• Zeneterápia és a Parkinson-kór

    Szerző: WEBBeteg - rewritetomorrow.eu.com

    A zeneterápia a zenét használja fel fizikai, érzelmi, kognitív és szociális téren, a beteg életkorától függetlenül a panaszok és tünetek kezelésében. A zeneterápiának két típusa van: aktív, ami magában foglalja a hangszerek és énekhang használatát, és passzív, ami egyszerű zenehallgatást jelent.

    Mi a zeneterápia?

    A beszéd-és nyelvterápiában használt technikák itt szintén használatosak, a fenti tudományágak között sok átfedés van. A zeneterapeuták arra hivatottak, hogy speciális zenei programokat hozzanak létre egyének vagy csoportok számára, az ő érzelmi, fizikai, szociális és kognitív képességeiknek megfelelően. A foglalkozások magukban foglalhatják a zenei improvizációt, zenehallgatást, zeneszerzést és előadást.

    Hirdetés

    Sokan úgy gondolják, hogy a zeneterápia hatása abban rejlik, hogy a tudat alatt végzett tevékenységeket tudatosítja, például a sétálást. Az ilyen terápia a sétát és a táncot a ritmus segítségével javítja. A motoros és a pszichológiai állapotra gyakorolt jótékony hatása teszi a zeneterápiát egyre népszerűbbé.

    Zeneterápia és a Parkinson-kór

    A zeneterápia  javítja a betegek életminőségét:

    • a jólét érzését kelti
    • csökkenti a stresszt, szorongást és fájdalmat
    • javítja a mozgást
    • javítja a légzést
    • javítja a verbális és non-verbális kommunikációt
    • az önkifejezést segíti
    • javítja a memóriát.

    Ritmus és Parkinson-kór

    A Parkinson-kóros betegek számára az automatikusan vagy tudatosan indított mozgások vagy mozgássorozat végrehajtása egyre nehezebbé válik. A ritmus ingerként hat egy mozgássorozat tudatos végrehajtására, például séta esetében.

    Mi a Parkinson-kór?

    Tudjuk, hogy Parkinson-kór akkor alakul ki, ha az agy szubsztancia nigra nevű területén a dopamin nevű hírvivő molekulát termelő idegsejtek károsodtak vagy elpusztultak.
    Mi a Parkinson-kór?

    A ritmusra és az ütemre való összpontosítás során sok beteg tapasztal javulást a bradikinézisben, járásban, indulási nehezítettségben és a freezing-ben (letapadás) – mintha a ritmus segítene felfedezni a saját elveszített automatikus ritmust.

    Úgy tűnik, hogy a ritmus a tremort és diszkinézist is javítja azáltal, hogy egy mintát vagy sémát ad, hogy a mozgás újra szinkron és kontrollált legyen. A lassú ritmusos zene különösen elősegíti a test ritmusának lelassulását, ezáltal a relaxálást.

    Nem meglepő, hogy az ütőhangszeres együttesek egyre népszerűbbé válnak, mivel könnyen követhető ritmust keltenek. A kognitív folyamatok javítását is elősegítik a különböző minták és ütemek követése által.

     Ön tudta?

    Minden idők legnagyobb lemezeladási rekordját Bing Crosby „Fehér Karácsony” című lemeze nyerte 1942. május 29-én, 30millió eladott példánnyal. Becslések szerint más előadók által előadott „Fehér Karácsony” verziók több mint 125 millió eladott példányt hoztak.

    Egyéb előnyök

    A zeneterápia a nem-motoros tüneteket is enyhítheti, például a depressziót, a szorongást, az elszigeteltség érzését, ugyanakkor lehetőséget ad az önkifejezés és a társas kapcsolatok fejlesztésére. Sok beteg számol be vérnyomás csökkenésről, ellazult izomzatról, javuló hangulatról és az energia és optimizmus új érzéséről. Mások arról számolnak be, hogy kevesebb energiát fektetnek a mozgásba, mivel kevesebb erőfeszítést igényel.

    A  zene a kognitív folyamatokra is jó hatással. Összességében a zene segít megküzdeni a korábban nehézzé vált komplex mindennapi tevékenységek elvégzésével (pl: az étel felvágása vagy az öltözködés). A kottaolvasás és a zene hallgatása egy értékes szellemi tevékenység, ami az agyat is karbantartja.

