• Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség érszövődményei - Mi a tirozin?

        Szerző: Diabetes - Prof. Dr. Wittmann István, diabetológus

        Az inzulin hatásának csökkenése esetén beszélünk inzulinérzéketlenségről (inzulinrezisztenciáról). Ez abból áll, hogy az inzulin odakötődik ugyan a sejtek felszínén lévő receptorához (fogadóhelyéhez), de csak kismértékben jön létre az inzulin cukoranyagcsere-hatása.

        Az inzulin lehetővé teszi, hogy a cukor a vérből a sejtbe átáramoljon

        Az inzulin cukoranyagcsere-hatásának épp ez a lényege. A receptorhoz kötött inzulin hatására megváltozik a receptor maga, és jelzést ad a sejtnek. Ennek a jelnek a közvetítői olyan sejten belüli fehérjék, amelyek kapcsolatot tartanak az inzulin receptorával. E kapcsolat hatására a jelátvivő fehérjék összetétele megváltozik: a jelátvivő fehérjék egyik aminosavára, a tirozinra foszfát csoport kötődik.

        Az inzulinnak értágító és sejthalált befolyásoló hatása is van

        Inzulinérzéketlenség (inzulinrezisztencia) esetén az inzulin nem tágítja az ereket, hanem kifejezetten szűkíti azokat. Ráadásul ilyenkor a sejthalál csökkentése is kiesik. Mi több, az inzulinérzéketlenség állapotában az inzulin jele más irányokba megy el, így például a sejtosztódás fokozását okozza. Ez utóbbi három folyamat jelentősen növeli az érelmeszesedés és a szervek károsodásának kockázatát, hiszen érszűkület hatására csökken a szövetek oxigénellátottsága, az oxigénhiány következtében károsodott sejtek gyorsabban elhalnak, és az erek falában a simaizomsejtek gyors osztódásnak indulnak, ami tovább szűkíti az ér belső átmérőjét.

        Hirdetés

        Az inzulinrezisztencia fő oka az oxidatív stressz

        Az oxidatív stressz oka elhízásban és cukorbetegségben a túlzott mértékű energia(kalória)-bevitel. Teljesen mindegy, hogy a túlzott energiabevitel szénhidrát, zsír vagy fehérje formájában történik, mindenképpen oxidatív stresszhez vezet. Ezért értelmetlenek azok az extrém diéták, amelyek az egyik vagy másik táplálkozási összetevő kizárólagos fogyasztására alapozottak.

        Oxidatív stressz hatására az említett tirozin aminosavhoz hasonló kóros aminosavak képződnek, amelyek beépülnek az inzulinjelet közvetítő fehérjékbe, és ez vezet az inzulin jelátviteli hibájához, azaz az inzulinérzéketlenséghez.

        A kóros tirozin hatása

        Azokban az erekben, amelyekben a kóros tirozin mennyisége nagyobb, az inzulin kisebb értágulatot okoz, illetve ezt antioxidánsokkal csak részben lehet befolyásolni. Ezt állatkísérletekben igazoltuk. Az is kiderült ezekből a vizsgálatainkból, hogy minél magasabb egy érben a nyomás, annál több az érfalban a kóros tirozin aminosav, és annál kevésbé ernyed el az ér inzulin hatására.

        Állatkísérletekben azt is kimutattuk, hogy a kóros tirozint szájon keresztül adva a béltraktusból felszívódik, a vérkeringésbe kerül, és beépül az érfalba. Ezek az erek kevésbé reagálnak inzulinra, mint a kezeletlen állatokból származó erek.

        A fokozott zsírbevitel növeli az érfalban a kóros tirozin aminosav mennyiségét

        Ezt szintén állatkísérletekben bizonyítottuk. Bemutattuk, hogy az így megváltozott ér inzulinra érzéketlenné válik. Az is kiderült azonban, hogy a normális tirozin aminosav adásával a fokozott zsírbevitel káros érhatása kivédhető.

        Emberi (humán) vizsgálatokat is végeztünk. Először kimutattuk, hogy cukorbetegek és vesebetegek az egészségeseknél több kóros tirozint ürítenek a vizeletükkel, és a vesebetegek vérében az egészséges tirozin szintje alacsony. Azt is bebizonyítottuk, hogy a cukorbetegségben gyakori szürkehályog kialakulásában jelentős szerepet játszik a szemlencsefehérjékben képződő kóros tirozin aminosav.

        Kezeléses vizsgálatunk is volt. Abból indultunk ki, hogy a vörösbort mértékletesen (napi 1-2 dl mennyiségben) fogyasztók életkilátásai jobbak. A vörösbor egyik fontos, a szervezet működését kedvezően befolyásoló komponense a rezveratrol. Ezért ennek hatását vizsgáltuk inzulinérzéketlen, 2-es típusú cukorbetegekben. Napi 10 mg-os adagban adtuk, mert tudtuk, hogy ilyen kicsiny mennyiségben is aktiválja a szervezet saját antioxidáns rendszerét.

        A kezelés hatására a vizelettel ürített kóros tirozin mennyisége jelentősen csökkent. Egyidejűleg az inzulinérzéketlenség és a vércukor is javult. Ráadásul azt is sikerült igazolnunk, hogy az inzulin jelátvitele is jobb lett.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        További humán vizsgálatunkban igazoltuk, hogy a cukoranyagcsere felborulása vérmérgezésben (szepszis) az oxidatív stresszel kapcsolatos. Vizsgálatunk szerint vérmérgezésben a kóros aminosavak vizeletürítése szoros kap-csolatban van a cukoranyagcsere felborulásá-val.

        Következtetések

        Mivel az inzulin hatástalanságát csak kismértékben lehet antioxidáns kezeléssel befolyásolni, ezért ez az út nem tűnik a legjobbnak (a rezveratrol is azáltal hatékony, hogy a szervezet saját antioxidáns védelmét aktiválja). Eredményesebb, ha a kóros aminosav hatását kivédő egészséges aminosavat adjuk, különösen akkor, amikor fokozott a kóros aminosav képződése és a vese károsodása miatt csökkent az egészséges aminosav keletkezése. Humán vizsgálatok elvégzése szükséges annak eldöntésére, hogy ez a kezelés valóban hatékony-e.

        (Diabetes - Prof. Dr. Wittmann István, diabetológus)

        Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

        diabetes.hu

        Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel. 
         
        Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat. 
         
        Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.
         

         

        Legutóbb frissült: 2016.10.17 18:29
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Rövidlátás

        Rövidlátás

        Dr. Tóth Eszter

        Milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó? Hogyan kezelhető e probléma?

        A migrén okai

        A migrén okai

        B. M., szakfordító

        Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

        Az inzulinrezisztencia gyakori társbetegségei

        Az inzulinrezisztencia (IR) egy cukoranyagcsere-rendellenesség, amely akár 2-es típusú cukorbetegségbe is átmehet, ha nem kezelik azt megfelelően. Nevezik a diabétesz előszobájának is, nem véletlenül. Milyen más problémákkal párosulhat? Erre dr. Koppány Viktória, PCOS- és inzulinrezisztencia-specialista válaszol.

        Az inzulinrezisztencia diéta

        Az inzulinrezisztencia diéta alapelvei szerinti étrend kialakítása és a sportolás, illetve az ezekkel elért testsúlycsökkenés együttesen képezik az IR életmód kezelését. Megfelelő étrenddel az inzulinrezisztencia még visszafordítható folyamat.

        Inzulinrezisztencia: a cukorbetegség előszobája

        Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy szöveteink a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni inzulin jelenlétében, így jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség a megfelelő vércukor-anyagcsere fenntartásához.

        Állandó fáradtságot érez étkezés után? Lehet, hogy IR-rel küzd!

        Az inzulinrezisztencia (IR) alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, ám igen sokrétű következményt vonhat maga után. A tünetei is igen változatosak, ilyen például az étkezést követő fáradtságérzet. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistáját kérdeztük.

        Ehetek burgonyát IR-esként?

        Az inzulinrezisztenciásoknak egy meghatározott szénhidráttartalmú diétát kell követniük, ami már önmagában sem egyszerű, odafigyeléssel, folyamatosan egyeztetve a dietetikussal azonban nem korlátozásnak fogjuk megélni az étrendünket! Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

        Inzulinrezisztencia és gluténmentes étrend egyszerre

        Inzulinrezisztencia (IR) esetén az étkezések többségében lassú felszívódású szénhidrátokat kell, hogy tartalmazzanak. Így nehéz helyzetbe kerülhet az, akinek emellett gluténmentes (GM) étrendet is kell tartania. Milyen alapanyagokkal főzzünk, hogyan egyeztethető össze a két étrend?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.