• Zeneterápia - Visszahozza az Alzheimer-kóros betegeket az életbe

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    Egy, a YouTube-ra feltöltött meglepően népszerű 6 perces videó a zeneterápiára az Alzheimer-kórban (AD) és demenciában szenvedő betegek tüneteit enyhítő lehetséges módszerként hívja fel a figyelmet.

    A videó a YouTube történetében a legtöbb megtekintéssel bíró demenciával kapcsolatos klip, mely hatalmas nézettsége egy, a Sundance Filmfesztiválon bemutatásra került dokumentumfilm elkészítéséhez vezetett, valamint egy teljes film is tervben van a zeneterápiának az Alzheimer-kórra gyakorolt pozitív hatásáról.

    A zeneterápia nem gyógyítja a betegséget, de úgymond „visszahozza a betegeket az életbe” - mondta Dan Cohen a Medscape Medical News-nak. A programot 15 államban és Kanadában is használják az időseket gondozó otthonokban, a cél pedig az, hogy minél több helyen meghonosítsák.

    Hirdetés

    A Music and Memory névre hallgató program jó példa arra, hogy egy egyszerű ötlet milyen mélyreható, pozitív hatással lehet az idősek és családtagjaik életére.
    Érzelmileg erőteljes és inspiráló, hogy a hosszú távú gondozást igénylő betegekben milyen rendkívüli hatás váltható ki a zene révén.

    Mivel olyan betegségről van szó, melynek jelenleg nincs gyógymódja és csak kevés kezelési lehetőség áll a rendelkezésre, a Music and Memory programot nagy lelkesedéssel fogadták.

    A programot kitaláló Cohen tudta, hogy az otthonokban a zene az első számú szabadidős tevékenység élőzene és csoportos zene által, és arra gondolt, mi lenne, ha megnéznék, van-e pozitív változás a teljesen személyre szabott zene hatására?

    „A filozófus Immanuel Kant a zenét gyorsító művészetnek hívta, és a zene hatására a videóban szereplő Henry is felpörgött, életre kelt” - mondta a videoklipben Oliver Sacks, a New York-i Columbia Egyetem Orvosi Központjának neurológus és pszichiáter professzora.

    "Ennek hatása nem ér véget, mikor a fejhallgatót leveszik: bizonyos értelemben Henry visszakapja önmagát, emlékszik rá, hogy ki is ő, és egy időre a zene erejének köszönhetően visszanyeri az identitását" - tette hozzá Dr. Sacks.

    Szemmel látható, hogy a programra nemcsak alkalmi tevékenységként, hanem a napi gondozás részeként lenne szükség, olyan ígéretes lehetőségekkel bír az életminőség javítása szempontjából. Azt, hogy a személyre szabott zene milyen pozitív hatással van a demenciában szenvedő betegekre, nemcsak több évtizedes tapasztalat, de kutatások is alátámasztják.  

    Ráadásul mivel ma már nagyon egyszerű egy-egy ilyen lejátszási listát elkészíteni, a lehetőségnek mindenki számára elérhetőnek kellene lennie.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Útmutató a demens betegek viselkedésbeli változásaihoz

    Hegedűleckék

    2012 áprilisában a Medscape Medical News beszámolt egy, az Amerikai Orvosi Diákszövetség éves gyűlésén bemutatott kisebb tanulmányról, amelyből kiderült, hogy a hegedűleckékben részesült Alzheimer-kóros betegeknek a hangulatuk és a neuropszichiátriai funkcióik is javultak.

    Ennek és más zeneterápiás programoknak köszönhetően Beth Kallmyer, az Alzheimer Szövetség alelnöke azt mondta, hogy a legfontosabb szempont az, hogy a betegek ténylegesen aktív résztvevői ennek.

    „A gondozottak zeneterápiája egy ápoló otthonban vagy öregek otthonában közösségi tevékenység, és a betegség valamennyi szakaszában fontos, hogy sikerüljön aktívan tartani őket bármilyen tevékenység során” - mondta Kallmyer a Medscape Medical News-nak.

    A zenehallgatás pozitív hatással van a csökkent kognitív képességekkel rendelkező beteg agyának működésére, különösen akkor, amikor a beteg valami olyasmit hallgat, amit fiatalabb korában is hallgatott, mert ezek az emlékek erősen beágyazódtak az agyba.

    Kallmyer megjegyezte, hogy a személyre szabott ellátásnak nemcsak kizárólag a beteg sajátos helyzetére felírt gyógyszerekből kell állnia, hanem magába foglalhatja a személyes kedvenc tevékenységeit vagy zenéit is.

    A személyközpontú gondozás valójában arról szól, hogy megkérdezzük a beteget (vagy a családot): Mi a fontos a számára? Mit szeret csinálni vagy hallgatni?

    A cselekvés mechanizmusa

    A demenciában szenvedő betegeknek problémáik vannak a figyelem és a motiváció terén. Az újdonság ezért nagyon fontos az Alzheimer-beteg számára. Ha a dolgok passzívak és a betegek sem interaktívak a környezetükben, az nem jó nekik.

    Az agyi frontális lebeny elülső cinguláris részének nagyon sok köze van a motivációhoz. A belső késztetés, mely szerint mindannyiunknak konkrét feladatokra van szükségünk, hiányzik ezeknél a betegeknél. A zene újdonsága azonban valami más, mint a megszokott környezet, ezért alkalmas arra, hogy felkeltse a beteg figyelmét.

    A zene olyan régi emléket idézhet fel, ami még képes felpörgetni a beteget, hiszen Alzheimer-kórban a régi emlékek sokkal hosszabb ideig megmaradnak.