    Éneklés

    Az éneklés az eddig említett összes előnnyel rendelkezik, valamint hasznos lehet a beszéd javításában, amely a Parkinson betegek esetében elmosódott és nehezen érthető. Az éneklés során történő légzésgyakorlatok és hangtechnikák a következőkben segítenek:

    • a hang kitartása
    • a hangerő növelése és kontrollálása
    • a hangmagasság variálása
    • az előadásmód javítása
    • a beszéd sebességének kontrollálása
    • az előadásmód gördülékenységének javítása
    • testtartás javítása

    Nem meglepő, hogy egyre több nem hivatalos énekcsoport jön létre a Parkinson-kórban, vagy más betegségben szenvedők, pl. Alzheimer-kórosok számára. Az a lehetőség, hogy hasonló nehézségekkel küszködő emberek összejönnek, hang-és beszédtechnikai gyakorlatokon vesznek részt, értékes csoportos tevékenységet eredményez, és segíthet az önbizalom növelésében és a depresszió legyőzésében. Nem kell, hogy énekelni tudjon, aki ilyen találkozásokon részt vesz, hiszen ezek a csoportok nem kórusok és nem szerveznek előadásokat.

    A tipikus énekgyakorlatok, amelyek segíthetnek a testtartás javításán, a légzőmunkában és az előadásmódban, a következők:

    • a hang emelése és halkítása
    • a nyelv szájpadláshoz emelése
    • a „trillázás” gyakorlása az ajkak és a nyelv segítségével (a hangskála két szomszédos hangja közötti gyors alternálás)
    • különféle sóhajok végzése
    • zümmögés
    • hangok utánzása
    • kánonban éneklés (egy valaki elkezdi, a többiek egymás után folytatják, amíg mindenki a dal különböző részeit énekli, egyidőben)
    • egy dal hangmagasságának, tempójának és hangulatának variálása.

    Az énektechnikák a beszéd folyékonyságának javításában és a dadogás leküzdésében is hasznosak: a Dallam Intonációs Terápia dalrészleteket használ a beszéd helyreállításához. A csoportos éneklés egyben társas kapcsolatokat is ad, és nagymértékben növeli az önbizalmat azon betegek esetében, akik hajlamosak visszavonulni a nehezen érthető beszéd és gyengült artikuláció miatt.

    Ön tudta?

    Az Interaktív Metronóm Terápiát sikerrel alkalmazták a parkinsonos tünetek kezelésében. Ez magában foglalja a metronóm ritmusának utánzását és hangos számolását - ez segíthet mozdulatok indításában és befejezésében. A koncentráció szükséges mértéke javítja a tanulási folyamatokat és segíthet a tremor és diszkinézis csökkentésében.

    Sokan úgy gondolják, hogy a kognitív funkciók és a memória is javulnak azáltal, hogy a beteg megtanulja és ismétli a dalokat, ez hasznos lehet demenciában, bár ez irányban további vizsgálatok szükségesek.

    Egy brit kezdeményezés, az „Éneklés az agyért” során azt találták, hogy az éneklés nem csak a memóriát és a jóllét érzését növelte, hanem javított a beteg-gondviselő kapcsolatokon és számos kommunikációs csatornát biztosított.

    A kutatás vezetője arról is beszámolt, hogy a csoport több tagjánál javult a figyelem fókuszálása és a koncentráció. Ennek eredményeképpen a betegek aktívabbak lettek és el voltak ámulva, hogy mi mindenre emlékeznek.

    Kutatás

    Az utóbbi években kutatások történtek annak megállapítására, hogy a zeneterápiának tényleg vannak-e reális előnyei és valóban befolyásolja-e a testünk működését. Néhány agykutató úgy gondolja, hogy a zene bizonyos formái befolyásolják a dopamin és a szerotonin ( ingerület-átvivő anyagok ) termelődését, amelyek csökkent mennyiségben vannak jelen a Parkinson-kóros betegekben. Azonban ezt eddig nem sikerült bizonyítani.

    Michael Thaut professzor és csoportja a Colorado Állami Egyetemen több mint húsz évig kutatták a ritmusos zene hatását a járásra és más motoros tevékenységekre. Kutatásuk szolgáltatta a legerősebb bizonyítékot arra, hogy a zene javíthatja a Parkinson-kóros betegek állapotát, és Thaut speciális zeneterápiás technikákat fejlesztett ki a tünetek enyhítésére:

     Ön tudta?

