Milyen munka ajánlott a cukorbetegeknek?

Szerző: Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor

Vannak-e cukorbetegek számára lehetőleg kerülendő, illetve különösen ajánlható foglalkozások? Úgy gondoljuk, igen fontos az, hogy a cukorbeteg fiatal idejekorán gondolkodjék a pályaválasztásáról.

Alapvető szempont, hogy e pálya a cukorbeteget életvezetésében, diabéteszének egyensúlyban tartásában ne gátolja, és az is igen fontos, hogy a szövődmények kialakulásának kockázatát lehetőleg mérsékelje.

A cukorbeteg embernél is igen fontos, hogy a választott életpálya örömet okozzon, sikereket hozzon, meglelje benne személyiségének kiteljesedését, ugyanakkor ne okozzon a szükségesnél nagyobb mértékű feszültségeket, pszichés vagy fizikai megterhelést.

Nem tanácsolható munkák

A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj
A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A cukorbetegség szemészeti szövődményeiről bővebben

Ennek megfelelően, a csupán életmódkezeléssel anyagcsere-egyensúlyban már nem tartható cukorbetegek számára nem tanácsolható:

  • a váltott műszakban történő munkavégzés,
  • a rendszeres éjszakai munkarend,
  • a hirtelen vagy jelentősen változó fizikai igénybevétellel járó elfoglaltság.

Inzulinnal kezeltek számára a fentieken túl nem tanácsos a nem eléggé higiénikus környezetben történő munkavégzés, hiszen az – az esetenként napközben is szükséges – injekciózást és vércukor-önellenőrzés végzését körülményessé teheti.

Meggondolandó, sőt inkább nem tanácsos a szemet megerőltető foglalkozások választása (pl. vésnök, órás, varrónő, műszaki rajzoló, precíziós műszerész stb.), váratlan vércukoresés szempontjából veszélyeztető (pl. tetőfedő, darukezelő, általában magasban vagy balesetveszélyes gépek igénybevételével történő munkavégzés) vagy – neuropátia lehetőségére gondolva – a fokozott vibrációs ártalommal (pl. légkalapáccsal) járó munkavégzés.

Nem ajánlhatók a végtagok potenciális sérülésével járó munkakörök (pl. aszfaltozás, üveges, bányász, kőfejtő stb.) választása sem. (A járművezetéssel kapcsolatos foglalkozásokra ehelyütt nem térünk ki részben, mivel ezek hivatásszerű gyakorlását – ideértve a repülőgép- és hajóvezetés speciális szempontjait is – külön jogszabályi előírások korlátozzák.)

Melegen ajánlhatók ezzel szemben olyan munkakörök, amelyek döntően szellemi tevékenységgel kapcsolatosak (pl. könyvtári, utazásszervezési, logisztikai munkakörök), továbbá amelyek egyenletes, nem megterhelő fizikai igénybevétellel járnak (pl. a kereskedelem, az egészségügy egyes területei, óvónő, kertész).

További szempontok az életpálya megválasztásához

Inzulinkezelés és az inzulin típusai
Az inzulinkészítmények helyettesítik a hasnyálmirigyből hiányzó inzulint, a szervezetben található inzulinnal minden tekintetben egyezőek. Inzulinkezelés és az inzulin típusai

Felsorolásunk természetesen csak a figyelmet néhány sajátos szempontra felhívó ajánlás, s magunk is ismerünk olyan diabéteszeseket, akik hosszabb ideje sikeresen, egészségük veszélyeztetése nélkül végzik az említett tevékenységek valamelyikét. Mindez még inkább alátámasztja a személyre szabott döntés meghozatalának szükségességét. A pályaválasztáshoz és a munkavégzéshez kapcsolódó fontos további szempont az életpályára felkészítők és a munkatársak korrekt tájékoztatása a cukorbetegség fennállásáról, az alkalmazott kezelés módjáról és a munkavégzést esetlegesen korlátozó szövődmények felléptéről.

Ennek módja és ideje tekintetében általános útmutatás nem adható, minden esetben az adott egyénre és helyzetre vonatkozóan kell a döntést meghozni. Magunk is tapasztaljuk, hogy a cukorbetegség közlése önmagában is korlátozhatja a felvételt egyes képzésekbe vagy egy adott állás elnyerését. E tekintetben igen sok még a társadalom feladata.

A hipoglikémia
Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy "leesett a cukrom". Az alacsony vércukorszint a szervezetben reakciók egész láncát indítja be. A fejfájás, szédelgés, a koncentrációképesség romlásának jelei mind utalhat az alacsony vércukorszintre. A hipoglikémia

A betegség elhallgatása ugyanakkor – különösen inzulinkezelés esetén – veszélyt jelenthet mind a cukorbeteg, mind a környezete számára. Úgy gondoljuk, hogy e nem könnyű kérdés megoldását csak a cukorbetegséggel kapcsolatos tények és adatok széles körű elterjesztése, a diabétesz rohamosan növekvő előfordulásának ismerete, a társadalom lehető legkörültekintőbb tájékoztatása jelentheti.

Közös feladatunk annak megértetése és elfogadtatása, hogy a megfelelően kezelt, anyagcsere-egyensúlyban lévő cukorbeteg ember a társadalom nem cukorbetegekkel egyenértékű tagja.

Anyagcsere-rendellenessége nem betegség, hanem az életét végigkísérő állapot. A diabéteszesek kezelési elveket követő, jó értelemben véve „tervezett” életvezetése az esetek túlnyomó többségében munkavégzésükben is előnyt jelenthet.

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség könyvborítóA kiadvány fülszövege: "Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."
Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
Látogasson el a kiadó
honlapjára és böngésszen a könyvek között
www.springmed.hu

(Springmed)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Gyakorlati tudnivalók az inzulinok...

Az inzulint a hazai cukorbetegek közel 100 százaléka ma már pen készülékekkel adagolja, ugyanakkor a diabéteszben szenvedők - viszonylag csekély...

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Készüljünk fel az utazásra:...

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek jóval nagyobb körültekintéssel szükséges megszervezniük utazásukat, üdülésüket. A legfontosabb kérdések és...

Étrend és inzulinkezelés

A cukorbeteg étrend célja az addigi - általában nem megfelelő - étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása azért, hogy az...

A 2-es típusú cukorbetegség...

A 2-es típusú cukorbetegséget nehéz felismerni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti, és megfelelő kezelés...

Mi a cukorbetegség? A diabétesz...

Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.