Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A daganat keletkezésének folyamatában az első lépcső csupán egyetlen sejt működésének zavara, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el.

Nem csak akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha baj van. Az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár már tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassanak: valóban minden rendben van velünk.

Bővebben Ajánlott szűrővizsgálatok életkoronként

A szinte kötelezőnek tekinthető laborvizsgálatok mellett ajánlott évente elvégeztetni egy mellkasröntgent, egy szemészeti-, egy melanoma- és egy ortopédszűrést, valamint ultrahanggal átnézetni egyes szerveinket.

Az általános hasi ultrahang-vizsgálaton kívül nőknek egy emlő-, férfiaknak prosztataszűrés ajánlott, magas vérnyomás-betegséggel élőknek pedig fontos elváltozásokra hívhatja fel a figyelmét a nyaki-ultrahang vizsgálat.

Mellrák - Az önellenőrzés lépései

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni. Mellrák - Az önellenőrzés lépései

A késői felismerés a legnagyobb gond

Szakértők szerint nem az az igazi gond, ha valakinél kialakul egy daganat, hanem ha későn veszik észre.

Pajzsmirigy önvizsgálat

Ha valaki rendszeres időközönként elvégzi a pajzsmirigy önvizsgálatát, korai stádiumban észlelheti az elváltozásokat, s így hamarabb kerül szakorvoshoz.
Az pajzsmirigy önvizsgálat lépései

A daganat keletkezésének folyamatában ugyanis az első lépcső csupán egyetlen sejt „megbolondulása”, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, a rosszindulatúságtól függően minimum 5 év telik el.

Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam még hosszabb. Vagyis egy nem tapintható, 3-4 milliméteres daganatot egy ultrahang-vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, 1 centis elváltozást. Ez pedig természetesen jelentősen befolyásolja a kezelést és ezzel összefüggésben a prognózist és az életminőséget.

Tehát mindenképpen érdemes évente egyszer egy kicsit több időt szánni magunkra, az öngondoskodásba fektetett energia később bőségesen megtérül.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.
A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat - a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.
A leggyakoribb daganatok első tünetei

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.