• Étrend és inzulinkezelés

    Dr. Brasnyó Pál
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál

    A cukorbeteg étrend célja az addigi – általában nem megfelelő – étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása azért, hogy az optimális testtömeget elérjük és fenntartsuk, valamint az élettani vércukorértékeket elérve és megtartva csökkentsük a vércukor-ingadozásokat.

    Az egészséges étrend és életmód betartása mind 1-es, mind 2-es típusú cukorbetegség esetén, terápiától függetlenül fontos.

    A ma is elérhető modern inzulinkezelések mellett sem lehet jó anyagcserehelyzetet elérni és fenntartani, ha a beteg nem tartja be a javasolt életmódbeli tanácsokat. Természetesen egyéb társuló akut vagy krónikus betegségek nehezíthetik a javasolt étrend tartását, ezzel az ideális anyagcserehelyzet elérését; ilyenkor az általánosan cukorbetegség esetén javasolt étrenden kívül egyéb tényezőket is figyelembe kell venni. Ezen túlmenően egyéb változó tényezők, így pl. a beteg életkora, fizikai aktivitása, váratlan élethelyzetek, utazás/szabadság stb. is befolyásolhatja az étrendet. Mindezek alapján látszik, hogy az általános szabályok betartása mellett fontos az egyénre szabott (a változó körülmények figyelembevételével aktuálisan változó) étrend kialakítása és betartása, amiben kezelőorvosa, dietetikus tud segíteni.

    Hirdetés

    Mennyi energiabevitel javasolt cukorbetegség esetén?

    Segítség az eligazodáshoz!


    Normál testtömegű férfiak, fizikailag aktív nők számára a javasolt energiamennyiség 1800 kcal, míg túlsúlyos cukorbeteg nők esetén 1200 kcal, túlsúlyos cukorbeteg férfiaknál 1500 kcal. A megfelelő étrendnek összetett szénhidrátokban dús, fehérjében, zsírokban szegénynek kell lennie (szénhidrát 50%, fehérje 20%, zsír 30%).  Figyelembe kell venni emellett az élelmiszerek vércukoremelő hatását is (pl. a glikémiás index, glikémiás terhelés).  Dietetikai szempontból a 30% glikémiás index alatti ételek (lencse, bab, borsó, zöldségfélék) nagyobb mértékben történő fogyasztása javasolt.

    Számos, a vércukor-emelkedést befolyásoló tényező mellett azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyéni különbségeket (egyéni szénhidrátfogyasztás, de egyéni konyhatechnika is!), így az általános javaslatokat saját tapasztalat útján szerzett gyakorlat teheti teljessé. Ebben is az étkezések előtt és után (1,5 órával) történt vércukormérések segíthetnek.

    Milyen különbségek lehetnek az egyes kezelési formák esetében?

    A fenti megfontolások minden cukorbeteg, így az inzulinnal kezelt betegek esetében is megszívlelendők, ugyanakkor a különböző inzulinok és kezelési formák miatt az étkezések gyakoriságában, az étkezés szénhidráttartalmában vannak különbségek.

    Bázis inzulinkezelés

    2-es típusú cukorbetegek esetén a meglévő tablettás kezelés mellé este, lefekvéskor adott, napi egyszeri, ún. bázis (humán vagy analóg) inzulinkezelés mellett az étkezések gyakorisága megegyezik a korábbi, csak diétával, vagy tablettával is kezelt cukorbetegéhez képest. Ilyenkor, általában 3 óránként a napi ötszöri, esetleg hatszori étkezés (reggeli – tízórai – ebéd – uzsonna – vacsora és szükség esetén utóvacsora) a megfelelő, hogy az egy alkalommal történő magas szénhidrát-, illetve kalóriabevitelt elkerülve megelőzzük – többek között – a vércukorkiugrásokat is. A kisétkezések (tízórai, uzsonna, utóvacsora) szénhidráttartalma általában 15-20 gramm, a főétkezéseké 45-60 gramm.

    Humán, keverék inzulinkezelés

    A főleg 2-es típusú cukorbetegeknél alkalmazott napi két-három alkalommal a főétkezésekhez adott ún. humán, keverék (premix) inzulinkezelést alkalmazó betegek esetében is az 5-6-szori étkezés javallt, figyelve arra, hogy a humán, étkezéshez adott inzulin hatása a beadás után 20-30 perccel kezdődik, így az étkezéssel az inzulinbeadást követően ennyit kell várni. Kétszeri adás mellett, amikor a déli inzulinadás nem szükséges, napi négy-ötszöri (nincs uzsonna), háromszori adás mellett napi öt-hatszori étkezés javasolt. A humán, étkezési inzulinokra jellemző hosszabb hatástartam miatt a kezelőorvossal és dietetikussal is egyeztetett időpontokban javasolt az étkezés, ettől jelentősen eltérni nem lehet.

    Humán intenzív inzulinkezelés

     Zsírszegény tejtermékek:


    • 1,5% zsírtartalmú tej 
    • kefir
    • joghurt
    • sovány sajtok 
    • sovány tehéntúró
    • csökkentett zsírtartalmú tejföl 

    Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek esetén is alkalmazott humán intenzív ("teljes") inzulinkezelés során - amikor a főétkezések előtt, napjában 3 alkalommal adott étkezési inzulin és az alap inzulinszintet biztosító, napi egy vagy két alkalommal adott ún. bázis inzulinkezelés mellett is napi öt-hat alkalommal történő étkezés javasolt, utóvacsora nem mindig szükséges. Az étkezések szénhidrátbevitele az előzőekhez hasonlóan alakul. Itt is figyelni kell, hogy a humán, étkezési inzulin beadása után 20-30 perccel lehet étkezni, és a humán inzulinok hatástartama miatt az étkezések időpontjától jelentősen eltérni nem lehet.

