• Orvosi bravúr: dinnye nagyságú daganatot távolítottak el egy kisfiú arcából

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Második esélyt kapott az életre egy iraki kisfiú, miután brit sebészek egy hatalmas és nagyon veszélyes daganatot távolítottak el az arcából.

    A három éves gyerek arcából és nyakáról egy dinnye nagyságú daganatot távolítottak el három műtét segítségével, melyek közül az egyik kilenc órás volt.

    Hirdetés

    Az operáció előtt a hatalmas tumor olyan agresszíven növekedett, hogy megbénította a kisfiú arcidegeit. A gyerek állapota olyan súlyos volt, hogy néhány hónap múlva meghalt volna.

    Graham Smith, a kisfiú orvosa a műtét előtt meglátogatta a gyereket Bagdadban, azonban úgy döntött, hogy az operáció elvégzése túl kockázatos lenne Irakban a háborúk miatt, és az iraki orvosok sem vállalták a műtétet. A gyerek Londonba szállítását egy pénzalap finanszírozta.

    A műtét előtti vizsgálatok azt mutatták, hogy a tumor a kisfiú arccsontját ás állkapcsának nagy részét már teljesen „bekebelezte”.

    Új esély

    A daganat eltávolítását követően a 12 főből álló orvos csapat a kisfiú egyik bordáját és mellizmát használta fel arcának rekonstruálásához.

    Mr. Smith azt mondta, hogy egy gyerek esetében a bordák még porcosak, így azok a gyerek fejlődése során növekednek. A kisfiú ezért most meglehetősen jó állapotban van, így ki tudja nyitni és be tudja csukni a száját.

    Jóllehet, a jövőben még szükségessé válik néhány műtét elvégzése, de a brit orvosoknak hála a kisfiú kapott egy második esélyt az életre.

    (WEBBeteg - B. M.)

    Módosítva: 2009.08.06 19:10, Megjelenés: 2009.08.06 19:10
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Rákkutatás és rákgyógyítás: napjaink kihívásai

    Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society of Clinical Oncology, ASCO) nemrégiben új irányelveket adott ki. A világ egyik legnevesebb szakmai szervezete iránymutatásában azt vázolta fel, hogy a rákkutatásnak, illetve a rákbetegek klinikai kezelésének miként kellene működnie, mit kellene jelentenie az előttünk álló évtizedben.

    A retinoblastoma kezelése

    A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a kezelés elsődleges célja a beteg életének megmentése, és csak másodsorban a szem megmentése.

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    A szem daganatai - Mire számíthat a beteg?

    Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban ma már lézeres- és sugárterápia, ritkábban a fagyasztásos kezelés (krioterápia), továbbá a kemoterápia is nagyban segítheti a gyógyulást.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.