Új esély a rákterápiában

Szerző: MTI

A nők leggyakoribb daganatos megbetegedése az emlőrák, melynek több szövettani megjelenése lehet. A betegség egyik elterjedt formájának kezelésére dolgozták ki a gátolt érképzés módszerét, s az ahhoz szükséges gyógyszert, amelynek alkalmazása a szakorvos szerint nemcsak az emlőrákosok esélyeit javíthatja.

Az emlődaganatos betegeknek mintegy egynegyede szenved HER2-pozitív emlőrákban, ami e betegségnek egy jól körülhatárolható csoportja. Az MTI kérdéseire Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet onkológus főorvosa válaszolt.

Mit jelent a HER2-pozitív megjelölés?

- A HER2-fehérje fontos szerepet tölt be az egészséges sejtek szabályozási folyamataiban, ám túlzott mennyisége elősegíti a daganatos folyamat kialakulását, fenntartását és terjedését is. A HER2-pozitív emlőrákos betegeknél a normálisnál sokkal több HER2-receptrofehérje található a sejtek felszínén, melyek jól reagálnak egy új, célzott, biológiai kezelésre.

Milyen új kezelésről van szó?

Mit tehet a megelőzés érdekében?
A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről. Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie.

- Tudjuk, hogy az emlőrák terápiája többféle kezelési mód önálló vagy kombinált alkalmazását jelenti. Ilyen kezelési módszerek lehetnek: a kemoterápia (ami gyógyszeres daganatölő kezelés), a sugárterápia, a sebészeti beavatkozás (a teljes emlő, vagy csak egy részének eltávolítása), a hormonkezelés, a szisztémás, vagyis a szervezet egészét érintő gyógyszeres kezelési módszer és a helyi kezelés. Napjainkban a daganatellenes terápiák új hulláma jelent meg a klinikai gyakorlatban, olyan új gyógyszercsoporttal, amelyeknek a hatása már célzottan a daganatos sejtekre irányul. Ez az úgynevezett biológiai kezelés, melyet a hagyományos kemoterápiával kombinálva lehet alkalmazni.

Vizsgálatok igazolták, hogy a HER2-pozitív emlőrák agresszív lefolyású, és kevésbé érzékeny azokra a standard kezelésekre, melyekre a HER2-negatív típusú betegek jól reagálnak. Ezért örvendetes, hogy ma már létezik olyan célzott HER2-ellenes terápia, mely alkalmas a HER2-pozitív emlőrák hatékony kezelésére. Az új esélyt a gátolt érképzés módszere jelenti. A rosszindulatú daganatok környezetében új erek képződnek, a cél ezek blokkolása, elpusztítása, hogy képtelenek legyenek a rosszindulatú daganatot "táplálni". Mivel a daganatos sejtek nem jutnak táplálékhoz, elpusztulnak. Az új módszer nagy előnye, hogy csak a daganatos sejteket pusztítja el, az egészségeseket nem. A kezeléshez szükséges gyógyszer, amit a kemoterápiával együtt, infúzióban alkalmaznak, hetente kétszer-háromszor ambulánsan is beadható.

Csak a HER2-pozitív emlőrákosok számára jelent új esélyt ez a terápia?

A mellrák kialakulása
Az összes mellrákos megbetegedés körülbelül egy százaléka férfiakban alakul ki, azonban az ő esetükben a betegség agresszívebb, a lefolyás gyorsabb, a kezelés nehezebb.

- Nem. Az áttétes emlőrákon kívül vastag- és végbélrák, előrehaladott és áttétes tüdőrák, áttétes veserák esetén is alkalmazható. Gátolja a betegség előrehaladását, és növeli a túlélési periódust, minőségi életet biztosítva a beteg számára, az áttétek pedig jó eredménnyel operálhatók.

Milyen mellékhatásokkal kell számolni?

- Előfordulhat magas vérnyomás, különféle vérzések, fehérje megjelenése a vizeletben, vérrögképződés, ami esetleg infarktust, vagy agyvérzést okoz, hasi fájdalom, a bélrendszer károsodása, de ez a felsorolás - mint más gyógyszerek alkalmazásakor is - csak a veszély lehetőségére utal.

Kik kaphatnák a kezelés során alkalmazott gyógyszert?

- Jelenleg több ezer betegen vizsgálják hatását. Most még az OEP külön engedélye szükséges hozzá, kezelőorvosi ajánlás alapján, de remélhetőleg 1-2 éven belül már minden rászoruló megkaphatja, társadalombiztosítási térítéssel. A közelmúltban Svájcban megtartott orvoskongresszuson is igen pozitívan nyilatkoztak róla a szakemberek, és esélyt jósoltak alkalmazása révén petefészek- és veserák, hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek számára is.

Miközben szinte naponta hallani rákgyógyító "csodaszerekről", melyek előbb utóbb valótlan szenzációnak bizonyulnak és az évente 7500 új emlődaganatos nő számára csak csalódást jelentenek a felcsillantott remények után, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa szerint az új terápia valóban kipróbált, hiteles, és - ha minden rákfajtában (amiből 200-nál is több van) nem is alkalmazható - néhányban áttörő siker érhető el alkalmazásával.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Megtörtént az első hazai...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Tévhitek és tények a rákról

A daganatos betegségekről számtalan tévhit kering a köztudatban. A Rákgyógyítás.hu górcső alá vette a leggyakrabban előforduló állításokat...

Kockázatos csodaszerek: drágán...

Egyre gyakoribb, hogy nem gyógyszerként forgalomba hozott termékek reklámjai gyógyulást, életminőséget javító hatást ígérnek, holott jogszabály...

A rákbetegekért - élőszóban...

"A klinikai onkológia egyik hiányossága, hogy csak a szerveket és nem a beteg egészét a testet-lelket kezeli." - vallja Szántó János professzor.

Rák: a személyiségen is múlhat a...

Kiknek nagyobb a kockázata a rákra és kiknek jobbak az esélyei a gyógyulásra? – teszi fel a kérdést a Rákgyógyítás Magazin téli kiadása...

Rákgyógyítás: a rák mellett mi...

Megjelent a Rákgyógyítás Magazin 2012. nyári kiadása. Az ingyenes, s hirdetések nélküli lap ír a rák mellett fennálló kísérőbetegségek...

Hallott Ön a minden daganatot...

Világszenzációnak titulált gyógymódot népszerűsítő email érkezett szerkesztőségünkbe. A módszer végleges gyógyulást ígér minden daganatos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.