A petefészekrák a petevezetékből indul

MTI
megjelent:

A petefészekrák kiidulási helye nem maga a petefészek, hanem a petevezeték - állapította meg egy laboratóriumi körülmények között elvégzett amerikai kutatás.

A tanulmányt hétfőn ismertették az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben. A megállapítás jelentőségét az adja, hogy a petefészekrák képződési folyamatának ismeretében jobb kezelési módokat dolgozhatnak ki a petefészekrák ellen. Ez a tumor típus világszerte évente 200 ezer nőt érint, és 115 ezer nő hal meg miatta minden évben.

Korábban is felvetődött, hogy a petefészekrák másutt indul növekedésnek, ám a bostoni Dana-Farber Rákintézet kutatói most igazolták is, hogy az első elváltozások a petevezetékben jelennek meg.

Ronny Drapkin vezetésével a kutatócsoport petevezetékből vett szövetminták felhasználásával hozott létre olyan ráksejteket, melyek a petefészekrák jellemzőek. Ezt követően laboratóriumban megismételték a rák kialakulásának teljes folyamatát a mintából nyert sejtek genetikai átprogramozásával. Az előállított sejteket kísérleti állatokba ültetve, azokban kialakult az emberi petefészekrákra genetikailag hasonló rák.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.