Az aktív életmód jó a rák megelőzésére

Független Hírügynökség
megjelent:

A fizikailag aktívabb embereknél kevesebb az esély a rákos megbetegedések kialakulására, mint a sokat ülőknél, jelentették ki japán tudósok csütörtökon. A kutatáshoz 80 ezer 45 és 74 év közötti férfit és nőt vizsgáltak meg.

A végeredmények azt mutatták, hogy a legtöbbet mozgó férfiaknál 13 százalékkal, a nőknél pedig 16 százalékkal csökkent a rák kifejlődésének esélye. A legnagyobb különbség a japán nőknél volt látható, akiknél lényegesen kisebb a gyomorrák esélye, ha rendszeresen mozognak és aktív életet élnek. A férfiaknál a mozgás legjobban a vastagbél-, máj- és hasnyálmirigyrák megelőzésében segít.

Dr Manami Inoue, a National Cancer Centre vezetője azt állítja, hogy "nyugaton már sok kutatást folytattak a szabadidőben végzett mozgás és a rák közötti összefüggésekről, de a mi csaptunk volt az első, amely Japánban kifejezetten azt kutatta, hogy az általános mozgás és a mindennapi munka hatással van-e a rákos megbetegedések kialakulására. "

Ez a tanulmány nem csak a nyugati lakosságot vizsgálta. "Nagy a különbség pédául az ázsiai és a nyugati nők között. Az ázsiaiak soványabbak, alacsonyabb az úgynevezett BMI-szintjük" - mondta Dr Inoue. A BM-index a testmagasság és a súly közötti arányszámot jelenti. Mindez egyébként valószínűleg hatással van az eredményekre, tette hozzá a kutató.

"Sokszor keresték már a rák okozóját és a mi kutatásaink azt mutatják, hogy a mozgás hiányának sok köze lehet a betegség kialakulásához" -jelentette ki az orvos.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.