Éhgyomri vércukor értékek

T. Szakértő Hölgy/Úr!

Labor körülmények közt, vénás vérből vett vérckor értékem: 6, 6 volt (kb. 12 órás éhezés után) , majd egy másik alkalommal ujjbegyből mért vércukor értékem 5, 4 volt (19 órás éhezés után) . Szükségszerű a terheléses vércukor vizsgálat elvégeztetése? Mire számíthatok annak eredményeként? A fenti eredmények utalnak arra, hogy az kóros eredményt mutathat? Szükésges a terheléses cukorvizsgálat a diagnózis kimondásához, vagy elegendő a két kóros érték?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza vércukorszint témában

Tisztelt Kérdező!

A cukorbetegség vagy az azt megelőző szénhidrátanyagcserezavar kimondásához mindig vénás vérvételi eredmény szükséges. Amennyiben random vénás vérvételből 11.1 mmol/l vagy a feletti vércukorérték észlelhető, akkor kimondható a cukorbetegség. Amennyiben két alkalommal éhgyomri (legalább 8 órás éhezés) vérvételben 7 mmol/l vagy a feletti vércukorértéket észlelnek, akkor szintén kimondható a cukorbetegség diagnózisa. 6 mmol/l alatti éhgyomri vénás vérvételi eredmény alapján kizárható a cukorbetegség lehetősége. 6.1-6.9 mmol/l vénás éhgyomri értéknél javasolt megcsinálni a cukorterheléses vizsgálatot, mert ez alapján eldől, hogy a cukorháztartás milyen mértékű zavarával állunk szembn. Ennek alapján állítható fel a diagnózis, hogy cukorbetegség, csökkent cukortolerantia (IGT) vagy emelkedett éhgyomri vércukorszint (IFG) igazolható. Tehát az Ön esetében, az Ön vénás éhgyomri vércukor értéke alapján szükséges elvégezni a cukorterhelést a diagnózis felállításához.

Dr. Laczkó Andrea diabetológus

Kérdés: 2009. március 08., 18:17; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 06:53
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Vércukorszint és gyógyszer
15 éve 2-es tip. cukorbeteg vagyok. A kezdettől fogva diaprelt szedek reggel 2x 60 mg és napi 3 meforált 850 mg. Nincs is szerintem és a háziorvos...
Kezdődő cukorbetegség lehet?
Tisztelt Szakértő! Negyven éves 2 gyermek édesanyja vagyok és kissé (nagyon) túlsúlyos (156 cm-80 kg)! A második gyermekkel voltam terhes(aki 4...
reggeli vércukor emelkedés
Tisztelt Doktornő! A férjem 50 éves. Magsrvérnyomásra szed gyógyszert és kissé, de még nem kórosan megnagyobodott a mája, ami az ellenőrzések...
Ingadozó vércukorszint
Tisztelt Hölgyem/Uram! január vagyok cukorbeteg viszont a kórházból terheléses cukorvizsgálat nélkül, 1 hét után hazaküldtek 180g-os diétával...
Cukorterheléses vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Külföldon dolgozok, és hiába mutatom az otthoni laboreredményeimet (7-8-ig volt) az itteni háziorvosnak. Egyszer megnézték...