Daganat, ascites

Tisztelt Dr Nő! Édesanyám közel egy éve szenved áttétes (hashártya) petefészekrákban, FIGO 3A, nem műthető, kemoterápiára nem igazán reagál, a folyamat maga stagnál. Az egyetlen problémája a hasüregben jelenlévő astices.A kérdésem ezzel kapcsolatos. Most kezdték a másodvonalbeli kemot. Az eddigi teljes kezelésre az a jellemző, hogy amikor megy a kemo rendszeresen a hasát kb 2 hetente kell csapolni, amikoris 3-4 vagy több l folyadékot csapolnak le. Amikor nincs kemo és 4-6 hét szünet van a hasvizet egyszer kellett eltávolítani az is volt max másfél liter. Számomra kicsit ellenellentmondásos a dolog, az orvosok nem tudták a kérdésünk megválaszolni. Köszönettel zsuzsa

Dr. Baki Márta válasza petefészekrák témában

Kedves Zsuzsa!

Leveléből nem egészen egyértelmű, hogy édesanyja milyen gyakran kapja a kemoterápiát. Általában a petefészek daganatok kemoterápiáját 3 hetenként javasolt adni. Van-e ennek valamilyen oka, hogy nem ilyen gyakran alkalmazzák vagy a fellépő mellékhatások miatt tartanak hosszabb szünetet? A hasi folyadék (ascites) különböző mennyiségének megjelenését én a következőkképpen tudnám magyarázni: A klasszikus kemoterápia – vagy ahogy másképp nevezik – citotoxikus kezelés során az osztódó sejtek pusztulnak el. Ez a hatás nem biztos, hogy rögtön jelentkezik. A szervezetben az egyik leggyorsabban osztódó sejteknek a fehérvérsejteket tartjuk. A kemoterápia után 7-10 nappal lehet észlelni, hogy csökken a számuk. Feltételezhetően ez a daganatos sejteknél is hasonló időszakban történik, bár az úgynevezett feleződési vagy kettőződési időt nem számoljuk ki. Tehát, a kemoterápiát követő kb. 2. hétre lehet számítani, hogy csökkenjenek a hashártyán előforduló daganatos sejtek, amelyek a hasi folyadékot termelik. Amire a következő kemoterápia kezdődik – főleg, ha csak több hét múlva alkalmazzák – akkor szinte „csiki-csuki” módon ismét szaporodhatnak a daganatos sejtek és ismét ascitest termelhetnek. Természetesen ez csak egy szubjektív feltevés. Pontosan különböző módszerekkel lehetne alátámasztani vagy elvetni ezt az elképzelést.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. augusztus 29., 10:16 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 30., 18:53
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Petefészekrák
Kedves Doktor Úr/Nő! Petefészek daganattal műtöttek. A szövettan talált a daganatban rosszindulatú sejteket. Kemoterápiát nem javasoltak akkor...
Elso foku Onkologiai velemeny a...
Szeretnek kuldeni tobb romaniai vizsgalat anyagat is a felesegem betegsegevel kapcsolatban, leforditva magyarra, ha kaphatok egy email cimet (mert feltolteni...
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...