Munkahelyi rákkeltő tényezők

Szerző: Springmed - Cornides Ágnes

A foglalkozással kapcsolatba hozható rákos halálesetek felét azbeszt okozza, de vannak egyéb kémiai anyagok és eljárások is, amik fokozhatják a rák kialakulásának kockázatát. A legtöbb ilyen veszélyes anyag felhasználását évtizedekkel ezelőtt megtiltották.

Mivel azonban a rák kialakulása akár 30-40 évet is igénybe vehet, aki évtizedekkel ezelőtt rákkeltő anyagokkal dolgozott, még mindig fokozott kockázatot hordozhat a rák kialakulása szempontjából. Más veszélyes kémiai anyagok még jelenleg is használatosak, de nagyon szigorú szabályok gondoskodnak biztonságos alkalmazásukról.

  • Ön tudta?
    Az azbeszt csak akkor veszélyes, ha a szálai a levegőbe kerülnek, ezért leginkább azok kockázata számottevő, akik újrafényezésben, azbesztet tartalmazó épület felújításában vettek részt. Azbesztet esetenként fékpadokban és kuplungtárcsákban használnak, ezért akik jármûfelújítással foglalkoznak, fokozott óvatosságra szorulnak.
    Azbeszt. Az azbeszt szálagos anyag, amit kovaföldből készítenek. Gyakran használták épületek szigetelésére. Manapság ez tilos az egészségre gyakorolt kockázat miatt. Az azbesztterhelés tüdőrákot és a mellhártya, ill. ritkábban a hashártya rákját okozhatja. Az azbesztterhelés és a rák kifejlődése között hosszú idő telik el. Ez azt jelenti, hogy az a munkás, aki az 50-es-60-as években került kapcsolatba az azbeszttel – amikor széleskörûen használták –, még mindig fokozott kockázatúnak tekinthető a fenti rákok kialakulása szempontjából.
  • Rákkeltő vegyi anyagok. Bizonyos ipari vegyi anyagok fokozhatják a rák kialakulásának kockázatát. A törvény előírja, hogy erre a kockázatra figyelmeztetni kell, és felhasználásukat szigorú ellenőrzéshez köti A rákkeltő anyagok számos különböző rák kialakulásának kockázatát fokozzák, ezek közé tartozik a tüdő-, hólyag-, veserák, a leukémiák (vérrák) néhány típusa, limfóma (a nyirokrendszer rákja) és a mielóma (ritka csontvelőrák).
  • UV-sugárzás. A szabadban dolgozó emberek – farmerek, építőmunkások – nagyobb kockázatnak vannak kitéve a bőrrák kifejlődése tekintetében, hacsak nem tesznek óvintézkedéseket, mint a napsugárzásnak kitett területek fedése, fényvédő krém használata és kalap viselése.
  • Ionizáló sugárzás. A nukleáris iparban dolgozó emberek és az orvosok, fogorvosok, akik sugárforrásokkal dolgoznak, fokozott kockázatnak lehetnek kitéve, ha nem tartják be a biztonsági előírásokat.

rákkeltő anyagok - táblázat

Ön tudta?

SpringMed

A kiadvány fülszövege: "A betegségektől félünk. Különösen igaz ez a rákbetegségre. Félelem általában azzal szemben él bennünk, amit nem ismerünk, vagy úgy gondoljuk, nem tudunk befolyásolni. A félelem feloldásának legjobb módja az "ellenség" megismerése és a védekező stratégia kidolgozása. A rákbetegség kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető a dohányzás mellőzésével, megfelelő táplálkozással, testmozgással és az életmód további tényezőinek tudatos befolyásolásával. Könyvünkkel segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy ezek az általános elvek mindennapi gyakorlatunkká váljanak.."

Szakmai lektorok: Dr. Döbrőssy Lajos és
Dr. Vasváry Artúrné
Szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Tipográfia és borítóterv: Németh János
Felelős kiadó: Dr. Böszörményi Nagy Klára
SpringMed Kiadó, 2005, 156 oldal

ISBN 963 9456 66 7
www.springmed.hu

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Orrdugulás? Orrdugulás?

Egy speciális hatóanyagú orrspray, ami mérsékli a megfázás orrtüneteit. (x)

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

Az otthon veszélyei: azbeszt

Hosszú évtizedeken keresztül rendkívül népszerű építőanyag volt, ma már átok. Nem csupán az iparban, hanem közvetlen környezetünkben, a lakó-...

Egészséges munkahelyek az EU...

A foglalkozás-egészségügyi szakemberek számára az Európai Unió minden tagállamában nagy kihívás az, hogy miként biztosíthatnak egészséges(ebb)...

Munkahelyi balesetek - Mi minősül...

Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.