"A rák korai felismerése mentette meg életemet"

Pozitron Diagnosztika Központ
megjelent:

A Rák Világnap célja, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje a világ összes embere szívében és gondolataiban helyet kapjon. Február 4-én nem csak a világ országaiban, hanem hazánkban is fokozottabb figyelem övezi a daganatos betegek sorsának alakulását.

Az alábbi megtörtént eset is bizonyítja, hogy mennyire fontos szerepe van annak, hogy a rosszindulatú daganatot minél korábban felismerjük.

A történet pozitívan zárult

"1946-ban születtem, és mindkét szülőmet a rák miatt veszítettem el. Betegségem 2006-ban kezdődött, szinte egyik napról a másikra. A sors úgy hozta, hogy éppen akkoriban olvastam valahol a PET/CT-vizsgálatról. Bár semmilyen panaszom nem volt, mivel szüleim betegsége a szemem előtt zajlott, úgy döntöttem, hogy saját megnyugtatásomra jelentkezem a vizsgálatra. Pár nappal később már a váróban ültem, és a vizsgálatra vártam. A légkör és a környezet megnyugtatott, így hamar túl is voltam az amúgy fájdalommentes vizsgálaton.

A lelet megdöbbentett, az állt benne, hogy kóros elváltozás van a vastagbelemben. A PET képen egy kb. 1 cm-es, intenzíven halmozó terület volt látható, ami valószínűleg egy poliphoz tartozott. Az orvos elmagyarázta, hogy mindenképpen szükséges egy kolonoszkópia (vastagbéltükrözés), amivel vagy mintát tudnak venni az elváltozásból vagy el is tudják azt egészében távolítani. A szövettan szerint a kivett polipban egy 6 mm-es átmérőjű rákos terület volt.

Mivel úgy tűnt, hogy a daganatot teljes egészében sikerült eltávolítani, a sebész azt mondta, hogy nincs szükségem utókezelésre, mindössze 3 havonta elég a vérvétel és abból a tumormarker-szint figyelemmel kísérése, illetve ellenőrző kolonoszkópiák. A kontrollvizsgálatokra 3 havonta rendesen jártam, és soha semmilyen eltérés nem volt kimutatható.

Tények

  • Az újonnan felfedezett összes daganatos megbetegedések száma Magyarországon évi 66 ezer körül van
  • Hazánkban évente 33-34 ezren halnak meg rákban.
  • A nemzeti rákregiszter adatai azt mutatják, hogy a tüdődaganat után vastagbél- és egyéb emésztőszerv-rendszeri daganatokban betegszenek meg a legtöbben.
  • A daganatok sikeres gyógyításának a kulcsa, ha az elváltozást minél korábban felismerik.
  • A PET/CT vizsgálat az egyik olyan, ma már széles körben használt eljárás, amellyel időben felfedezhetők a különböző rosszindulatú elváltozások.
  • Mivel mindig teljes test vizsgálat történik, így az esetleg kialakult áttétek kimutatására is alkalmas.

2008 februárjában aztán az esedékes laborvizsgálat nem várt eredményt hozott. A CEA (tumormarker) szintem a normál érték többszörösére emelkedett. Azonnal újabb tükrözés következett, aminek az eredménye azonban negatív lett. Bár ez kicsit megnyugtatott, annál ijesztőbb volt, hogy a három hónapos kontroll vérvétel szerint a tumormarker értéke az előző duplájára nőtt! Ekkor már az orvosom javaslatára történt meg az egész test PET/CT vizsgálat, ami a vastagbél melletti zsírszövetben egy 3 cm-es kóros eltérést igazolt.

Szerencsére máshol a szervezetemben nem látszott rákra utaló elváltozás. Azonnal kemoterápiás kezelést kaptam, majd megoperáltak. Orvosom felvilágosított, hogy a daganat a vastagbélen kívülről kezdett fejlődni, egy áttétes nyirokcsomóból. Ezt nem lehetett tükrözéssel kimutatni, a PET/CT felvételen viszont látható volt. A műtét után gyorsan felépültem, mára teljesen meg is gyógyultam."

(Forrás: Pozitron-Diagnosztika Központ)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.