Új kezelés segíti a petefészekrákban szenvedő nőket

Szerző: Semmelweis Egyetem

Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegén egy 47 éves, előrehaladott petefészek-daganatban szenvedő nőn alkalmazták azt az úgynevezett HIPEC (Hypertermic Intraperitoneal Chemotherapy) kezelést, amely a kiterjedt – hashártya érintettséggel is járó – petefészek-daganatos betegek terápiájában kaphat jelentős szerepet.

Hazánkban évente mintegy 1300 új petefészek-daganatot diagnosztizálnak, 70%-ban előrehaladott stádiumban. A speciális, a NEAK által egyedi méltányosság alapján támogatott eljárás éppen az ő túlélési esélyeiket javíthatja.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Transzplantációs és Sebészeti Klinika onkológiai sebészei közösen végezték el a fővárosban elsőként a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegén az első HIPEC-kezelést. A terápia célja a hasüregben kiterjedten áttéteket adó, elsősorban a hashártyán terjedő daganatok kezelése, a sebészi ellátás kiegészítőjeként. A 6 órán át tartó sikeres műtétet követően a beteg 10 napos klinikai benntartózkodás után térhetett haza otthonába.

Mi a kezelés lényege?

A HIPEC-kezelés lényege, hogy első lépésben a hasüregből minden látható daganatot eltávolítanak, akár több érintett szerv együttes műtétével (fali hashártya, vékony- és vastagbélszakaszok, lép, epehólyag, petefészkek, méh, rekeszizomrészletek, májdaganatok) – ez a beavatkozás esetenként 4-6 órás operációt is jelenthet. Ezt követően azonnal, még a műtőben 41-43 Celsius fokra melegített és folyamatosan áramoltatott kemoterápiás oldattal 1-2 órás hasüregi kemoterápiás kezelést (hipertermia) kap a beteg – ismerteti dr. Máté Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Onkológiai Osztályának vezetője.

A főorvos hozzáteszi: a meleg kemoterápiás oldat közvetlen hasüregi alkalmazásával az esetlegesen visszamaradt, nem látható daganatsejtekben magasabb gyógyszerkoncentrációt lehet elérni. A hipertermia amellett, hogy közvetlenül is pusztító hatással bír a daganatsejtekre, növeli a kemoterápia hatékonyságát, mivel segíti a gyógyszer bejutását a felszíni sejtekbe. A beavatkozás során a vérben mérhető gyógyszerszint és ennek következtében a kemoterápia szisztémás mellékhatása mérsékelt marad. A HIPEC-kezelés akkor igazán hatékony, ha a szemmel látható hasűri daganatokat sikerült eltávolítani, tehát a beavatkozás gerincét a sikeres sebészeti beavatkozás adja.

A hasüregi kemoterápia hatását már az 1970-es években elkezdték vizsgálni, később a 80’-as években a hipertermiás formájával indultak kutatások. Az amerikai sebész, dr. David Sugarbaker által 1995-ben publikált úgynevezett citoreduktív műtéti technika (CRS) – amely során minden szervet és szövetet eltávolítanak, ami a daganatban érintett – és a HIPEC kezelés kombinációját elsőként emésztőszervi daganatok és vakbélből kiinduló daganat esetén alkalmazták. A technika bevezetése óta számos daganattípus (vastagbél-, gyomor-, hasnyálmirigy-, petefészekrák) kezelésében vizsgálták a módszer eredményességét, melyek közül eddig a legígéretesebb hatást a petefészekrák esetében tapasztalták.

A 42 Celsius fokra melegített, majd folyamatosan keringetett kemoterápiás oldattal 1-2 órán át tartó kezelés 30 %-kal és csaknem egy évvel javította a betegek teljes túlélését azokhoz képest, akiken csak a daganateltávolító műtétet végezték el – tájékoztat az osztályvezető.

A Semmelweis Egyetemen végzett műtétet jelentős felkészülés előzte meg

A beavatkozást végző sebészi team évek óta együttműködik, legutóbb az egyik legnagyobb európai centrumban, a római Policlinico Universitario Agostino Gemelliben szereztek tapasztalatot a műtéti technika kivitelezésével kapcsolatban. A műtéthez a RanD korszerű Performer HT berendezését szerezték be. Az új eljárás segítségével nemcsak a nőgyógyászati-onkológiai betegellátás színvonala emelkedik, hanem potenciálisan más, elsősorban hashártyát érintő daganatos betegségekben is alkalmazható lehet a technika, továbbá nemzetközi vizsgálatokhoz is csatlakozni tudnak a klinikák jövőben – hangsúlyozza dr. Máté Szabolcs osztályvezető és dr. Huszty Gergely, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika adjunktusa.

Dr. Ács Nándor egyetemi tanár, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: a dr. Máté Szabolcs vezetésével megvalósult, összetett szervezési feladatokat, multidiszciplináris ismereteket és magas színvonalú operatív tudást igénylő beavatkozás során ismét megmutatkozott a két klinika kimagaslóan jó együttműködése. A sikeres operációhoz elengedhetetlen volt az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Traszplantációs és Sebészeti Klinikán működő, a csapattal hosszú ideje együtt dolgozó orvoscsoportja is.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika évtizedek óta működő Nőgyógyászati Onkológiai és Daganatsebészeti Osztálya immár a petefészek daganatok kezelésének teljes vertikumát biztosítja, a kemoterápiától a célzott- és immunterápián át a speciális CRS és HIPEC-kezelésig.

Ezekhez az összetett beavatkozásokhoz nélkülözhetetlen a magas színvonalú szövettani és molekuláris patológiai hátteret biztosító I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet támogatása is.

Az elkövetkező egy évben minimum tíz páciens bevonását tervezik az új terápiába, a jövőben pedig az ország egészéből, más klinikákról érkező betegek számára is elérhetővé válik majd a HIPEC-kezelés az osztályvezető tervei szerint.

Tovább

(Semmelweis Egyetem)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Menopauza Menopauza

  Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

  Onkológia Onkológia

  Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

  Új kezelés segíti a...

  Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegén egy 47 éves, előrehaladott...

  COVID-19 elleni vakcinálás után...

  miután felvette a védőoltást, a megszokotthoz képest mára más lett a menstruációs ciklusa. A lehetséges összefüggést öt kutatóintézet tudósai...

  Petefészek-daganatok - Petefészekrák

  A petefészek daganatai rendkívül sokfélék mind szövettani, mind szerkezeti, mind pedig funkcionális (hormontermelők vagy sem) szempontból. Léteznek...

  Mi véd a petefészekrák ellen?

  A petefészekrák sajnos csak későn okoz tüneteket, amelyek nem is kifejezetten specifikusak. Ennek ellenére Angliában az elmúlt évtizedben 20...

  A fogamzásgátló csökkenti a...

  A petefészekrákok a nőknél előforduló daganatok legrosszindulatúbb csoportját képezik. Magyarországon évente 1200 új petefészekrákos...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.