• Új esély a rákterápiában

    Szerző: MTI

    A nők leggyakoribb daganatos megbetegedése az emlőrák, melynek több szövettani megjelenése lehet. A betegség egyik elterjedt formájának kezelésére dolgozták ki a gátolt érképzés módszerét, s az ahhoz szükséges gyógyszert, amelynek alkalmazása a szakorvos szerint nemcsak az emlőrákosok esélyeit javíthatja.

    Az emlődaganatos betegeknek mintegy egynegyede szenved HER2-pozitív emlőrákban, ami e betegségnek egy jól körülhatárolható csoportja. Az Mti kérdéseire Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet onkológus főorvosa válaszolt.

    Hirdetés

    Mit jelent a HER2-pozitív megjelölés? 

    - A HER2-fehérje fontos szerepet tölt be az egészséges sejtek szabályozási folyamataiban, ám túlzott mennyisége elősegíti a daganatos folyamat kialakulását, fenntartását és terjedését is. A HER2-pozitív emlőrákos betegeknél a normálisnál sokkal több HER2-receptrofehérje található a sejtek felszínén, melyek jól reagálnak egy új, célzott, biológiai kezelésre.

    Milyen új kezelésről van szó?

    Mit tehet a megelőzés érdekében?


    A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről. Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie.

    - Tudjuk, hogy az emlőrák terápiája többféle kezelési mód önálló vagy kombinált alkalmazását jelenti. Ilyen kezelési módszerek lehetnek: a kemoterápia (ami gyógyszeres daganatölő kezelés), a sugárterápia, a sebészeti beavatkozás (a teljes emlő, vagy csak egy részének eltávolítása), a hormonkezelés, a szisztémás, vagyis a szervezet egészét érintő gyógyszeres kezelési módszer és a helyi kezelés. Napjainkban a daganatellenes terápiák új hulláma jelent meg a klinikai gyakorlatban, olyan új gyógyszercsoporttal, amelyeknek a hatása már célzottan a daganatos sejtekre irányul. Ez az úgynevezett biológiai kezelés, melyet a hagyományos kemoterápiával kombinálva lehet alkalmazni.

    Vizsgálatok igazolták, hogy a HER2-pozitív emlőrák agresszív lefolyású, és kevésbé érzékeny azokra a standard kezelésekre, melyekre a HER2-negatív típusú betegek jól reagálnak. Ezért örvendetes, hogy ma már létezik olyan célzott HER2-ellenes terápia, mely alkalmas a HER2-pozitív emlőrák hatékony kezelésére. Az új esélyt a gátolt érképzés módszere jelenti. A rosszindulatú daganatok környezetében új erek képződnek, a cél ezek blokkolása, elpusztítása, hogy képtelenek legyenek a rosszindulatú daganatot "táplálni". Mivel a daganatos sejtek nem jutnak táplálékhoz, elpusztulnak. Az új módszer nagy előnye, hogy csak a daganatos sejteket pusztítja el, az egészségeseket nem. A kezeléshez szükséges gyógyszer, amit a kemoterápiával együtt, infúzióban alkalmaznak, hetente kétszer-háromszor ambulánsan is beadható.

    Csak a HER2-pozitív emlőrákosok számára jelent új esélyt ez a terápia?

    Ön tudta>


    Az összes mellrákos megbetegedés körülbelül egy százaléka férfiakban alakul ki, azonban az ő esetükben a betegség agresszívebb, a lefolyás gyorsabb, a kezelés nehezebb.

    - Nem. Az áttétes emlőrákon kívül vastag- és végbélrák, előrehaladott és áttétes tüdőrák, áttétes veserák esetén is alkalmazható. Gátolja a betegség előrehaladását, és növeli a túlélési periódust, minőségi életet biztosítva a beteg számára, az áttétek pedig jó eredménnyel operálhatók.

    Milyen mellékhatásokkal kell számolni?

    - Előfordulhat magas vérnyomás, különféle vérzések, fehérje megjelenése a vizeletben, vérrögképződés, ami esetleg infarktust, vagy agyvérzést okoz, hasi fájdalom, a bélrendszer károsodása, de ez a felsorolás - mint más gyógyszerek alkalmazásakor is - csak a veszély lehetőségére utal.

    Kik kaphatnák a kezelés során alkalmazott gyógyszert?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    - Jelenleg több ezer betegen vizsgálják hatását. Most még az OEP külön engedélye szükséges hozzá, kezelőorvosi ajánlás alapján, de remélhetőleg 1-2 éven belül már minden rászoruló megkaphatja, társadalombiztosítási térítéssel. A közelmúltban Svájcban megtartott orvoskongresszuson is igen pozitívan nyilatkoztak róla a szakemberek, és esélyt jósoltak alkalmazása révén petefészek- és veserák, hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek számára is.

    Miközben szinte naponta hallani rákgyógyító "csodaszerekről", melyek előbb utóbb valótlan szenzációnak bizonyulnak és az évente 7500 új emlődaganatos nő számára csak csalódást jelentenek a felcsillantott remények után, az Országos Onkológiai Intézet  főorvosa szerint az új terápia valóban kipróbált, hiteles, és - ha minden rákfajtában (amiből 200-nál is több van) nem is alkalmazható - néhányban áttörő siker érhető el alkalmazásával.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.27 12:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

    Az emlő állománya születéskor néhány csatornácskából áll, és nőknél a serdülőkorban a petefészkek által termelt ösztrogén hatására fejlődik tovább. Ugyanakkor a férfiak ezen szerve csökevényes marad, ha további hormon behatás nem éri a szervezetet.

    Mellrák - a diagnózis még nem halálos ítélet

    Napjainkban a nők leggyakoribb megbetegedése a mellrák, világszerte átlagosan minden 7. nőben kialakul. Magyarországon a nők 7-10 százalékánál fordul elő, és a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedésként tartják számon, de egyre gyakrabban alakul ki fiataloknál is. Hazánkban évente körülbelül 8000 új esetet fedeznek fel.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.