    Analóg premix inzulinkezelés

    A főleg 2-es típusú cukorbetegeknél alkalmazott, napjában két alkalommal (ha az ebédhez is szükséges, akkor háromszor) adott analóg premix inzulinkezelés mellett a napi háromszori étkezés elegendő.  Ennek hátterében az analóg a keverék inzulin étkezési inzulin komponensének ultragyors hatása áll. Ezekben az esetekben a főétkezések előtt beadott inzulinok után azonnal lehet étkezni, kis étkezések nem szükségesek, és a főétkezések időpontjai is rugalmasabban kezelhetőek.

    Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegnél alkalmazott analóg intenzifikált inzulinkezelés (napjában 3 alkalommal adott analóg étkezési inzulin és a hozzá kapcsolódó, alap inzulinszintet biztosító napi egy vagy két alkalommal adott, ún. analóg bázis inzulinkezelés) mellett szintén a napi háromszori étkezés elegendő a már részletezett okok miatt. Ennél a terápiánál is az inzulin főétkezések előtti beadása után közvetlenül lehet étkezni, kisétkezések nem szükségesek, a főétkezések időpontjai rugalmasabban kezelhetőek.

    Inzulinpumpa kezelés

    Magyarországon az Egészségügyi Biztosító által támogatott módon 1-es típusú cukorbetegek esetén lehetőség van bizonyos kritériumok teljesülése esetén inzulinpumpa kezelésre. Ezen terápia során az ultragyors analóg inzulin előre meghatározott program szerinti folyamatos adagolása biztosítja a bázis inzulin szintjét, az étkezésekhez szükséges inzulint ugyanazon inzulin esetileg elindított bólusa biztosítja.

    E kezelés mellett is a napi háromszori étkezés elegendő az analóg intenzifikált inzulinkezeléshez hasonlóan. Ennél a terápiánál is a bólus analóg inzulinok beadása után azonnal (a beadás a főétkezés előtt történik) lehet étkezni, kisétkezések nem szükségesek, a főétkezések időpontjai rugalmasan kezelhetőek.

    Milyen gyakran ajánlott a vércukorszint mérése?

    Mind az analóg, mind a humán inzulinkezelés esetén elengedhetetlen a vércukorszint rendszeres (napi 4-6 alkalommal történő) ellenőrzése. Egyrészt az egyes étkezések szénhidráttartalma különböző lehet, s szükségessé válhat az étkezési inzulin dózismódosítása a kezelőorvossal egyeztetett módon; ilyenkor az aktuális terápiamódosítást ellenőrizni, korrigálni tudjuk. 

    Ugyanakkor megszokott ételek és azonos inzulindózisok mellett is számos tényező befolyásolhatja a vércukorértékeket.  A kóros értékeket időben észlelve és korrigálva lehet a tartósan jó anyagcserét fenntartani, amiben kezelőorvos és dietetikus tud segíteni sémák adásával, de a pontos beállításban a betegek egyéni tapasztalatainak, a betegtársak jó tanácsainak is kiemelkedő szerepe van.

    (WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál belgyógyász, nefrológus, diabetológus)
     

    Módosítva: 2020.08.16 09:33, Megjelenés: 2013.02.07 09:41
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    A cukorbetegek 30 százalékának keringési betegsége is van

    A 2-es típusú diabéteszes páciensek közül minden harmadiknál idővel szív- és érrendszeri kór is kialakul. Az érintetteknél ez szinte mindig (tíz esetből kilencszer) érelmeszesedéssel (arterioszklerózissal) együtt járó kardiovaszkuláris betegséget jelent - állapította meg egy 10 ezer egyén bevonásával nemrégiben zajlott kutatás (Capture vizsgálat), amit öt kontinens 13 országában, köztük Magyarországon végeztek.

    Gyakorlati tudnivalók az inzulinok beadásáról

    Az inzulint a hazai cukorbetegek közel 100 százaléka ma már pen készülékekkel adagolja, ugyanakkor a diabéteszben szenvedők - viszonylag csekély számban - inzulinfecskendőket is használnak. Melyek a legfontosabb gyakorlati tudnivalók az inzulin beadásával kapcsolatban? Az alábbiakból megtudhatja.

    Diétás szabályok cukorbetegség esetén

    A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei

    A 2-es típusú cukorbetegséget nehéz felismerni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti, és megfelelő kezelés nélkül súlyos szövődményekhez vezet.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    Az inzulinkezelésről általában: a kezelés célja és az adagolás

    Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele, a glükóz raktározása, amely folyamatok magas vércukorszinthez vezetnek.

    Nem mindegy, hogy milyen inzulint választunk! - Humán inzulin vagy analóg inzulin?

    Humán vagy inkább analóg inzulint használata ajánlott? A kérdés megválaszolásához célszerű végigmenni a különféle inzulin-adagolási rendszereken, hogy eldönthesse, az Ön számára melyik a legmegfelelőbb adagolás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.