• Kezdő anyukáknak szóló tanácsok

    Szerző: Medipress

    Egy új tanulmány szerint az első gyermekes anyukákkal táplálkozási szokásokkal kapcsolatos tanácsadás segíthet a gyermekkori elhízás kockázatának csökkentésében.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Amerikai és brazil kutatók a Porto Alegrai Egészségutományi Egyetemről iletve a Rutgers Egyetemről 345 alacsony jövedelmű, véletlenszerűen két csoportba sorolt édesanyát és gyermekét vizsgálták Brazíliában. Az egyik csoport csak ellenőrizte a résztvevők táplálkozási szokásait, míg a másik csoport 10 alkalommal otthoni tanácsadásban részesítette az újdonsült anyukákat. A látogatásokkor tanácsokat adtak a szoptatásról és a tápszerek elkészítéséről. Nem ajánlották az energia gazdag vagy tápanyag szegény ételeket, mint például a szénsavas italok, édességek, sós rágcsálnivalók és a félkész, kisüthető ételek. A gyermekek táplálkozási szokásait 6, 12 és 16 hónapos korukban, továbbá 3 és 4 éves koruk között is vizsgálták.

    Hirdetés

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmány végére a résztvevő gyermekek csupán 10 százaléka táplálkozott egészségesen. Ezzel ellentétben azok, akik rendszeresen kaptak tanácsokat több zöldséget, gyümölcsöt ettek, étrendjük sokkal változatosabb volt, kevesebb magas koleszterin tartalmú ételt fogyasztottak. Ugyanakkor a legrosszabb étkezési szokásokkal rendelkező gyermekek körében 14 százalékkal nagyobb volt a túlsúly kialakulásának valószínűsége. „Az édesanyákkal a baba születése utáni első évben folytatott tanácsadások erősen befolyásolhatják a gyermek későbbi étkezési szokásait. A kutatás eredményeit fontosnak találjuk a közegészségügyi előírásokra nézve is.” – foglalták össze tanulmányukban a kutatók, akiket Marcia Regina Vitolo irányított. A tanulmány a The Journal of Nutrition folyóirat novemberi számában jelent meg.  

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.11.03 08:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

    A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

    Miért fontos reggelizni?

    Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres, életkorunknak megfelelő testmozgás, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód és a helyesen összeállított étrend.

    Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

    A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és immunrendszere is tökéletesen működjön?

    Ön tudta a C-vitaminról?

    A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.

    Chiamag - Érdemes fogyasztani?

    A chiamagról sokat hallani mostanában, szuper élelmiszerként (superfood) emlegetik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet, milyen tápanyagokat tartalmaz, és tényleg értékes eleme lehet étrendünknek? A 2018-ban az ország cukormentes tortájának választott Három kívánság is tartalmazza ezt az összetevőt.

    Dr. Forgács Attila: Az emberi faj hajlama és őstudattalan túlélési technikája a túlevés

    Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács Attila, gasztropszichológussal az eddigi életútjáról, valamint az evéssel kapcsolatos pszichés mozgatórugóinkról beszélgettünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.