A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű diagnosztikának és gyógyszeres terápiának köszönhetően nem jelent akadályt a cukorbetegek műtétre való felkészítése.

Kisebb műtéti beavatkozások

Kisebb műtéti beavatkozások, legfőképp helyi érzéstelenítésben végzett bőrsebészeti műtétek, ortopédiai műtétek, nőgyógyászati műtétek előtt a cukorbetegek sem igényelnek semmilyen speciális előkészítést, csupán azt, hogy vércukorszintjük az ideális szinttől legalább ne jelentős eltérést mutasson (4-6 mmol/l között legyen éhgyomorra), mert a posztoperatív időszak és sebgyógyulás csak ebben az esetben lesz zavartalan, illetve kerülhető el a magas vagy túl alacsony vércukorszint okozta szövődmények jelentkezése.

Ennek ellenére fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy amennyiben sebgyógyulási zavart, gennyesedést, lázat, szokatlan bőrpírt, fájdalmat érez a műtétet követően, mindenképp keresse fel operáló orvosát.

Nagyobb műtéti beavatkozások

A nagyobb műtéti beavatkozások, melyek például a has vagy a mellkas megnyitásával járnak, komoly terhelést jelentenek, a cukorbetegségben szenvedők számára talán még inkább.

Nagyon fontos, hogy az anyagcsere-paraméterek rendezettek legyenek, vagyis a vércukorszint éhgyomorra 4-6 mmol/l között, étkezést követően pedig 10 mmol/l alatt legyen.

Ha a szénhidrátháztartás nem rendezett, nehéz dolgunk van, akár a műtét is halasztásra kerülhet. Amikor régebb óta magas a vércukorszint (jelzi a laborban a magas háromhavi átlag vércukorszint, azaz a HgbA1c), nehéz rendezni az értékeket, sokszor a gyógyszeres kezelést már inzulinra kell váltani – főleg műtét előtt.

Az anyagcserehelyzet rendezését legtöbbször úgy lehet csak elérni, hogy a beteg szájon át szedett antidiabetikumait inzulinra cseréljük, természetesen leggyakrabban csak átmenetileg van erre szükség. Ezt a műtétet megelőzően általában a belgyógyász – bizonyos esetben a diabetológus – kezdeményezi, vagy az altatóorvos dönt a terápia váltása mellett.

Ez 2-es típusú cukorbetegek esetében leggyakrabban napi háromszori gyors hatású inzulin adásából áll. Ezen módon a diabéteszes betegeknek ugyanolyan esélyeik lehetnek a műtét utáni gyógyulásra, mint egészséges társaiknak.

1-es típusú diabéteszes betegeknél általában maximum dózismódosításra lesz szükség.

Tudni kell arról is, hogy még rendezett anyagcserehelyzet esetén is van olyan antidiabetikum, amelynek adását leállítják a műtét előtt. Ezek a merckformin tartalmú gyógyszerek, vagy bizonyos esetben a szulfanilurea készítmények. Műtét mellett még a CT-vizsgálat (kontrasztanyag adásával) képez olyan indikációt, hogy a merckformin alkalmazásának átmeneti felfüggesztését javasoljuk.

Cukorbetegség - Teendők a műtét alatt és után

A műtét alatt: A fentiek betartása mellett az is megemlítendő, hogy a cukorbeteg a műtét alatt speciális kezelést igényel, infúzióban inzulin és a glükóz adása válhat szükségessé, emellett negyed-, félóránként kell ellenőrizni vércukrát, stb.

A műtét után: Gyakran a műtétet követően napokig – amíg ételt, italt nem vagy korlátozottan vehet magához a beteg – az inzulint is leállítják, módosítják, rendszeres vércukorszint-ellenőrzés mellett.

Dr. Csuth Ágnes, családorvosDr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.