Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma

Rákgyógyítás
megjelent:

A paraneopláziás szindróma egy daganattal összefüggő tünetegyüttes, amely gyakran okoz mozgásszervi vagy idegrendszeri panaszokat, amelyek a tumor elhelyezkedésétől távol is megjelenhetnek.

A panaszokat a tumor által termelt különféle anyagoknak – hormonoknak, fehérjéknek, egyéb biokémiai vegyületeknek, anyagcsere-bomlástermékeknek – a véráramba kerülése váltja ki.

A tünetek közvetlen összefüggésben állnak a daganatos betegséggel (para = mellett, neoplázia = daganatképződés).

A leggyakoribb daganatok első tünetei
Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.
A leggyakoribb daganatok első tünetei

A tünetek a daganat típusától és a kísérőbetegségektől függően rendkívül sokfélék lehetnek: a koordinációs zavaroktól az érzékelési és neurológiai rendellenességeken keresztül az ízületi fájdalmakig, a hasmenéstől a vérnyomás-ingadozásig szinte bármi előfordulhat. Fontos ezzel tisztában lenni, mert sokszor előfordul, hogy a mozgásszervi bántalmak mögött kopásos, reumatikus betegséget tételeznek fel, holott a panaszok hátterében állhat a daganatos betegség is. Ezért is nagyon lényeges a személyre szabott állapotfelmérés és mozgásterápiás terv kidolgozása, mert ahányféle sejtje van az embernek, annyiféle daganattípus és kísérőbetegség-kombináció létezhet.

Daganatok felismerése
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak? Mire kell figyelni az emlő önellenőrzése során? Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások.
Önvizsgálatok - Ismerje fel időben a betegségeket

(Rákgyógyítás.hu)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.