A depresszió cukorbetegséget is okozhat

Medipress
megjelent:

A legújabb kutatások szerint a depresszió nemcsak következménye, de egyik kiváltó oka is lehet a cukorbetegségnek.

"Bár korábban is felmerült, hogy a cukorbetegség és a depresszió kapcsolata nem egyoldalú, csak nagyon kevés kutatás során próbálták bizonyítani ezt a hipotézist" - írják An Pan és kollegái a Harvard Egyetemről. A Közegészségügyi Iskola kutatói összesen 65381, 50 és 75 év közötti nő esetében vizsgálták meg a két betegség kapcsolatát.

A cukorbetegség tünetei
A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei ártalmatlannak tűnnek, sőt előfordulhat, hogy a már évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nem is tud róluk.
A cukorbetegség tünetei

Az 1996 és 2006 között végzett kutatás során 2844 nőt diagnosztizáltak kettes típusú cukorbetegséggel és 7415-öt depresszióval. Az eredmények szerint a depressziós nők 17 százalékkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, és ez az összefüggés más rizikófaktorok (fizikai aktivitás, testtömegindex) figyelembevételével is megmaradt. Az antidepresszáns kezelésen lévő kedélybetegek 25 százalékkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek.

A cukorbeteg nőknél 29 százalékkal gyakrabban alakult ki depressziós állapot, inzulinkezelés esetén pedig további 53 százalékkal nőtt a depresszió kialakulásának esélye. Az eredmények alapján egyértelmű, hogy a depresszió jelentős rizikófaktornak számít a cukorbetegség kialakulása szempontjából és tovább erősíti azt a feltevést, mely szerint a cukorbetegség kialakulásában nagy szerepet játszik a stressz. A kutatás részletes leírása az Archives of Internal Medicine című szaklap november 22-ei számában olvasható.

Tanácsok depressziós betegeknek
  • Rendszeresen keresse fel orvosát, hogy orvosa folyamatosan követni tudja az állapotát és gyógyszerelését ahhoz igazíthassa!
  • Az előírást pontosan betartva szedje gyógyszereit! Az Ön számára legjobb gyógyszer megtalálásának akkor van esélye, ha maximálisan követi orvosa előírását. Lehetséges, hogy néhány hónapra van szükség ahhoz, hogy az eredményt észlelje. Akkor is folyamatosan szedje tovább gyógyszereit, ha már jobban érzi magát.
  • Ne izolálódjon! Próbáljon meg részt venni a normális tevékenységekben.
  • Gondoskodjon magáról! Táplálkozzon egészségesen, aludjon és mozogjon eleget. A mozgás nemcsak segít megőrizni kondícióját és egészségét, de a depresszió bizonyos formáin javíthat is, csökkenti a stresszt és hozzájárul ahhoz, hogy Ön ellazuljon.
  • Kerülje az alkohol és a marihuána használatát, depresszióban lassítja a gyógyulást.
  • Kérje orvosa vagy egy szociális nővér segítségét abban, hogy megismerhesse, milyen önsegítő csoportok működnek lakhelyéhez közel!

(Medipress)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.