• Zeneterápia és a Parkinson-kór

    Szerző: WEBBeteg - rewritetomorrow.eu.com

    A zeneterápia a zenét használja fel fizikai, érzelmi, kognitív és szociális téren, a beteg életkorától függetlenül a panaszok és tünetek kezelésében. A zeneterápiának két típusa van: aktív, ami magában foglalja a hangszerek és énekhang használatát, és passzív, ami egyszerű zenehallgatást jelent.

    Mi a zeneterápia?

    A beszéd-és nyelvterápiában használt technikák itt szintén használatosak, a fenti tudományágak között sok átfedés van. A zeneterapeuták arra hivatottak, hogy speciális zenei programokat hozzanak létre egyének vagy csoportok számára, az ő érzelmi, fizikai, szociális és kognitív képességeiknek megfelelően. A foglalkozások magukban foglalhatják a zenei improvizációt, zenehallgatást, zeneszerzést és előadást.

    Hirdetés

    Sokan úgy gondolják, hogy a zeneterápia hatása abban rejlik, hogy a tudat alatt végzett tevékenységeket tudatosítja, például a sétálást. Az ilyen terápia a sétát és a táncot a ritmus segítségével javítja. A motoros és a pszichológiai állapotra gyakorolt jótékony hatása teszi a zeneterápiát egyre népszerűbbé.

    Zeneterápia és a Parkinson-kór

    A zeneterápia  javítja a betegek életminőségét:

    • a jólét érzését kelti
    • csökkenti a stresszt, szorongást és fájdalmat
    • javítja a mozgást
    • javítja a légzést
    • javítja a verbális és non-verbális kommunikációt
    • az önkifejezést segíti
    • javítja a memóriát.

    Ritmus és Parkinson-kór

    A Parkinson-kóros betegek számára az automatikusan vagy tudatosan indított mozgások vagy mozgássorozat végrehajtása egyre nehezebbé válik. A ritmus ingerként hat egy mozgássorozat tudatos végrehajtására, például séta esetében.

    Mi a Parkinson-kór?

    Tudjuk, hogy Parkinson-kór akkor alakul ki, ha az agy szubsztancia nigra nevű területén a dopamin nevű hírvivő molekulát termelő idegsejtek károsodtak vagy elpusztultak.
    Mi a Parkinson-kór?

    A ritmusra és az ütemre való összpontosítás során sok beteg tapasztal javulást a bradikinézisben, járásban, indulási nehezítettségben és a freezing-ben (letapadás) – mintha a ritmus segítene felfedezni a saját elveszített automatikus ritmust.

    Úgy tűnik, hogy a ritmus a tremort és diszkinézist is javítja azáltal, hogy egy mintát vagy sémát ad, hogy a mozgás újra szinkron és kontrollált legyen. A lassú ritmusos zene különösen elősegíti a test ritmusának lelassulását, ezáltal a relaxálást.

    Nem meglepő, hogy az ütőhangszeres együttesek egyre népszerűbbé válnak, mivel könnyen követhető ritmust keltenek. A kognitív folyamatok javítását is elősegítik a különböző minták és ütemek követése által.

     Ön tudta?

    Minden idők legnagyobb lemezeladási rekordját Bing Crosby „Fehér Karácsony” című lemeze nyerte 1942. május 29-én, 30millió eladott példánnyal. Becslések szerint más előadók által előadott „Fehér Karácsony” verziók több mint 125 millió eladott példányt hoztak.

    Egyéb előnyök

    A zeneterápia a nem-motoros tüneteket is enyhítheti, például a depressziót, a szorongást, az elszigeteltség érzését, ugyanakkor lehetőséget ad az önkifejezés és a társas kapcsolatok fejlesztésére. Sok beteg számol be vérnyomás csökkenésről, ellazult izomzatról, javuló hangulatról és az energia és optimizmus új érzéséről. Mások arról számolnak be, hogy kevesebb energiát fektetnek a mozgásba, mivel kevesebb erőfeszítést igényel.

    A  zene a kognitív folyamatokra is jó hatással. Összességében a zene segít megküzdeni a korábban nehézzé vált komplex mindennapi tevékenységek elvégzésével (pl: az étel felvágása vagy az öltözködés). A kottaolvasás és a zene hallgatása egy értékes szellemi tevékenység, ami az agyat is karbantartja.