    Maurice White, az Earth, Wind and Fire együttes alapítója, producere és vezetője 50 éves volt, amikor Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, de tovább folytatta a fellépéseket még 5 éven keresztül, gyógyszeres kezelés mellett.
    • A ritmusos hallás stimuláció egy olyan módszer, ami a terapeutát segíti abban, hogy rátaláljon a pontos ritmusra, ami az optimális járást biztosítja. Ez a terápia pozitívan befolyásolja a mozgások indítását, a ritmust, a szimmetriát, a freezinget, a koordinációt és az állóképességet.
    • A motívum érzékelés fokozása a zenét használja fel koordinációt igénylő komplex mozgások javításához. Ez a terápia a zenére történő mozgást a motoros működéshez szabja, ezáltal az utóbbi hatékonyabb és folyamatosabb lesz.
    • Egy olasz vizsgálat 16 zeneterápiában részesülő beteget hasonlított össze, 16 tornában részesülő beteggel. Az eredmények azt igazolták, hogy azok esetében, akik zeneterápiában részesültek, jelentős javulás következett be a bradikinézisben, a mindennapi tevékenységek végrehajtásában (mint az étel felvágása vagy az öltözködés), valamint a boldogságérzésben és az életminőségben. A tornában részesülők esetében az izommerevség (rigor) csökkent, de más tünet nem változott. A zeneterápia enyhítette a freezinget és az indulási hezitációt is.

    További kutatások is folyamatban vannak, köztük egy vizsgálat a Houstoni Metodista Neurológiai Intézetben, aminek az a célja, hogy kiderítse, hogy mely zenei ritmusok bírnak több terápiás és stimuláló hatással a Parkinson-kóros betegek számára. Az a céljuk, hogy végül létrehozzanak egy olyan eszközt, ami hasonló lehet egy egyéni igényeknek megfelelő személyi zenelejátszóhoz.

    Hogyan fogjak hozzá?

    A zene több úton javíthatja az életminőséget, az alábbiak elősegíthetik a lehetőségek kiaknázását:

    Fontos!

    Ha a zenehallgatáshoz fülhallgatót használ az utcán, ügyeljen rá, hogy az ne vonja el a figyelmét a forgalmas utak környékén!
    • sokféle zenét hallgasson és találja meg azt, ami a leginkább feldobja és stimulálja Önt, és segítségére van a mozgások végrehajtásában. Legyen türelmes, ha ez több időt vesz igénybe.
    • vegye fel a kapcsolatot helyi csoportokkal, főleg olyanokkal, amiket zeneterapeuták vezetnek.
    • hallgasson zenét, ha úgy érzi, hogy egyre feszültebb, vagy használja elalváshoz
    • látogasson el koncertekre, hogy új zenéket fedezzen fel és építse fel saját élményanyagát
    • találjon olyan zenét, amit önmaga is szeret énekelni, hogy karban tartsa a hangját
    • gyűjtsön össze olyan dalokat, amelyek boldog emlékeket idéznek fel
    • a csoportokban elsajátított technikákat vagy gyakorlatokat ismételje otthon. Soknak van „elnyújtott hatása”, így az előnyei az órák között is élvezhetők.

    (Forrás: Rewritetomorrow.eu.com)

    Módosítva: 2010.11.04 07:34, Megjelenés: 2010.11.04 07:34
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    Az otthoni szobabiciklizés pozitív hatása a Parkinson-kóros betegekre

    Annak ellenére, hogy a testmozgás egészséges, sok ember nehezen tudja hosszabb ideig betartani az előírt edzésprogramját. Ez fokozottan igaz az olyan krónikus betegségben szenvedők esetében, mint például a Parkinson-kór, ahol a fizikai és mentális korlátok tovább nehezítik a testmozgást.

    A Parkinson-kór és a Helicobacter pylori közötti kapcsolat

    A Helicobacter pylori (HP) a gyomor-bélrendszer gyakori fertőzése, amely általában a peptikus fekélyekhez, krónikus gyomornyálkahártya-gyulladáshoz, illetve a nehezen, vagy nem kezelhető refluxhoz kapcsolódik. Ugyanakkor a közelmúltban végzett vizsgálatok a HP és számos egyéb betegség között is kapcsolatot mutattak ki. Noha a pontos mechanizmus ismeretlen, a HP megakadályozhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.