Veszélyesek a feldolgozott húsok? - Kutatás

MTI
megjelent:

A kutatás által alátámasztott életviteli tanács: sok hal és szárnyas, kevés vörös és feldolgozott hús fogyasztása ajánlott a rákkockázat csökkentése érdekében.

Ausztrál kutatók megállapítása szerint nagyobb lehet a petefészekrák kockázata azoknál a nőknél, akik sok feldolgozott húst - például szalámit, virslit - esznek, és kisebb azoknál, akik sok halat. A vörös húsok fogyasztása és a rákkockázat között nem találtak összefüggést a brisbane-i Queensland Intézet kutatói, a sok szárnyashús étrendbe iktatása pedig csak kis mértékben csökkentette a nőknél a petefészek rákjának előfordulását.

Petefészekrák vagy ciszta?
A petefészek daganatok előfordulása viszonylag gyakori, a női nemi szervek rosszindulatú tumorainak 20-25 százalékát teszik ki. Korai felismerésüket nagyon megnehezíti, hogy kezdetben nem okoznak súlyos tüneteket, és a kismedencén belüli elhelyezkedésük miatt sokáig rejtve maradnak, így igen nagy méretűre is növekedhetnek. Időben való felismerésüket az is nehezíti, hogy nem áll rendelkezésre olyan szűrővizsgálat, mint emlő- vagy méhnyakrák esetén.
Petefészekrák vagy ciszta?>>

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban több mint 2000, petefészekrákkal diagnosztizált és 2200 egészséges nő adatait elemezték újra. Az adatok korábbi vizsgálatokból származtak és tartalmazták a nők étrendjére vonatkozó információkat is.

A kockázat abszolút értékében ugyanakkor nem találtak nagy különbséget. "Ausztráliában annak kockázata, hogy egy nőnél 75 éves kora előtt petefészekrák fejlődik ki 1 százalék, ha sok feldolgozott húst eszik, míg 0,8 százalék, ha keveset" - közölte Penny Webb kutatásvezető.

Több elmélet van arra vonatkozóan, hogy miként befolyásolja a feldolgozott húsok fogyasztása a rákkockázatot, ám eddig bizonyíték nincs a teóriákra. A szakemberek mindenesetre azt javasolják, hogy a szokásos étrendi tanácsokat kövessék a nők: sok hal és szárnyas, kevés vörös és feldolgozott hús, és természetesen illesszenek sok gyümölcsöt és zöldséget étrendjükbe.

Olvasson bővebben a WEBBetegen a rákellenes táplálkozás szabályairól>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.