Méhnyakrák - milyenek a kilátások?

Dr. Molnár Katalin
szerző: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus - WEBBeteg
megjelent:

A méhnyakrák egyáltalán nem ritka betegség, az onkológiára kerülő betegek kb. 10 százaléka méhnyaktumoros.

A téma cikkei - Méhnyakrák, HPV

7/1 A méhnyakrák tünetei, rizikófaktorai, szövődményei
7/2 A méhnyakrák diagnosztikája
7/3 A méhnyakrák kezelése
7/4 Méheltávolítás
7/5 Méhnyakrák - Mik a kilátások?
7/6 A HPV fertőzés tünetei és kezelése
7/7 A HPV elleni védőoltás

A méhnyakrák megelőzhető!

A méhnyakrákot általában vírusfertőzés és dohányzás is okozhatja, ezért megfelelő életstílussal megelőzhető.

Manapság elérhető a leggyakrabban méhnyaktumort okozó vírusok elleni vakcina, így a betegség rizikójának csökkentése céljából a serdülő korú lányok az első szexuális együttlét előtt beolthatóak, azaz a betegség kialakulásának esélye csökkenthető.

A fiatal nők és a változó korban lévő hölgyek nőgyógyászati szűrővizsgálatai egyértelműen szükségesek a betegség korai felismerése céljából.

Sajnos a tünetek kialakulásakor – vérzés, hüvelyi folyás, fájdalom – a betegség már magasabb stádiumban lehet. A szűrővizsgálatot a nőgyógyász végzi, melynek cytológiai eredménye P1-P5.

Korai stádium

Korai stádiumú betegségnél elkerülhetetlen a nőgyógyászati beavatkozás, mely lehet conisatió – az érintett méhszáj kúp alakú kimetszése, ilyenkor a nő a későbbiekben akár terhességet is vállalhat, persze állandó nőgyógyászati felügyelet mellett. A conisatión átesett betegek szoros nőgyógyászati ellenőrzése mindenképpen szükséges.

I-IIA stádium

A HPV és a méhnyakrák kapcsolata

A vírusok a méhnyakrák mellett szerepet játszhatnak a végbélrák, a hüvely- és szeméremtesttumorok, a ritkán előforduló hímvesszőrákok kialakulásában is, továbbá a fej-nyaki régió rosszindulatú daganatainak egy kisebb hányada is visszavezethető ezen vírusfertőzésekre. A HPV és a méhnyakrák kapcsolata

Előrehaladottabb, de még korai I-IIA stádiumban, egyértelműen műtét a kezelési alapelv. A nőgyógyászati műtét előtt a betegek CT-/MR-vizsgálatokon, vastagbéltükrözésen és húgyhólyagtükrözésen is átesnek. A beteg műthetőségéről a vizsgálati eredmények alapján egy onkológiai bizottság dönt.

A méhszáj, méh és nyirokcsomó eltávolításával a betegség meggyógyítható. A szövettani vizsgálatot is figyelembe véve általában a műtétet sugárkezelés követi, mintegy kiegészítve a műtéti beavatkozást, minimalizálva a betegség visszatértének esélyét. A műtétet követő sugárkezelés hüvelycsonk irradiációt is jelent. Üregi, hüvelyi kezelés végezhető 2-4 alkalommal. A hüvelycsonk hosszának 1/3-a részesül lokális sugárkezelésben. Bizonyos rizikótípus, vizsgálati eredmény miatt a kivett méh, méhszáj helyének kismedencei külső irradiációja is szükséges. A külső kismedencei irradiáció összesen 25 alkalommal történik. Egy ilyen utókezelés tehát akár 6 hetet is igénybe vehet. Mivel a daganatok szövettanának 90 százaléka laphám eredetű, így a megműtött nőknél is hangoztatni kell a teljes gyógyulás érdekében a dohányzás elhagyásának a fontosságát.

IIB-IIIA, B stádium

A IIB-IIIA, B stádiumú méhszáj tumoros betegek ellátása nem a műtéttel kezdődik és általában a definitív radio kemoterápiát követően nincs is rá szükség. Ebben a stádiumban fontos a beteg tüneteinek tüneti kezelése, azaz fájdalomcsillapítás, vérzés elleni gyógyszeradagolás, hüvelyöblögetés erre alkalmas készítményekkel, antibiotikumos kezelés a daganatot körbevevő baktériumok okozta folyás szagtalanítása céljából. A kuratív kezelés 7, maximum 8 hétig tart. Hetente 1x kap a beteg kemoterápiát, összesen 5-6 alkalommal, és 25-33 alkalommal pedig külső sugárkezelést, hetente 5x, majd 4-5 alkalommal üregi kezelés is történik nőgyógyászati asztalon kellő előkészítés mellett.

A radio kemoterápia eredményessége a kemoterápiák száma alapján szignifikáns különbséget mutat. A 8 hétig tartó kezelés mellékhatásaként hüvelyszárazság, vérképromlás, alhasi panaszok, széklet-vizelet probléma jelentkezhet, melyek megfelelő gyógyszertámogatással kivédhetőek. A sugárkezelések alatt és után is fontos gyógyulási tényező a dohányzás elhagyása, megfelelő életvitel, higiéné.

Stádiumoktól függetlenül az átlagos túlélés 5-10 év múlva is 50 százalék. A definitív radio kemoterápiát követően a beteget az onkológia gondozza, figyeli a kismedencei és távoli recidívák kialakulását. A betegség visszatérte után már nem gyógyítható meg ugyanolyan eséllyel, sokszor urológiai beavatkozásra is sor kerülhet.

IV stádium

A IV stádiumú – távoli áttétes betegek kezelése nehezen kivitelezhető, palliatív kemoterápiás és palliatív sugárkezeléssel mérsékelhetőek a betegség tünetei, de teljes gyógyulás csak elvétve fordul elő.

A HPV elleni védőoltás

A HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés sajnos egyre gyakoribb. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik már védőoltás. A HPV elleni védőoltás széles körben javasolt, legideálisabb esetben a szexuális élet megkezdése előtt, hiszen a HPV oltás szempontjából azok a legalkalmasabbak, akik még nem élnek szexuális életet. A HPV elleni védőoltás

Dr. Molnár Katalin, onkoradiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus

Cikkajánló

Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Méhnyakrák
A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető. Ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban, mivel sok nő nem vesz részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.