A "cukorszintőrző" kutya

MTI
megjelent:

Kutyákat képeznek ki Nagy-Britanniában arra, hogy figyelmeztessék diabéteszes gazdijukat, amikor utóbbiak vércukorszintje veszélyesen alacsony szintre esik.

A kutyák sok helyszínen, változatos körülmények között bizonyították már, hogy kiváló szaglásukkal és intelligenciájukkal emberi életeket menthetnek. Ezen túlmenően kiszimatolják a kábítószert, robbanóanyagot, de akár a rákos sejteket is.

A legújabb terület, ahol hasznos, sőt életmentő lehet tevékenységük, a diabéteszesek felügyelete. Kiderült, hogy a kutyák érzékeny orra érzékeli azt a változást, amely a hipoglikémiás embernél lezajlik, miközben vércukorszintje lecsökken.

Mivel ez az állapot gyakran vezet eszméletvesztéshez, kómához, a "cukorszintőrző" kutya jelzése életmentő lehet.

A dél-angliai Aylesbury városában működő, ebek speciális képességeit kutató intézetben az állatok kiképzésével is foglalkoznak.

Eddig 17 kutya tréningjét kezdték meg, többekét már be is fejezték. Claire Guest, a szervezet vezetője szerint az állatok a kiképzés során megtanulják, hogy sok milliárd részecske közül egy-két molekula jelenlétét is kiszimatolják.

Az életmentő ebek ugatással, vonyítással vagy kéznyalogatással figyelmeztetik a vércukorszint zuhanására gazdájukat.

(MTI)

Cikkajánló

Kutyával fürdés - Milyen veszélyei vannak?

Dr. Gócs Viktor, infektológus
Milyen betegségnek vagyunk kitéve, ha 10 négyzetméteres medencénkben együtt fürdünk a kutyánkkal? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.