A Pfizer vakcina biztonságos az immunellenőrzőpont-gátló kezelés közben

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Baki Márta onkológus megjelent:

Az mRNS technológiára alapozott COVID-19 elleni Pfizer-BioNTech-vakcina alkalmazása biztonságos azoknál a rákbetegeknél, akik immunellenőrzőpont-gátló típusú daganatellenes kezelésben részesülnek - közölték izraeli onkológusok a The Lancet Oncology című tudományos lapban megjelent cikkükben.

Az orvosok 134 olyan daganatos beteg anyagát dolgozták fel, akik immunellenőrzőpont-gátló (immune checkpoint inhibitor, ICI) kezelés mellett előírásszerűen megkapták a Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni védőoltás mindkét dózisát. A betegek közül néhányan az immunterápia mellett kemoterápiában is részesültek.

A vakcina kettős értelemben is biztonságos volt: "nem tapasztaltunk az immunterápiához köthető mellékhatásokat, de olyan tünetek sem mutatkoztak, amelyeket, esetleg súlyos formában, maga a védőoltás váltott volna ki” – mondta a jelentés társzerzője, dr. Ido Wolf (Sourasky Medical Center). „Tehát megkaphatják a vakcinát az említett csoportba tartozó rákbetegek. Úgy véljük, hogy olyan területeken szükséges a vakcina beadása, ahol nagy a COVID-19 fertőzés előfordulása.

Mégis, ezen betegekre vonatkozóan, több kérdésre még választ kell találni. Például arra, hogy milyen hatásokra és mellékhatásokra kell hosszú távon számítani. „Pácienseink esetét csak néhány héttel a második dózis felvétele után vizsgáltuk, és ezért nem ismerjük a hosszútávú előnyöket és az esetlegesen jelentkező szövődményeket”, jegyezte meg dr. Ido Wolf.

Más tudományos közlemény elméletileg is alátámasztja, hogy az immun ellenőrzőpont gátlók és a COVID-19 elleni védőoltások elősegítik egymás hatását. Szintén kimutatott tény, hogy a szolid daganatok kezelése során alkalmazott kemoterápia és a vakcina adása a szervezetet ellenállóvá teszi a koronavírus fertőzéssel szemben.

Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró; Lektorálta: Dr. Baki Márta onkológus
Forrás: Short-term safety of the BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine... (The Lancet)

Ez is érdekelheti

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.