Alapítványt hoztak létre Debrecenben a daganatos betegek ellátására

MTI
megjelent:

A végstádiumban lévő daganatos betegek ellátásának javítására hozott létre alapítványt a debreceni orvosszakma, a református egyház és helyi civil szervezetek.

Parragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DE OEC) elnöke pénteken sajtótájékoztatón elmondta: a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők után a daganatos ellátottak vannak a legtöbben a régióban.

A centrum által ellátott területen évente mintegy 3500 új megbetegedés történik, és több mint 4000-en halnak meg daganatos betegség miatt.

Az alapítvány célja, hogy összefogja a betegellátást biztosító centrumot az önkéntes civilekkel és a szintén kiterjedt szociális hálózattal rendelkező református egyházzal. Parragh György a célokról szólva megjegyezte, hogy a végstádiumú betegek ellátásán túl a hozzátartozók felkészítésére, képzésére is hangsúlyt fektetnek, támogatni kívánják az önsegélyezést, az onkológiai kutatásokat és betegklubokat is szerveznek.

Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke közölte, hogy a most létrehozott Nárcisz a palliatív és hospice ellátásért alapítvány százezer forintos első bevétele általános iskolások által készített karácsonyi díszek jótékony célú eladásából származott. Elmondta, Debrecenben a hospice ellátást már az egyik középiskolában is oktatják leendő nővéreknek, de a DE OEC hallgatói is felvehetik kurzusként. Bölcskei Gusztáv református püspök szerint a szorosabb együttműködéssel jó és tartós megoldás alapjait fektetik le a betegek segítésében.

A rákellenes táplálkozás alapszabályai
Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyors étkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly, "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek. A rákellenes táplálkozás további alapszabályai>>

(MTI)

Cikkajánló

A túledzés
A túledzés

Melyek a túledzettség legfontosabb jelei?

Veseelégtelenség
Veseelégtelenség

Kik hajlamosak a kialakulására?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.