Tünetmentes hipoglikémia - Önt veszélyezteti?

Dr. Rakk Erika
szerző: Dr. Rakk Erika - Diabetes
megjelent:

Létezik úgynevezett tünetmentes hipoglikémia, amikor nem jelentkeznek bevezető tünetek, és emiatt nem tud időben beavatkozni a páciens. Hirtelen kialakul a tudatzavar, súlyos esetben akár az eszméletvesztés az agy glukózhiánya miatt.

A cukorbetegek gyakran nem ébrednek fel hajnalban az enyhe hipoglikémiára, csak a másnapi indokolatlanul magas érték utal rá! A tünetmentes hipoglikémiáról bővültek az információink az úgynevezett folyamatos szöveti glukózmonitorozás által. Az inzulinpumpás betegnél a hason, a pumpával ellentétes oldalon van a zsírszövetbe szúrva a kis érzékelő eszköz, amely 3 percenként méri a szöveti glukózszintet. Segítségével a napi grafikonon megfigyelhető például egy hajnali hipoglikémia után a délelőtti órákban jelentős vércukor-emelkedés is.

A betegvizitek során fontos mindig megbeszélni,hogy az elmúlt időszakban fordult-e elő hipoglikémia, milyen gyakran és milyen súlyosságú volt. Fel nem ismert hipoglikémiára utalhat, ha a beteg napközben éhségérzetet, szédülést, látászavart, éjjel verejtékben ébredést, reggel fejfájást panaszol. Visszatérő, „megmagyarázhatatlan”magas vércukorszintek vagy a „túl alacsony” HbA1c-érték tünetmentes hipoglikémiákra utalhat. Ilyen esetben még gyakrabban kell ellenőrizni a vércukorszintet! Autóvezetés előtt mindig mérni kell! Fontos elemezni, mi okozza, mi provokálja a rosszulléteket! A környezetnek is tudnia kell, mikor és hogyan tud segíteni a diabéteszesnek! Nagyon nagy szerepe van a betegedukációnak. Ha gyakoriak a hipoglikémiák, magasabb HbA1c-célértéket kell kitűzni!

Mi okozza?

Pácienstanfolyamokon szoktuk mondani, hogy a cukorbeteg olyan lovas, aki három lovon ül egyszerre, és ezeket irányítja. Ezek a „lovak”: az inzulin, a diéta és a mozgás. Arányuk megváltozása okozza a magas, illetve az alacsony vércukorértékekkel járó anyagcsere-kisiklásokat! Ha a beadott inzulinhoz képest kevesebb szénhidrátot fogyaszt a beteg; kihagy egy étkezést, vagy többet mozog, mint általában és nem fogyaszt mellé elég szénhidrátot, megbomlik az egyensúly és hipoglikémia alakul ki!

Külön meg kell említeni az alkoholt mint hipoglikémiát okozó tényezőt! Az alkohol gátolja a máj cukorraktáraiból a glukóz leadását, ezért ha nem fogyaszt valaki mellé elég szénhidrátot, esetleg még fizikailag is terheli magát (például táncol vagy dolgozik a szőlőben), akkor az hipóhoz vezet!

Hipoglikémia gyógyszeres kezelésnél

Bizonyos vércukorszint-csökkentő gyógyszerek a hasnyálmirigy inzulinelválasztását fokozzák. Ezek szedésekor előfordulhat hipoglikémia. A gyógyszerek fejlesztésének célja, hogy minél biztonságosabb készítményeket adhassunk a betegeknek.Nem okoznak hipoglikémiát a metformin, az akarbóz, valamint az úgynevezett gliptinek.

Veszélyei

Egy 1982–92 között zajlott amerikai vizsgálat igazolta, hogy 1-es típusú diabéteszben jó, vagyis közel normoglikémiás anyagcsere-vezetéssel megelőzhetők a kisereket érintő szövődmények. Ugyanakkor az alacsonyabb HbA1c-értékű csoportban gyakoribbak voltak az enyhe hipoglikémiák. Úgy fogalmaztak akkor, hogy a normoglikémiás anyagcsere elérésének az „ára” a több hipoglikémia.

Ma azt mondjuk, hogy heti 2-3 enyhe hipoglikémia, ami nem zavarja meg a beteget a napi tevékenységei ellátásában, még megengedhető. Ennél gyakoribb, vagy súlyos hipoglikémia viszont kerülendő és megelőzendő!

Ismétlődő hipoglikémiák esetén nőhet a testsúly, mivel többletszénhidrátot kell bevinni a rosszullét során. Súlyos retinopátia esetén a hipoglikémia látásromlást okozhat. Az alacsony vércukorérték szívritmuszavart provokálhat, ami akár hirtelen halálhoz vezethet. Ezért szívbetegség esetén meg kell elégednünk magasabb HbA1c-célértékkel. A hipoglikémia igen változatos idegrendszeri tünetekkel is járhat, ami esetenként stroke-ot is utánozhat. Diabéteszes beteg neurológiai tünetei esetén fontos ellenőrizni vércukorszintet!

A leírt veszélyek ellenére ma már a jól képzett cukorbetegeknél nincs akadálya a normoglikémia megvalósításának. Ez három dolognak köszönhető:

1. korszerű inzulinkészítmények;

2. megbízható vércukormérő készülék;

3. megfelelő betegoktatás és együttműködő páciens!

A vércukormérés terén az innováció folyamatos. Emlékszem, amikor 1990-ben először vettem részt pácienstanfolyamon, még 2 percig tartott egy mérés, vízzel kellett leöblíteni a tesztcsíkot, és több gomb volt a gépen, amit magam is többször összekevertem… A legújabb készülékekkel már valóban laboratóriumi pontossággal végezhető az önellenőrzés, néhány másodperc alatt. Fontos, hogy a vércukormérő az alacsony, vagyis a 4 mmol/l alatti mérési tartományban is pontos eredményt adjon! Szerencsére megfelelő mennyiségű tesztcsík írható fel támogatottan, mivel a biztosító is tudja, hogy a megfelelő mennyiségű mérés a jó anyagcsere elérésének feltétele! Sajnos nem váltanak ki a betegek annyi tesztcsíkot, amennyit a társadalombiztosítás támogatna! Van még tennivalónk ez ügyben a páciensek oktatása terén!

Összefoglalás

Nem félni kell a hipoglikémiától, hanem rendszeresen ellenőrizni a vércukorértékeket! Fontos, hogy a cukorbeteg figyeljen szervezete jelzéseire és felismerje a hipoglikémia bevezető tüneteit! Az edukáció során nagy hangsúlyt kell fordítani a hipoglikémia felismerésére, kezelésére és megelőzésére!

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes Magazin borítókép

Már 25. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

(diabetes.hu - Dr. Rakk Erika, diabetológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.