• Az aktív életmód jó a rák megelőzésére

    Szerző: Független Hírügynökség

    A fizikailag aktívabb embereknél kevesebb az esély a rákos megbetegedések kialakulására, mint a sokat ülőknél, jelentették ki japán tudósok csütörtökon. A kutatáshoz 80 ezer 45 és 74 év közötti férfit és nőt vizsgáltak meg.

    A végeredmények azt mutatták, hogy a legtöbbet mozgó férfiaknál 13 százalékkal, a nőknél pedig 16 százalékkal csökkent a rák kifejlődésének esélye. A legnagyobb különbség a japán nőknél volt látható, akiknél lényegesen kisebb a gyomorrák esélye, ha rendszeresen mozognak és aktív életet élnek. A férfiaknál a mozgás legjobban a vastagbél-, máj- és hasnyálmirigyrák megelőzésében segít.

    Hirdetés

    Dr Manami Inoue, a National Cancer Centre vezetője azt állítja, hogy "nyugaton már sok kutatást folytattak a szabadidőben végzett mozgás és a rák közötti összefüggésekről, de a mi csaptunk volt az első, amely Japánban kifejezetten azt kutatta, hogy az általános mozgás és a mindennapi munka hatással van-e a rákos megbetegedések kialakulására. "

    Ez a tanulmány nem csak a nyugati lakosságot vizsgálta. "Nagy a különbség pédául az ázsiai és a nyugati nők között. Az ázsiaiak soványabbak, alacsonyabb az úgynevezett BMI-szintjük" - mondta Dr Inoue. A BM-index a testmagasság és a súly közötti arányszámot jelenti. Mindez egyébként valószínűleg hatással van az eredményekre, tette hozzá a kutató.

    "Sokszor keresték már a rák okozóját és a mi kutatásaink azt mutatják, hogy a mozgás hiányának sok köze lehet a betegség kialakulásához" -jelentette ki az orvos.

    (FH)

    Módosítva: 2008.07.10 15:54, Megjelenés: 2008.07.10 15:54
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Mikor a rák kiújul

    A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag, félelem és bizonytalanság a terápiás lehetőségeket és a jövőt illetően. A szomorúság, amit érez, teljesen normális, sőt, a második rákdiagnózis sokkal lehangolóbb lehet, mint az első volt.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Mit tegyünk fogyás esetén?

    A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel járó szorongás is okozhat étvágycsökkenést.

    A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

    A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges életmód követése, melynek alapja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

    Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt?

    A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

    A nagy rákbeteg átalakítás

    Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás időtartama alatt, csukják le a szemüket, hogy a végeredmény leleplezése még hatásosabb legyen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.