Hasnyálmirigyrák téma

A cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat kapcsolata

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-11-23 20:33
Cukorbetegség
Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki? És annak, hogy ilyen daganat áll a cukorbetegség hátterében? Mit tehet egy cukorbeteg, hogy megelőzze a hasnyálmirigy-daganat kialakulását?

A hasnyálmirigyrák tünetei, okai, kezelése

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2022-05-20 13:03
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigyrák előfordulása az elmúlt évtizedekben gyakoribbá vált a fejlett nyugati országokban, a vastagbélrák és a gyomorrák után az emésztőrendszer harmadik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganata.

A hormonrendszer daganatai - Multiplex endokrin neoplázia

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-01-28 17:03
A hormonrendszer daganatos megbetegedései viszonylag ritkák. A kiváltó okok között környezeti és örökletes tényezők egyaránt szerepelhetnek.

A hasnyálmirigy és betegségei

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2021-10-25 11:03
Hasnyálmirigy
A hasnyálmirigy (pancreas) a hasüregben lévő szervünk, amely elsősorban az emésztésben részt vevő enzimeket és különböző hormonokat termel. A szerv megbetegedése (gyulladás, daganat következtében) súlyos következményekkel jár - hívja fel a figyelmet Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász.

A három leggyorsabb daganat

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2018-03-15 05:21
A rák hazánkban évente mintegy 35 000 ember haláláért felelős, a számadatok szerint a diagnosztizált betegek mintegy fele veszti életét, pedig rendszeres szűrővizsgálatokkal az áttétek kialakulása a legtöbb esetben megelőzhető lenne.
A folyamatosan fejlődő diagnosztikai eljárások, a gyógyszeripari kutatások és a közvéleményt tájékoztató kampányok segíthetik a daganatos betegek gyógyulási esélyeit - hangzott el a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) november 13-15. között zajló kongresszusának alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón kedden.
A cukros üdítőket fogyasztó emberek körében 87 százalékkal nagyobb kockázatát találták a ritka, ám halálos hasnyálmirigyrák előfordulásának amerikai kutatók, mint a gyümölcslevet előnyben részesítőknél - áll egy amerikai tanulmányban.
Brit kutatók azonosítottak egy gént, amely lassítja a hasnyálmirigyrák szétterjedését, és ennek betudhatóan reményt adhat az agresszív tumor kezelésére, ha sikerül módot találni a gén "bekapcsolására".

Steve Jobs: A neuroendokrin hasnyálmirigyrák

WEBBeteg összeállítás - 2011-10-06 14:27
Elhunyt Steve Jobs, az Apple alapítója - közölte szerdán az infokommunikációs hardvercég. Steve Jobs 1955. február 24-én született a kaliforniai Cupertinóban, az Apple leendő fellegvárában. Jobs neuroendokrin hasnyálmirigy daganatban szenvedett.
A hasnyálmirigy rákja lassan növekszik, akár évtizedek alatt, ami esélyt ad korai felfedezésére és gyógyítására - közölték szerdán amerikai és brit kutatók. Az eredmények szerint az egyik leggyakrabban halállal végződő daganatos betegség azért öl olyan nagy arányban, mert egészen előrehaladott állapotáig nem okoz tüneteket.
A túlsúly helye is befolyásolja a hasnyálmirigyrák kockázatát, különösen a nők esetében magasabb a rizikó azoknál, akiknek súlytöbblete derekuk körül jelenik meg.

Patrick Swayze betegsége - Minden a hasnyálmirigyrákról

Független Hírügynökség - 2009-09-15 10:22
Orvosai tavaly diagnosztizálták nála a betegséget. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a The Beast című új televíziós krimisorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni feleségével közösen, de ennek elkészülését már nem érhette meg.
Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen túlsütött vörös húst fogyasztanak, 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata - állítják egyesült államokbeli kutatók, akik vizsgálataikról az Amerikai Rákkutató Szövetség denveri kongresszusán számoltak be.

Az aktív életmód jó a rák megelőzésére

Független Hírügynökség - 2008-07-10 15:54
A fizikailag aktívabb embereknél kevesebb az esély a rákos megbetegedések kialakulására, mint a sokat ülőknél, jelentették ki japán tudósok csütörtökon. A kutatáshoz 80 ezer 45 és 74 év közötti férfit és nőt vizsgáltak meg.

Hasnyálmirigy daganat műtét utáni étrend

Orvos valaszol - Dr. Molnár Katalin - 2011-05-06 18:25
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Apósomat hasnyálmirigy daganattal műtötték.Eltávolították a epéjét valamint a patkóbelét és a hasnyálmirigy fejrészét. Milyen étrendet és gyógyhatású készítményeket (pl. Avemár vagy más) javasol beiktatni? Műtét utáni álla

60%-os biztonságú biopszia

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2011-04-12 15:44
A feleségem kismedencei CT-jén állt: A pancreas farki részénél 4 cm nagyságú, szabálytalan alakú, a kontrasztanyagot finoman inhomogénen halmozó szabálytalan alakú terime figyelhető meg, mely szorosan hozzáfekszik a lép vectralis kontúrjához és a ba

Hasnyálmirígy rák áttéttel

Orvos valaszol - Dr. Nagykálnai Tamás - 2011-04-06 21:58
Jó napot kívánok! Az apukámról lenne szó.November végén kiderült, hogy hasnyálmirígy rákja van (áttétes) .Nem lehet operálni. Az orvos azt mondta legutóbb, hogy már csak a morfium ínjekció az ami a legerősebb a fájdalmaira.Próbáltam utánna olvasni,

Hasnyálmirigyrák? - Mennyi időn belül célszerű a műtétet elvégezni?

Orvos valaszol - Dr. Laki András - 2011-04-04 20:02
Tisztelt dr. Laki András! Gyors válaszát (04.03. 21: 40) nagyon köszönöm. Jól látta tévedésem, a nyirokmirigyrák helyett hasnyálmirigyrákot akartam írni. A CT-t leletező orvosnak a lelet végén lévő orvosi véleménye erre vonatkozólag: A pancr

Édesanyámnak hasnyálmirigy daganata van

Orvos valaszol - Dr. Molnár Anna - 2011-03-19 00:23
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesanyámnak Hasnyálmirigy daganata van, mint megállapították h átterjedt a májra is! Karácsony előtt kezdődött h fájdalommal jelezte neki, mostmár szűnni nem akaró hastáji fájdalma van éjjel-nappal, kapott rá ugyan vmi erő