Növelik-e a feldolgozott élelmiszerek az autizmus kialakulásának kockázatát?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az anya terhesség alatti táplálkozása befolyásolhatja a születendő gyermek agyi fejlődését. Úgy tűnik, van egy olyan élelmiszer-adalékanyag, mely különösen hozzájárul az autizmus kialakulásához.

Egy amerikai tanulmány eredményei szerint, ha a kismama sok feldolgozott élelmiszert fogyaszt, az megzavarhatja a születendő gyermek agyi fejlődését. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik a propionsav, melyet tartósítószerként használnak a késztermékekben, de például a kenyérhez is hozzáadják, hogy az kevésbé gyorsan penészedjen meg.

A propionsav befolyásolja a magzat agyának fejlődését

A Közép-Floridai Egyetem kutatói laboratóriumi kísérletekkel bizonyították, hogy a magas propionsavszint befolyásolja a neuronális őssejtek fejlődését.

A propionsav zavarja a különféle agysejtek egyensúlyát. Noha kevesebb idegsejt képződik, mint általában, ezzel egy időben az úgynevezett gliasejtek mennyisége növekszik. Bár ezek támogatják a neuronok fejlődését és védik őket, azonban a túl sok gliasejt zavarja az idegsejtek egymással történő kapcsolatépítését. Emellett gyulladásos reakciókat is okozhatnak, melyet az autista gyermekek agyában gyakrabban mutatnak ki.

Csökkent interakciós képesség

A nagyobb mennyiségű propionsav lerövidíti és károsítja azokat a kapcsolódási útvonalakat, amelyeken az idegsejtek a test többi sejtjével lépnek kapcsolatba. A sérült kommunikációs csatornák és a neuronok csökkent mennyiségének kombinációja olyan viselkedések kialakulását segíti elő, melyek tipikusak az autizmusban szenvedőknél. Ide tartoznak a sztereotip viselkedési minták, valamint a másokkal való interakció képtelensége is.

Mindemellett a propionsav nemcsak mesterséges vegyi anyag, hanem az élelmiszer bélben történő hasznosítása során is keletkezik, így a nagyobb mennyiség, ami az anyai táplálékból felszívódik, a magzat szervezetébe is átjut.

Több propinsav a székletben

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az autista gyermekek székletében a propionsav nagyobb mértékben van jelen, mint általában. Ez attól is függ, hogy a bélben milyen baktériumok milyen mennyiségben vannak. Emellett az autista gyermekek gyakrabban szenvednek emésztőrendszeri panaszoktól, például irritábilis bél szindrómától is.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

Arra a szóban forgó tanulmány nem ad választ, hogy milyen mértékben befolyásolja a propionsav az autista gyermekek méhen kívüli agyfejlődését.

Gyakoribb-e az autizmus?

Az autizmus spektrumzavar egy összefoglaló elnevezés, ide tartozik a kora gyermekkori autizmus, az atipikus autizmus és az Asperger-szindróma is.

Az amerikai adatok azt sugallják, hogy az autizmus egyre gyakoribb. Felmérések szerint 2018-ban minden 59. gyermeknél diagnosztizálták, míg 2000-ben még csak minden 150. gyermeket érintett. Ez részben annak is tulajdonítható, hogy a betegséggel kapcsolatban egyre tudatosabbá váltunk, így a rendellenességet több gyermeknél diagnosztizálták. Ugyanakkor vizsgálni kell a növekedés mögött álló tényleges okokat is.

Olvasson tovább!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Fördern verarbeitete Lebensmittel Autismus? (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Gyomor-bélrendszeri fertőzések...

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál...

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

Az autista gyermekeknek...

A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek...

Út a külvilágba - Az autizmus...

Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a...

Autizmus, a bezárt világ - Ezek...

A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban...

Autizmus: nagyobb a kockázat az...

A Pediatrics című orvosi lapban megjelent tanulmány szerint jelentősen nagyobb az autizmus kialakulásának esélye azoknál, akik elsőszülöttek...

A terhességi komplikáció és az...

A terhesség alatti komplikációk és a késői életkorban való gyermekszülés növeli a születendő gyermeknél az autizmus kockázatát – állítja...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.