Kezdő anyukáknak szóló tanácsok

Medipress
megjelent:

Egy új tanulmány szerint az első gyermekes anyukákkal táplálkozási szokásokkal kapcsolatos tanácsadás segíthet a gyermekkori elhízás kockázatának csökkentésében.

Amerikai és brazil kutatók a Porto Alegrai Egészségutományi Egyetemről iletve a Rutgers Egyetemről 345 alacsony jövedelmű, véletlenszerűen két csoportba sorolt édesanyát és gyermekét vizsgálták Brazíliában.

Az egyik csoport csak ellenőrizte a résztvevők táplálkozási szokásait, míg a másik csoport 10 alkalommal otthoni tanácsadásban részesítette az újdonsült anyukákat. A látogatásokkor tanácsokat adtak a szoptatásról és a tápszerek elkészítéséről. Nem ajánlották az energia gazdag vagy tápanyag szegény ételeket, mint például a szénsavas italok, édességek, sós rágcsálnivalók és a félkész, kisüthető ételek. A gyermekek táplálkozási szokásait 6, 12 és 16 hónapos korukban, továbbá 3 és 4 éves koruk között is vizsgálták.

A tanulmány végére a résztvevő gyermekek csupán 10 százaléka táplálkozott egészségesen. Ezzel ellentétben azok, akik rendszeresen kaptak tanácsokat több zöldséget, gyümölcsöt ettek, étrendjük sokkal változatosabb volt, kevesebb magas koleszterin tartalmú ételt fogyasztottak. Ugyanakkor a legrosszabb étkezési szokásokkal rendelkező gyermekek körében 14 százalékkal nagyobb volt a túlsúly kialakulásának valószínűsége.

„Az édesanyákkal a baba születése utáni első évben folytatott tanácsadások erősen befolyásolhatják a gyermek későbbi étkezési szokásait. A kutatás eredményeit fontosnak találjuk a közegészségügyi előírásokra nézve is.” – foglalták össze tanulmányukban a kutatók, akiket Marcia Regina Vitolo irányított. A tanulmány a The Journal of Nutrition folyóirat novemberi számában jelent meg.

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.