• Éhgyomri vércukor értékek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. Szakértő Hölgy/Úr!

        Labor körülmények közt, vénás vérből vett vérckor értékem: 6, 6 volt (kb. 12 órás éhezés után), majd egy másik alkalommal ujjbegyből mért vércukor értékem 5, 4 volt (19 órás éhezés után). Szükségszerű a terheléses vércukor vizsgálat elvégeztetése? Mire számíthatok annak eredményeként? A fenti eredmények utalnak arra, hogy az kóros eredményt mutathat? Szükésges a terheléses cukorvizsgálat a diagnózis kimondásához, vagy elegendő a két kóros érték?

        WEBBeteg szakértő válasza a vércukorszint témában

        Tisztelt Kérdező!

        A cukorbetegség vagy az azt megelőző szénhidrátanyagcserezavar kimondásához mindig vénás vérvételi eredmény szükséges. Amennyiben random vénás vérvételből 11.1 mmol/l vagy a feletti vércukorérték észlelhető, akkor kimondható a cukorbetegség. Amennyiben két alkalommal éhgyomri (legalább 8 órás éhezés) vérvételben 7 mmol/l vagy a feletti vércukorértéket észlelnek, akkor szintén kimondható a cukorbetegség diagnózisa. 6 mmol/l alatti éhgyomri vénás vérvételi eredmény alapján kizárható a cukorbetegség lehetősége.  6.1-6.9 mmol/l vénás éhgyomri értéknél javasolt megcsinálni a cukorterheléses vizsgálatot, mert ez alapján eldől, hogy a cukorháztartás milyen mértékű zavarával állunk szembn. Ennek alapján állítható fel a diagnózis, hogy cukorbetegség, csökkent cukortolerantia (IGT) vagy emelkedett éhgyomri vércukorszint (IFG) igazolható. Tehát az Ön esetében, az Ön vénás éhgyomri vércukor értéke alapján szükséges elvégezni a cukorterhelést a diagnózis felállításához.

         Dr. Laczkó Andrea diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-08 18:17:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 06:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: