Microalbuminuria

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

A microalbuminuria a kóros fehérjeürítést jelenti. Élettani körülmények között a vesén keresztül nem kellene, hogy fehérje ürüljön, kóros állapotokban, betegségekben viszont megjelenik.

A vizeletben megjelenő albumin kimutatható egyszerűen tesztcsíkkal is vizeletből vett mintával, de mivel mértékének ismerete fontos, ezért laboratóriumi körülmények közt a szintjét mérni is kell.

A microalbuminuria fontos előjelzője az elégtelen veseműködésnek. Fontos rizikófaktor a kardiovaszkuláris betegségek esetén is.

Milyen kórállapotokban jelenik meg microalbuminuria?

Ha Ön túlsúlyos, esetleg a családjában van cukorbeteg, évente érdemes elvégezni a vizeletben esetlegesen jelen lévő fehérje kimutatására irányuló vizsgálatot, hogy ha microalbuminuria állna fenn, arra minél előbb fény derüljön.

Milyen mért érték számít kórosnak?

A vesefunkcióval, vércukorértékekkel, vérzsírparaméterekkel együtt vesszük figyelembe. Ezek vértesztek, az albuminürítést pedig vizeletből (akár 24 órás gyűjtött vizeletből) lehet nézni. A 24 órás gyűjtött vizeletben 30-300 mg/nap ürített albumin esetén beszélünk microalbuminuriáról.

A fenti betegségek esetén megfelelő időszakonként kell és érdemes is nézni a vizelet albuminürítését, mert jó előrejelzője a vesekárosodás megjelenésének. Ahogy a szintje emelkedik, a kardiovaszkuláris betegségek és vesekárosodás kockázata emelkedik.

Milyen tüneteket okoz a microalbuminuria?

Önmagában a kismértékű albuminürítés nem okoz tünetet. Inkább az alapbetegség.

Ez inkább első jelzés, hogy nincsen valami rendben.

Hogyan kezelendő a microalbuminuria?

Önmagában nem az albuminürítést kell kezelni. Viszont amennyiben jelenléte észlelhető, fontos a háttérok megoldása.

Alapvetően a vérnyomás beállítása szükséges, a vesefunkciónak is megfelelő terápia megválasztásával.

Optimális testsúly biztosítása, étrendi változtatás (megfelelő folyadékbevitel, sószegény és zsírszegény étrend, szükség esetén a szénhidrátbevitel megszorítása), a vérzsírok szintjének életmóddal vagy gyógyszeres kezeléssel való csökkentése.

Cukorbetegség esetén elengedhetetlen a normális szénhidrátháztartás beállítása a további szövődmények elkerülése érdekében.

Autoimmun folyamat vagy más betegség esetén azok kezelése szükséges lehetőség szerint, illetve rendszeres szakorvosi gondozás, ellenőrzés.

Ne felejtsük el, a microalbuminuria kórjelző, foglalkozni kell vele, előrejelzi a morbiditás és mortalitás rizikóját, a veseelégtelenség kialakulását. Mindig komolyan kell venni és szakorvosi segítséget kérni!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.