• Munkahelyi rákkeltő tényezők

    Szerző: Springmed - Cornides Ágnes

    A foglalkozással kapcsolatba hozható rákos halálesetek felét azbeszt okozza, de vannak egyéb kémiai anyagok és eljárások is, amik fokozhatják a rák kialakulásának kockázatát. A legtöbb ilyen veszélyes anyag felhasználását évtizedekkel ezelőtt megtiltották.

    Mivel azonban a rák kialakulása akár 30-40 évet is igénybe vehet, aki évtizedekkel ezelőtt rákkeltő anyagokkal dolgozott, még mindig fokozott kockázatot hordozhat a rák kialakulása szempontjából. Más veszélyes kémiai anyagok még jelenleg is használatosak, de nagyon szigorú szabályok gondoskodnak biztonságos alkalmazásukról.

    •   Ön tudta?


     Az azbeszt csak akkor veszélyes, ha a szálai a levegőbe kerülnek, ezért leginkább azok kockázata számottevő, akik újrafényezésben, azbesztet tartalmazó épület felújításában vettek részt. Azbesztet esetenként fékpadokban és kuplungtárcsákban használnak, ezért akik jármûfelújítással foglalkoznak, fokozott óvatosságra szorulnak.
     Azbeszt. Az azbeszt szálagos anyag, amit kovaföldből készítenek. Gyakran használták épületek szigetelésére. Manapság ez tilos az egészségre gyakorolt kockázat miatt. Az azbesztterhelés tüdőrákot és a mellhártya, ill. ritkábban a hashártya rákját okozhatja. Az azbesztterhelés és a rák kifejlődése között hosszú idő telik el. Ez azt jelenti, hogy az a munkás, aki az 50-es-60-as években került kapcsolatba az azbeszttel – amikor széleskörûen használták –, még mindig fokozott kockázatúnak tekinthető a fenti rákok kialakulása szempontjából.
    • Rákkeltő vegyi anyagok. Bizonyos ipari vegyi anyagok fokozhatják a rák kialakulásának kockázatát. A törvény előírja, hogy erre a kockázatra figyelmeztetni kell, és felhasználásukat szigorú ellenőrzéshez köti A rákkeltő anyagok számos különböző rák kialakulásának kockázatát fokozzák, ezek közé tartozik a tüdő-, hólyag-, veserák, a leukémiák (vérrák) néhány típusa, limfóma (a nyirokrendszer rákja) és a mielóma (ritka csontvelőrák).
    • UV-sugárzás. A szabadban dolgozó emberek – farmerek, építőmunkások – nagyobb kockázatnak vannak kitéve a bőrrák kifejlődése tekintetében, hacsak nem tesznek óvintézkedéseket, mint a napsugárzásnak kitett területek fedése, fényvédő krém használata és kalap viselése.
    • Ionizáló sugárzás. A nukleáris iparban dolgozó emberek és az orvosok, fogorvosok, akik sugárforrásokkal dolgoznak, fokozott kockázatnak lehetnek kitéve, ha nem tartják be a biztonsági előírásokat.

    Hirdetés

      Dr. Cornides Ágnes: Ami rajtunk múlik – Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?


    A kiadvány fülszövege: "A betegségektől félünk. Különösen igaz ez a rákbetegségre. Félelem általában azzal szemben él bennünk, amit nem ismerünk, vagy úgy gondoljuk, nem tudunk befolyásolni. A félelem feloldásának legjobb módja az "ellenség" megismerése és a védekező stratégia kidolgozása. A rákbetegség kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető a dohányzás mellőzésével, megfelelő táplálkozással, testmozgással és az életmód további tényezőinek tudatos befolyásolásával. Könyvünkkel segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy ezek az általános elvek mindennapi gyakorlatunkká váljanak.."

    Szakmai lektorok: Dr. Döbrőssy Lajos és
    Dr. Vasváry Artúrné
    Szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
    Tipográfia és borítóterv: Németh János
    Felelős kiadó: Dr. Böszörményi Nagy Klára
    SpringMed Kiadó, 2005, 156 oldal

    ISBN 963 9456 66 7
    Látogasson el a kiadó
    honlapjára és böngésszen a könyvek között>>

    www.springmed.hu

     

    Legutóbb frissült: 2014.03.01 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A munkanélküliség súlyos pszichés következményei

    Világszerte és így hazánkban is nagy probléma a munkanélküliség. A munkahelyét elveszítő embereknek az állástalanság nemcsak anyagi, hanem érzelmi és pszichés következményeivel is szembe kell nézniük.

    A menedzserbetegség

    A menedzserbetegség lényege a krónikus stressz fennállása, a krónikus stressz ellen való cselekvőképesség csökkenése. Ez két okból kifolyólag lehetséges: vagy a stressz mértéke és ideje olyan nagyfokú, hogy a szenvedő alany nem képes megfelelően kezelni, vagy eleve a stressztűrő képessége csökkent.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától

    A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

    Rákkeltő anyagok - Egészségügyi jelentés

    Az Amerikai Rák Társaság egy korábbi jelentésében megtalálható a leginkább rákkeltő anyagok listája. A toplistán a többműszakos munka is helyet kapott.

    Az otthon veszélyei: azbeszt

    Hosszú évtizedeken keresztül rendkívül népszerű építőanyag volt, ma már átok. Nem csupán az iparban, hanem közvetlen környezetünkben, a lakó- és középületekben is jelen van a mai napig a tüdőrák kialakulásának egyik fő okozója, az azbeszt. Mit kell tudni az azbesztről, hogyan szabaduljunk meg tőle?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.