Miért nem alszik a gyermekem? - Orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Azt szeretném megkérdezni, hogy miért nem alszik a gyermekem? Egy hónapos, és állandóan ébren van. Egész álló nap mindössze kb. 10 órát pihen. - Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

A kisbabák alvásigénye - Fontos a napirend!

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!
A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>

Mai világunkban gyakran találkozunk azzal, hogy a kisbabák nem alszanak napközben. Hogy ez miért van nehéz sokszor megfejteni, hiszen vannak anyukák akik mindent elkövetnek, hogy a baba aludjon, de a baba egész egyszerűen alkatilag olyan, hogy nem alszik napközben.

Mindazonáltal leírok pár dolgot ami esetleg ötletet adhat, kérem ne haragudjon ha Ön mindezt így csinálja és mégis leírom, de talán tudok segíteni valamivel. Azt hiszem az egyik legfontosabb dolog egy kisbaba életében a napirend. Fontos, hogy egy idő után a baba rájöjjön, hogy mikor minek van itt az ideje. Persze ez egy 1 hónapos babánál még idő amíg kialakul, de törekedni kell rá.

Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés

Sok családban küzdenek kisebb nagyobb gondokkal a gyermeknevelés terén. Ezek közül van néhány olyan, melyik hátterében a leggondosabb orvosi vizsgálat sem derít fel szervi okokat, így felmerül a pszichés háttér. A közösségbe való beilleszkedés nehézségeinél, teljesítési problémáknál, nagy megterhelésnél is tapasztalhatunk kóros viselkedési tüneteket.
Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés, dadogás >>

Legyen meg a napirend, pl: 8-kor eszik,kis játék vele persze 1 hónapos babához mérten, 10-kor etetés, majd lefektetem pihenni vagy sétáltatom közben alszik, 12-kor vagy 13-kor eszik stb. Így egy idő után a baba beleilleszkedik a napirendbe és kialakul egy biztonságérzete.

Nyilván a babának is szoknia kell a kinti létet, hogy most nem a pocak védelmében van ez is idő. A kinti létben erősebbek a fények, hangosabbak a zajok, hűvösebb van stb. lehet, hogy ehhez is szoknia kell. Ami még eszembe jutott, hogy érdemes arra törekedni, hogy ne érje túl sok inger a babát. Sokszor látom családoknál, hogy a pár napos baba mellett megy a háttérben a TV a különböző Show műsoraival.

Ez egy kis babának plusz teher plusz inger. Neki nem hiányzik a TV zaja, elég a mama hangja. Nyilván a túl sok látogató sem tesz jót ilyen szempontból. Mindezek mellett nem tudom hogy fejlődik a baba, mert a kevésbé alvó babánál az is felmerül nem éhes-e.

Ugyanakkor többször lehet látni, hogy pl. ha a szülés alatt valami gond volt, akkor a baba utána nehezebben alszik el. Ha esetleg a baba a későbbiekben sem alszik, akkor esetleg egy gyermekneurológiai vizsgálatot lehet végeztetni.

A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat a gennyes agyhártyagyulladás ellen?>>

(WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea gyermekorvos)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.