Munkahelyi rákkeltő tényezők

szerző: Dr. Cornides Ágnes - Springmed
megjelent:

A foglalkozással kapcsolatba hozható rákos halálesetek felét azbeszt okozza, de vannak egyéb kémiai anyagok és eljárások is, amik fokozhatják a rák kialakulásának kockázatát. A legtöbb ilyen veszélyes anyag felhasználását évtizedekkel ezelőtt megtiltották.

Mivel azonban a rák kialakulása akár 30-40 évet is igénybe vehet, aki évtizedekkel ezelőtt rákkeltő anyagokkal dolgozott, még mindig fokozott kockázatot hordozhat a rák kialakulása szempontjából. Más veszélyes kémiai anyagok még jelenleg is használatosak, de nagyon szigorú szabályok gondoskodnak biztonságos alkalmazásukról.

  • Azbeszt. Az azbeszt szálagos anyag, amit kovaföldből készítenek. Gyakran használták épületek szigetelésére. Manapság ez tilos az egészségre gyakorolt kockázat miatt. Az azbesztterhelés tüdőrákot és a mellhártya, ill. ritkábban a hashártya rákját okozhatja. Az azbesztterhelés és a rák kifejlődése között hosszú idő telik el. Ez azt jelenti, hogy az a munkás, aki az 50-es-60-as években került kapcsolatba az azbeszttel – amikor széleskörûen használták –, még mindig fokozott kockázatúnak tekinthető a fenti rákok kialakulása szempontjából.
  • Rákkeltő vegyi anyagok. Bizonyos ipari vegyi anyagok fokozhatják a rák kialakulásának kockázatát. A törvény előírja, hogy erre a kockázatra figyelmeztetni kell, és felhasználásukat szigorú ellenőrzéshez köti A rákkeltő anyagok számos különböző rák kialakulásának kockázatát fokozzák, ezek közé tartozik a tüdő-, hólyag-, veserák, a leukémiák (vérrák) néhány típusa, limfóma (a nyirokrendszer rákja) és a mielóma (ritka csontvelőrák).
  • UV-sugárzás. A szabadban dolgozó emberek – farmerek, építőmunkások – nagyobb kockázatnak vannak kitéve a bőrrák kifejlődése tekintetében, hacsak nem tesznek óvintézkedéseket, mint a napsugárzásnak kitett területek fedése, fényvédő krém használata és kalap viselése.
  • Ionizáló sugárzás. A nukleáris iparban dolgozó emberek és az orvosok, fogorvosok, akik sugárforrásokkal dolgoznak, fokozott kockázatnak lehetnek kitéve, ha nem tartják be a biztonsági előírásokat.
Tudta?
Az azbeszt csak akkor veszélyes, ha a szálai a levegőbe kerülnek, ezért leginkább azok kockázata számottevő, akik újrafényezésben, azbesztet tartalmazó épület felújításában vettek részt. Azbesztet esetenként fékpadokban és kuplungtárcsákban használnak, ezért akik jármûfelújítással foglalkoznak, fokozott óvatosságra szorulnak.

rákkeltő anyagok - táblázat

Dr. Cornides Ágnes: Ami rajtunk múlik

A kiadvány fülszövege: "A betegségektől félünk. Különösen igaz ez a rákbetegségre. Félelem általában azzal szemben él bennünk, amit nem ismerünk, vagy úgy gondoljuk, nem tudunk befolyásolni. A félelem feloldásának legjobb módja az "ellenség" megismerése és a védekező stratégia kidolgozása. A rákbetegség kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető a dohányzás mellőzésével, megfelelő táplálkozással, testmozgással és az életmód további tényezőinek tudatos befolyásolásával. Könyvünkkel segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy ezek az általános elvek mindennapi gyakorlatunkká váljanak.."

Szakmai lektorok: Dr. Döbrőssy Lajos és Dr. Vasváry Artúrné
Szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Tipográfia és borítóterv: Németh János
Felelős kiadó: Dr. Böszörményi Nagy Klára
SpringMed Kiadó, 2005, 156 oldal
ISBN 963 9456 66 7
www.springmedkonyvaruhaz.hu

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.