Csontritkulás kezelése új megközelítésben

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy természetes fehérje lehet a csontritkulás kezelésének kulcsa egy nemzetközi kutatócsoport szerint. Egereken végzett kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az interferon-gamma serkentette a csontok felépülését és korlátozta az oszteoporosis miatti csontsérülések kialakulását.

Gustavo Duque, a Sydney Egyetem professzora a Journal of Bone and Mineral Research című tudományos magazinnak elmondta, hogy az interferon-gammát az immunrendszer és a test őssejtjei termelik, és hírvivőanyagként funkcionál. Aktiválja például az immunrendszer makrofágjait (falósejtek), és részt vesz az immunreakciók szabályozásában. Az interferon-gammát az orvoslásban már használják többek kötözött a hepatitisz C kezelésére.

Az említett kísérlet során Duque és kollégái egereket vizsgáltak, amiknek az emberéhez nagyon hasonlóak a testi folyamataik, a kis állatok épp a menopauza időszakában voltak, a változókor kezdetével az ő szervezetükben is csökken az ösztrogénszint, emiatt a csonttömeg lebomlik, a csont felépülési folyamatai pedig hanyatlani kezdenek.

A csontfelépülés serkentése

A tudósok csekély mennyiségű interferon-gammát injekcióztak az egerekbe, aminek következtében csonttömegük megnövekedett, miközben az osteoporosis miatti csontkárosodások visszafordultak. Az interferon-gamma nyilvánvalóan fokozza a csontokat felépítő sejtek (osteoblastok) termelődését, melyek a csontokat erőssé, és a törésekkel szemben ellenállóvá teszik.

„Felfedezésünk mérföldkő a csontritkulás komplett új gyógyszeres kezelésének kifejlesztésében, melynek alapja nem a csont leépülésének megakadályozása, hanem a csontképződés serkentése lesz.”- magyarázza Duque professzor.

A csontritkulás népbetegség

Világszerte hozzávetőleg 300 millió ember szenved a csontritkulás tüneteitől. Az 50 év fölötti korosztályokban a csontsérülések minden harmadik nőnél és minden ötödik férfinál csonttöréshez vezetnek.

A kutatók abból indulnak ki, hogy 2050-re a csontritkulás jelenlegi kezelési módszerei mellett a csípőcsonttörések száma férfiaknál feltehetően 310%-kal, nőknél 240%-kal fog nőni.

Ezt arra alapozzák, hogy a csontritkulás diagnosztizálása és terápiája is korlátozott, nem mindenki jut hozzá a szükséges vizsgálatokhoz és gyógyszerekhez. Másrészt a jelenlegi kezelésmódok a lehetséges mellékhatások miatt is aggodalomra adnak okot.

A csontritkulás okai és rizikófaktorai

Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni. A csont ereje a csont alakjától, méretétől és sűrűségétől függ.
A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium bélből való felszívásához, maga a kalcium pedig azon túl, hogy a csont alkotórésze, serkenti a csontképzést. A D-vitamin és a kalcium elégtelen bevitele növeli az oszteoporózis kockázatát.
Bővebben a csontritkulásról

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.