• Daganatok, amelyektől jobban tartunk, mint indokolt, és amiktől nem tartunk eléggé

    Szerző: WEBBeteg

    A rákbetegségektől a legtöbb ember eleve fél. Mi lesz, ha velem történik meg? Vajon ez a tünet is daganatra utal? Egyes daganattípusok azonban a többinél is nagyobb rettegést váltanak ki, holott ha megnézzük, mennyire fenyegetőek vagy milyen gyakoriak, kiderül, hogy azoktól a rosszindulatú betegségektől félnek a legtöbben, amik jóval ritkábban fordulnak elő, mint mások. A WEBBeteg.hu utánajárt a részleteknek.

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Hirdetés

    Ezek a legfélelmetesebb rákos betegségek

    Leukémia – Nem csupán gyermekbetegség

    Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségeként tartják számon. Leukémiában azonban kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú. A leukémia mindkét nemben, minden életkorban előfordulhat, ám a betegség férfiak esetében valamivel gyakoribb. A vérképzőrendszeri daganatnak azonban máig nincs ismert rizikófaktora, emiatt hatékony megelőzési módja sem ismert.

    Bővebben Minden fontos információt megtalál a leukémiáról szóló cikkünkben

    Agydaganat – A rettegett kór nehezen is diagnosztizálható

    Az agydaganat szó hallatán összerezzen még a legegészségesebb ember is. Ami érthető, hiszen a kórban szenvedők rengeteg tortúrán mennek keresztül betegségük alatt. A rendkívül összetett és máig csak részben ismert szervünk ezernyi támadási felületet nyújthat a rákos daganat kialakulásához. Az agydaganat tünetei gyakran hosszú ideig nem jelentkeznek, így a betegség rejtve marad, mivel semmilyen panaszt sem okoz. Az agydaganatok okairól és kockázati tényezőiről még keveset tudunk.  A fejben megjelenő daganat az egyetlen, amely akár a személyiség megváltozásával és egészen rendhagyó érzékszervi zavarokkal is járhat.

    Vastagbélrák – A harmadik leggyakoribb daganattípus

    A vastagbélrák és végbélrák a bőrrákot és a tüdőrákot követően a harmadik leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt nő a betegek száma. Magyarországon ez a növekedés kiugró:míg ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott 100 000 lakosra, napjainkban ez a szám ötvenkilenc. Évente kb. 5000 beteg hal meg vastag- és végbélrákban. A betegség fiatal korban ritka, a betegek száma 50 éves kor fölött nő meg. A vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, míg a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb. Sokan nem tudják, de szűrővizsgálattal idejében felismerhető, és jól gyógyítható betegség a vastagbélrák.

    Melanoma – Könnyen felfedezhető, mégis halálos

    A melanomát, vagyis a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzását még mindig kevesen veszik komolyan, pedig halálos is lehet.A bőrrák kialakulásában nagy szerepet játszanak az öröklött tulajdonságok – mint a világos bőr, a nagyszámú anyajegy vagy a családban előforduló melanoma –, mindemellett a megváltozott életmódból származó rizikófaktoroknak is jelentős szerep tulajdonítható a bőrdaganatok e fajtájának kifejlődésében. Az életstílus kockázatnövelő voltát tökéletesen szemlélteti az az adat, miszerint a 20-as és 30-as éveikben járó nők körében a leggyakoribb haláloknak a melanoma számít. A melanoma gyógyítható betegség, azonban csak abban az esetben, ha idejében felismerik és megkezdik a kezelését, ezért is fontos a folyamatos önvizsgálat.

    Prosztatarák – A férfiak többsége érintett lehet

    A daganat leginkább az idősebb korúak betegsége, leggyakrabban a 65-75 éves korosztály körében fordul elő. Ötvenéves kor felett a férfiak 40 százalékánál megtalálható a daganat: akár jelentkeznek a tünetei, akár nem, akár felfedezik a beteg élete során, akár nem. A megelőzés legfontosabb fegyvere a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás és az elhízás kerülése.

    Mellrák – Hazánkban is vezető halálozási ok

    A nők körében bekövetkező rákhalálozások 62,3%-át teszi ki, minden 8. nőt érintve élete során. Az összes emlődaganat több mint 80%-át 50 éves kor felett diagnosztizálják. Az előfordulás gyakoriságának növekedése azonban már a 30. életév után megkezdődik. A korszerű terápiás eljárások folyamatosan javítanak a betegek életkilátásain. A megelőzés és a korai felismerés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egy előrehaladottabb stádiumban lévő emlőrák drámaian rosszabb esélyeket jelent, szemben egy hamar felismert elváltozással.

    A daganatos betegségeknél különösen fontos a megelőzés, a rendszeresen elvégzett ön- és szűrővizsgálatok. A megfelelő életmód ugyancsak sokat segíthet a daganatok megelőzésében, illetve korai felfedezésében, azaz nagymértékben javítják a gyógyulási esélyeket. Mindezek mellett fontos odafigyelni testünk jelzéseire, és ha bármilyen - daganatra specifikus - figyelmeztető tünetet észlelünk, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

    Különböző daganatok előfordulási aránya:

    Forrás: WEBBeteg összeállítás

    Módosítva: 2018.06.06 11:25, Megjelenés: 2018.06.30 12:34
   • Cikkajánló

    Európai COVID-19-helyzet

    Európai COVID-19-helyzet

    WEBBeteg.hu

    Bár hazánkban is nő az elhunytak száma, a helyzet lassabban romlik.

    Koronavírus beszámoló

    Koronavírus beszámoló

    WEBBeteg

    Egy beszámoló koronavírusos betegek interneten közzétett tapasztalatai közül.

    Hogyan éljük túl a várakozással és a bizonytalansággal járó időszakot daganatos megbetegedések esetén?

    Az onkológia fejlődésének hála ma már a rák nem feltétlenül egy végzetes, gyors lefolyású betegség. Természetesen sajnos ez is előfordul, de nem ritka már azoknak az eseteknek a száma sem, ahol akkor is van remény, ha a daganatot egy késői vagy előrehaladott stádiumban fedezik fel.

    A rákgyógyítás jövője

    Az elmúlt években gyökeres változás ment végbe a daganatok diagnosztikájának és kezelésének tekintetében. Egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett célzott terápiás módszerek, melyek a daganatok molekuláris szintű diagnosztikáján alapuló személyre szabott daganatterápiát tesznek lehetővé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.