    Éneklés

    Az éneklés az eddig említett összes előnnyel rendelkezik, valamint hasznos lehet a beszéd javításában, amely a Parkinson betegek esetében elmosódott és nehezen érthető. Az éneklés során történő légzésgyakorlatok és hangtechnikák a következőkben segítenek:

    • a hang kitartása
    • a hangerő növelése és kontrollálása
    • a hangmagasság variálása
    • az előadásmód javítása
    • a beszéd sebességének kontrollálása
    • az előadásmód gördülékenységének javítása
    • testtartás javítása

    Nem meglepő, hogy egyre több nem hivatalos énekcsoport jön létre a Parkinson-kórban, vagy más betegségben szenvedők, pl. Alzheimer-kórosok számára. Az a lehetőség, hogy hasonló nehézségekkel küszködő emberek összejönnek, hang-és beszédtechnikai gyakorlatokon vesznek részt, értékes csoportos tevékenységet eredményez, és segíthet az önbizalom növelésében és a depresszió legyőzésében. Nem kell, hogy énekelni tudjon, aki ilyen találkozásokon részt vesz, hiszen ezek a csoportok nem kórusok és nem szerveznek előadásokat.

    A tipikus énekgyakorlatok, amelyek segíthetnek a testtartás javításán, a légzőmunkában és az előadásmódban, a következők:

    • a hang emelése és halkítása
    • a nyelv szájpadláshoz emelése
    • a „trillázás” gyakorlása az ajkak és a nyelv segítségével (a hangskála két szomszédos hangja közötti gyors alternálás)
    • különféle sóhajok végzése
    • zümmögés
    • hangok utánzása
    • kánonban éneklés (egy valaki elkezdi, a többiek egymás után folytatják, amíg mindenki a dal különböző részeit énekli, egyidőben)
    • egy dal hangmagasságának, tempójának és hangulatának variálása.

    Az énektechnikák a beszéd folyékonyságának javításában és a dadogás leküzdésében is hasznosak: a Dallam Intonációs Terápia dalrészleteket használ a beszéd helyreállításához. A csoportos éneklés egyben társas kapcsolatokat is ad, és nagymértékben növeli az önbizalmat azon betegek esetében, akik hajlamosak visszavonulni a nehezen érthető beszéd és gyengült artikuláció miatt.

    Ön tudta?

    Az Interaktív Metronóm Terápiát sikerrel alkalmazták a parkinsonos tünetek kezelésében. Ez magában foglalja a metronóm ritmusának utánzását és hangos számolását - ez segíthet mozdulatok indításában és befejezésében. A koncentráció szükséges mértéke javítja a tanulási folyamatokat és segíthet a tremor és diszkinézis csökkentésében.

    Sokan úgy gondolják, hogy a kognitív funkciók és a memória is javulnak azáltal, hogy a beteg megtanulja és ismétli a dalokat, ez hasznos lehet demenciában, bár ez irányban további vizsgálatok szükségesek.

    Egy brit kezdeményezés, az „Éneklés az agyért” során azt találták, hogy az éneklés nem csak a memóriát és a jóllét érzését növelte, hanem javított a beteg-gondviselő kapcsolatokon és számos kommunikációs csatornát biztosított.

    A kutatás vezetője arról is beszámolt, hogy a csoport több tagjánál javult a figyelem fókuszálása és a koncentráció. Ennek eredményeképpen a betegek aktívabbak lettek és el voltak ámulva, hogy mi mindenre emlékeznek.

    Kutatás

    Az utóbbi években kutatások történtek annak megállapítására, hogy a zeneterápiának tényleg vannak-e reális előnyei és valóban befolyásolja-e a testünk működését. Néhány agykutató úgy gondolja, hogy a zene bizonyos formái befolyásolják a dopamin és a szerotonin ( ingerület-átvivő anyagok ) termelődését, amelyek csökkent mennyiségben vannak jelen a Parkinson-kóros betegekben. Azonban ezt eddig nem sikerült bizonyítani.

    Michael Thaut professzor és csoportja a Colorado Állami Egyetemen több mint húsz évig kutatták a ritmusos zene hatását a járásra és más motoros tevékenységekre. Kutatásuk szolgáltatta a legerősebb bizonyítékot arra, hogy a zene javíthatja a Parkinson-kóros betegek állapotát, és Thaut speciális zeneterápiás technikákat fejlesztett ki a tünetek enyhítésére:

     Ön tudta?

