fenntartásában jól használhatóak az úgynevezett hangulatstabilizáló szerek.

Emellett kiegészítő kezelésként fontos szerepe van a pszichoterápiának, mely hozzájárul a tünetek kiújulásának csökkentéséhez, segíti a társadalomba való beilleszkedést, illetve javítja a családtagokkal való együttműködést.

Folytatás A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.