• Daganatok, amelyektől jobban tartunk, mint indokolt, és amiktől nem tartunk eléggé

    Szerző: WEBBeteg

    A rákbetegségektől a legtöbb ember eleve fél. Mi lesz, ha velem történik meg? Vajon ez a tünet is daganatra utal? Egyes daganattípusok azonban a többinél is nagyobb rettegést váltanak ki, holott ha megnézzük, mennyire fenyegetőek vagy milyen gyakoriak, kiderül, hogy azoktól a rosszindulatú betegségektől félnek a legtöbben, amik jóval ritkábban fordulnak elő, mint mások. A WEBBeteg.hu utánajárt a részleteknek.

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Hirdetés

    Ezek a legfélelmetesebb rákos betegségek

    Leukémia – Nem csupán gyermekbetegség

    Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségeként tartják számon. Leukémiában azonban kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú. A leukémia mindkét nemben, minden életkorban előfordulhat, ám a betegség férfiak esetében valamivel gyakoribb. A vérképzőrendszeri daganatnak azonban máig nincs ismert rizikófaktora, emiatt hatékony megelőzési módja sem ismert.

    Bővebben Minden fontos információt megtalál a leukémiáról szóló cikkünkben

    Agydaganat – A rettegett kór nehezen is diagnosztizálható

    Az agydaganat szó hallatán összerezzen még a legegészségesebb ember is. Ami érthető, hiszen a kórban szenvedők rengeteg tortúrán mennek keresztül betegségük alatt. A rendkívül összetett és máig csak részben ismert szervünk ezernyi támadási felületet nyújthat a rákos daganat kialakulásához. Az agydaganat tünetei gyakran hosszú ideig nem jelentkeznek, így a betegség rejtve marad, mivel semmilyen panaszt sem okoz. Az agydaganatok okairól és kockázati tényezőiről még keveset tudunk.  A fejben megjelenő daganat az egyetlen, amely akár a személyiség megváltozásával és egészen rendhagyó érzékszervi zavarokkal is járhat.

    Vastagbélrák – A harmadik leggyakoribb daganattípus

    A vastagbélrák és végbélrák a bőrrákot és a tüdőrákot követően a harmadik leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt nő a betegek száma. Magyarországon ez a növekedés kiugró:míg ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott 100 000 lakosra, napjainkban ez a szám ötvenkilenc. Évente kb. 5000 beteg hal meg vastag- és végbélrákban. A betegség fiatal korban ritka, a betegek száma 50 éves kor fölött nő meg. A vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, míg a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb. Sokan nem tudják, de szűrővizsgálattal idejében felismerhető, és jól gyógyítható betegség a vastagbélrák.

    Melanoma – Könnyen felfedezhető, mégis halálos

    A melanomát, vagyis a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzását még mindig kevesen veszik komolyan, pedig halálos is lehet.A bőrrák kialakulásában nagy szerepet játszanak az öröklött tulajdonságok – mint a világos bőr, a nagyszámú anyajegy vagy a családban előforduló melanoma –, mindemellett a megváltozott életmódból származó rizikófaktoroknak is jelentős szerep tulajdonítható a bőrdaganatok e fajtájának kifejlődésében. Az életstílus kockázatnövelő voltát tökéletesen szemlélteti az az adat, miszerint a 20-as és 30-as éveikben járó nők körében a leggyakoribb haláloknak a melanoma számít. A melanoma gyógyítható betegség, azonban csak abban az esetben, ha idejében felismerik és megkezdik a kezelését, ezért is fontos a folyamatos önvizsgálat.

    Prosztatarák – A férfiak többsége érintett lehet

    A daganat leginkább az idősebb korúak betegsége, leggyakrabban a 65-75 éves korosztály körében fordul elő. Ötvenéves kor felett a férfiak 40 százalékánál megtalálható a daganat: akár jelentkeznek a tünetei, akár nem, akár felfedezik a beteg élete során, akár nem. A megelőzés legfontosabb fegyvere a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás és az elhízás kerülése.

    Mellrák – Hazánkban is vezető halálozási ok

    A nők körében bekövetkező rákhalálozások 62,3%-át teszi ki, minden 8. nőt érintve élete során. Az összes emlődaganat több mint 80%-át 50 éves kor felett diagnosztizálják. Az előfordulás gyakoriságának növekedése azonban már a 30. életév után megkezdődik. A korszerű terápiás eljárások folyamatosan javítanak a betegek életkilátásain. A megelőzés és a korai felismerés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egy előrehaladottabb stádiumban lévő emlőrák drámaian rosszabb esélyeket jelent, szemben egy hamar felismert elváltozással.

    A daganatos betegségeknél különösen fontos a megelőzés, a rendszeresen elvégzett ön- és szűrővizsgálatok. A megfelelő életmód ugyancsak sokat segíthet a daganatok megelőzésében, illetve korai felfedezésében, azaz nagymértékben javítják a gyógyulási esélyeket. Mindezek mellett fontos odafigyelni testünk jelzéseire, és ha bármilyen - daganatra specifikus - figyelmeztető tünetet észlelünk, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

    Különböző daganatok előfordulási aránya:

    Forrás: WEBBeteg összeállítás

    Legutóbb frissült: 2018.06.06 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A méhtestrák tünetei, kezelése

    A méhbetegségeket általában olyan állapotok hozzák létre, melyek magas ösztrogén- és alacsony progeszteronszinttel járnak. Ilyenek a petefészek-daganatok, az elhízás, az ovuláció elmaradása, valamint az ún. policisztás ovárium szindróma, de gyakori a változókort megelőző időszakban is.

    Melanoma a szemen - Tünetek és kezelés

    A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészeti rutinvizsgálat során könnyen felismerik.

    Rákkal küzd a Miss Balaton szépségverseny középdöntőse

    Szűcs Adriána nem hagyja, hogy rákos megbetegedése az álmai útjába álljon: bár jelenleg is kemoterápiás kezelés alatt áll, bejutott a legszebb 24 lány közé.

    A mellékhere és herezacskó daganatai

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához, hiszen ha időben fény derül a betegségre, akkor rendszerint kisebb beavatkozás is elegendő, és így elkerülhetőek a radikális műtéti beavatkozások!

    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?

    A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

    Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?

    Mindig rossz hír mind a betegnek, mind az orvosnak, ha kiújul a leukémia, leginkább azért, mert a kezelése még nehezebb, és gyakrabban fordul elő, hogy nem sikerül meggyógyítani a beteget. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezdeti sikertelen kezelés, vagy kiújuló betegség mellett is lehet még gyógyítható a leukémia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.