    Bár a Music and Memory arra koncentrál, hogy személyre szabott zenét biztosítson ezeknek az emlékeknek a kiváltására, az orvosok szerint bármilyen zene jó lehet, különösen a betegség későbbi szakaszaiban. Ilyenkor ugyanis a betegek számára maga a zene, a ritmus a fontos, nem annyira az, hogy ismerjék a dal szövegét - a zene más aspektusaira reagálnak.

    Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    Az Alzheimeren túl

    Bár a zene szinte mindenkire hatással van, különösen hasznos kezelési módszer lehet neurológiai betegségben szenvedő betegek esetén, beleértve az Alzheimer-kórt, az autizmust és a Parkinson-kórt is, valamint a stroke-on átesett betegek rehabilitációjában.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Zeneterápia és a Parkinson-kór

    Ha a zene fontos egy beteg számára vagy megnyugtatja őt, a zeneterápia jobb életminőséget biztosít, függetlenül attól, hogy a beteg otthon vagy otthonban él.

    Finn kutatók által a British Journal of Psychiatry-ban megjelent tanulmány szerint az antidepresszáns kezelés kiegészítéseként alkalmazott zeneterápia javíthatja a depresszió tüneteit is.

    Ezenkívül a zenehallgatás összefüggésbe hozható a vérnyomás csökkentésével, a rákbetegek hangulatának javításával és a lélegeztető gépen lévő betegek szorongásszintjének csökkenésével is.

    Kallmyer szerint a gyógyszerek mellett meg kell próbálkozni az alternatív módszerekkel is. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egyes, demenciában szenvedő betegek számára a felolvasás, a  művészi vagy bizonyos más tevékenységben való részvétel ugyanolyan hatásos vagy még hatékonyabb lehet, mint a zene.

    Ezt támasztja alá az is, hogy a Music and Memory programban részt vevők között van olyan beteg, akinek a személyre szabott lejátszási listája például régi rádióműsorok epizódjait tartalmazza.

    - „Ezt hallgatva újra fiatal vagyok” - mondta mosolyogva a nő.

    „A legfontosabb az, hogy kérdezzük a beteget önmagáról, és használjuk azokat a dolgokat, amelyeknek az életében jelentős szerepük volt" - mondta Kallmyer.

    Ezt olvasta már? Alzheimer-kór - A kognitív képességeket támogató speciális terápiás módszerek

    Használjuk a technológiát!

    Összességében elmondható, hogy az a fontos, hogy kreatívak legyünk és a bevált sémákon túl gondolkodjunk, amikor a demenciában szenvedő betegek kezeléséről és bevonásáról van szó, valamint a páciens életének valamennyi aspektusát illetően támaszkodjunk az ismereteinkre.

    Ma a technológia segítségével parányi eszközön minden olyan zenét magunknál tarthatunk, ami valami miatt fontos a számunkra. Ezért nagyon fontos, hogy felhasználjuk ezt a lehetőséget arra is, hogy segítsük visszanyerni az identitásukat azoknak, akik a betegségük miatt elvesztették azt.

    A zene visszahozza őket a saját emlékeikbe, a saját életükbe.

    Sokan úgy vélik, hogy az alzheimeres és előrehaladott demenciás betegek nem képesek az élvezetek megélésére, ezért életük hátralévő részében semmit sem csinálnak, tétlenségre vannak ítélve. Pedig a zene akár otthon, akár egy ápolóotthonban káros mellékhatások nélkül használható a tünetek enyhítésére!

    Olvasson tovább! Demens beteg a családban: hogyan befolyásolja egy család életét?

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; medscape.com
    Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    Módosítva: 2019.12.04 17:03, Megjelenés: 2018.11.15 15:24
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Nyomás alatt: hogyan lépjünk vissza a demencia előszobájából?

    A vérkeringésünk különös kapcsolatban áll az agyunkkal. Bár az emberi agy a teljes testtömegnek átlagosan csak 4,5 százalékát teszi ki, mégis a szíven percenként áthaladó vérmennyiség 15-20 százalékára van szüksége. Ebből is látszik, hogy milyen komoly munka folyik az agyban: az emberi test és szellem szuperszámítógépéről van szó, aminek működését számos tényező - köztük a vérnyomásunk is jelentősen befolyásolja.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    Demens beteg a családban: hogyan befolyásolja egy család életét?

    Egy demenciában szenvedő rokon alapvetően változtathatja meg a család életét, hiszen a beteg ápolásával járó terhek mellett a családnak azzal a ténnyel is meg kell küzdenie, hogy szeretett hozzátartozója memóriája egyre inkább hanyatlik, azaz sok dolgot elfelejt, valamint a viselkedésében és személyiségében is gyökeres változások léphetnek fel, esetleg őket sem ismeri meg.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Alzheimer-kór - A kognitív képességeket támogató speciális terápiás módszerek

    Az Alzheimer-kór kezelése terén az utóbbi években nagy előrelépés történt. Cikkünkben a kognitív képességeket támogató terápiás módszerekről olvashat.

    Az Alzheimer-kór okai

    Az Alzheimer-kór hátterében álló okokat jelenleg még nem teljesen ismerik, az azonban egyértelmű, hogy a kórban szenvedőknél az agy bizonyos helyen lévő idegsejtjei károsodnak.

    Az elesés az Alzheimer-kór korai tünete lehet

    Ha az idős emberek gyakran elesnek vagy egyensúlyi problémáik vannak, az az Alzheimer-kór korai jele lehet. A St. Louisi Washington Orvosi Egyetem tudósai az Alzheimer Egyesület nemzetközi gyűlésén Párizsban tették közzé felfedezésüket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.