Növelik-e a feldolgozott élelmiszerek az autizmus kialakulásának kockázatát?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az anya terhesség alatti táplálkozása befolyásolhatja a születendő gyermek agyi fejlődését. Úgy tűnik, van egy olyan élelmiszer-adalékanyag, mely különösen hozzájárul az autizmus kialakulásához.

Egy amerikai tanulmány eredményei szerint, ha a kismama sok feldolgozott élelmiszert fogyaszt, az megzavarhatja a születendő gyermek agyi fejlődését. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik a propionsav, melyet tartósítószerként használnak a késztermékekben, de például a kenyérhez is hozzáadják, hogy az kevésbé gyorsan penészedjen meg.

A propionsav befolyásolja a magzat agyának fejlődését

A Közép-Floridai Egyetem kutatói laboratóriumi kísérletekkel bizonyították, hogy a magas propionsavszint befolyásolja a neuronális őssejtek fejlődését.

A propionsav zavarja a különféle agysejtek egyensúlyát. Noha kevesebb idegsejt képződik, mint általában, ezzel egy időben az úgynevezett gliasejtek mennyisége növekszik. Bár ezek támogatják a neuronok fejlődését és védik őket, azonban a túl sok gliasejt zavarja az idegsejtek egymással történő kapcsolatépítését. Emellett gyulladásos reakciókat is okozhatnak, melyet az autista gyermekek agyában gyakrabban mutatnak ki.

Csökkent interakciós képesség

A nagyobb mennyiségű propionsav lerövidíti és károsítja azokat a kapcsolódási útvonalakat, amelyeken az idegsejtek a test többi sejtjével lépnek kapcsolatba. A sérült kommunikációs csatornák és a neuronok csökkent mennyiségének kombinációja olyan viselkedések kialakulását segíti elő, melyek tipikusak az autizmusban szenvedőknél. Ide tartoznak a sztereotip viselkedési minták, valamint a másokkal való interakció képtelensége is.

Mindemellett a propionsav nemcsak mesterséges vegyi anyag, hanem az élelmiszer bélben történő hasznosítása során is keletkezik, így a nagyobb mennyiség, ami az anyai táplálékból felszívódik, a magzat szervezetébe is átjut.

Több propinsav a székletben

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az autista gyermekek székletében a propionsav nagyobb mértékben van jelen, mint általában. Ez attól is függ, hogy a bélben milyen baktériumok milyen mennyiségben vannak. Emellett az autista gyermekek gyakrabban szenvednek emésztőrendszeri panaszoktól, például irritábilis bél szindrómától is.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

Arra a szóban forgó tanulmány nem ad választ, hogy milyen mértékben befolyásolja a propionsav az autista gyermekek méhen kívüli agyfejlődését.

Gyakoribb-e az autizmus?

Az autizmus spektrumzavar egy összefoglaló elnevezés, ide tartozik a kora gyermekkori autizmus, az atipikus autizmus és az Asperger-szindróma is.

Az amerikai adatok azt sugallják, hogy az autizmus egyre gyakoribb. Felmérések szerint 2018-ban minden 59. gyermeknél diagnosztizálták, míg 2000-ben még csak minden 150. gyermeket érintett. Ez részben annak is tulajdonítható, hogy a betegséggel kapcsolatban egyre tudatosabbá váltunk, így a rendellenességet több gyermeknél diagnosztizálták. Ugyanakkor vizsgálni kell a növekedés mögött álló tényleges okokat is.

Olvasson tovább!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Fördern verarbeitete Lebensmittel Autismus? (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívmegállás Szívmegállás

Hetekkel korábban lehetnek tünetei. Tudatosan kellene figyelni a jelekre.

Radiológiai vizsgálatok...

A várandós időszakban is előfordul, hogy radiológiai vizsgálatra van szüksége a kismamának. Minden betegségnek, elváltozásnak megvan a maga...

A koraszülésnek számos oka lehet...

A kismamák egyik legnagyobb félelme, hogy babájukat idő előtt hozzák a világra, miközben jól tudják: kilenc hónapon át a számára legkellemesebb...

Út a külvilágba - Az autizmus...

Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a...

Az Esőemberkék nem rosszak, csak...

Az autizmus egyre több embertársunkat érinti anélkül, hogy betegségük elfogadása, eredete és sajátos élethelyzetük pontosan ismert lenne. Fontos...

Az autista gyermekeknek...

A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek...

Autizmus: nagyobb a kockázat az...

A Pediatrics című orvosi lapban megjelent tanulmány szerint jelentősen nagyobb az autizmus kialakulásának esélye azoknál, akik elsőszülöttek...

A terhességi komplikáció és az...

A terhesség alatti komplikációk és a késői életkorban való gyermekszülés növeli a születendő gyermeknél az autizmus kockázatát – állítja...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.