Diabétesz: napi két pohár alkohol növeli a vakság kockázatát

Medipress
megjelent:

Az Utrechti Egyetem tudósai felfedezték, hogy azok a cukorbetegek, akik akár csak két pohárnyi bort is megisznak, nagyobb az esélyük a vakságra. Az eredményekről a Diabetic Medicine című folyóirat számolt be.

A kutatásuk kimutatta, hogy a látási problémák 50 százalékkal nőttek azoknál a betegeknél, akik egy héten 14 pohárnyi szeszes italt gurítanak le a torkukon, azokhoz képest, akik nem isznak egyáltalán.

A csapat 1 239 cukorbeteg embernél végzett szemvizsgálatokat. Öt év elteltével 182-nél jelentkezett a diabétesszel összefüggő retinopátia. Azok között nem tapasztaltak növekedést a megbetegedések számában, akik nem ittak alkoholt. Ennek ellenére összesen 700 beteg tapasztalt látásromlást. A csoporton belül az alkoholt fogyasztók körében nőtt a szemproblémákkal (diabéteszes retinopátia) küzdők száma.

"Ez a kutatás arra utal, hogy a sok alkohol fogyasztása összefüggésben lehet a cukorbetegek látásromlásával. A Diabetes UK szeretné megtudni, hogy más kutatások is alátámasztják-e ezeket az eredményeket.” – mondta el Victoria King, a Diabetes UK kutatásvezetője.

Lásd még Cukorbetegség és alkoholfogyasztás

Medipress

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.