    Maurice White, az Earth, Wind and Fire együttes alapítója, producere és vezetője 50 éves volt, amikor Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, de tovább folytatta a fellépéseket még 5 éven keresztül, gyógyszeres kezelés mellett.
    • A ritmusos hallás stimuláció egy olyan módszer, ami a terapeutát segíti abban, hogy rátaláljon a pontos ritmusra, ami az optimális járást biztosítja. Ez a terápia pozitívan befolyásolja a mozgások indítását, a ritmust, a szimmetriát, a freezinget, a koordinációt és az állóképességet.
    • A motívum érzékelés fokozása a zenét használja fel koordinációt igénylő komplex mozgások javításához. Ez a terápia a zenére történő mozgást a motoros működéshez szabja, ezáltal az utóbbi hatékonyabb és folyamatosabb lesz.
    • Egy olasz vizsgálat 16 zeneterápiában részesülő beteget hasonlított össze, 16 tornában részesülő beteggel. Az eredmények azt igazolták, hogy azok esetében, akik zeneterápiában részesültek, jelentős javulás következett be a bradikinézisben, a mindennapi tevékenységek végrehajtásában (mint az étel felvágása vagy az öltözködés), valamint a boldogságérzésben és az életminőségben. A tornában részesülők esetében az izommerevség (rigor) csökkent, de más tünet nem változott. A zeneterápia enyhítette a freezinget és az indulási hezitációt is.

    További kutatások is folyamatban vannak, köztük egy vizsgálat a Houstoni Metodista Neurológiai Intézetben, aminek az a célja, hogy kiderítse, hogy mely zenei ritmusok bírnak több terápiás és stimuláló hatással a Parkinson-kóros betegek számára. Az a céljuk, hogy végül létrehozzanak egy olyan eszközt, ami hasonló lehet egy egyéni igényeknek megfelelő személyi zenelejátszóhoz.

    Hogyan fogjak hozzá?

    A zene több úton javíthatja az életminőséget, az alábbiak elősegíthetik a lehetőségek kiaknázását:

    Fontos!

    Ha a zenehallgatáshoz fülhallgatót használ az utcán, ügyeljen rá, hogy az ne vonja el a figyelmét a forgalmas utak környékén!
    • sokféle zenét hallgasson és találja meg azt, ami a leginkább feldobja és stimulálja Önt, és segítségére van a mozgások végrehajtásában. Legyen türelmes, ha ez több időt vesz igénybe.
    • vegye fel a kapcsolatot helyi csoportokkal, főleg olyanokkal, amiket zeneterapeuták vezetnek.
    • hallgasson zenét, ha úgy érzi, hogy egyre feszültebb, vagy használja elalváshoz
    • látogasson el koncertekre, hogy új zenéket fedezzen fel és építse fel saját élményanyagát
    • találjon olyan zenét, amit önmaga is szeret énekelni, hogy karban tartsa a hangját
    • gyűjtsön össze olyan dalokat, amelyek boldog emlékeket idéznek fel
    • a csoportokban elsajátított technikákat vagy gyakorlatokat ismételje otthon. Soknak van „elnyújtott hatása”, így az előnyei az órák között is élvezhetők.

    (Forrás: Rewritetomorrow.eu.com)

    Módosítva: 2010.11.04 07:34, Megjelenés: 2010.11.04 07:34
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    A Parkinson-kór és a Helicobacter pylori közötti kapcsolat

    A Helicobacter pylori (HP) a gyomor-bélrendszer gyakori fertőzése, amely általában a peptikus fekélyekhez, krónikus gyomornyálkahártya-gyulladáshoz, illetve a nehezen, vagy nem kezelhető refluxhoz kapcsolódik. Ugyanakkor a közelmúltban végzett vizsgálatok a HP és számos egyéb betegség között is kapcsolatot mutattak ki. Noha a pontos mechanizmus ismeretlen, a HP megakadályozhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását.

    Létezik-e őssejtterápia a Parkinson-kórra?

    A kutatókat élénken foglalkoztatja, hogyan használhatnák fel az őssejteket a Parkinson-betegség gyógyítására.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.