Nem fejleszti a korai TV-nézés a szókincset

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Noha az üzletek polcain számtalan úgynevezett fejlesztő DVD-t találni már az egészen picik számára is, a két éves kor előtti TV nézés egyáltalán nem fejleszti a gyermekek intelligenciáját, nyelvi vagy motoros készségét – állítják amerikai kutatók.

Noha a pszichológusok évek óta próbálják felhívni a televíziózás gyermekekre gyakorolt negatív hatásaira a figyelmet, a legújabb felmérések szerint a két év alatti gyerekek napi 1-2 órát ülnek a képernyő előtt az Egyesült Államokban.

A kutatás során 872 gyermek édesanyját kérdezték meg csemetéik TV nézési szokásairól 6 hónapos, egyéves és kétéves korukban. A kérdőív a nézett műsorok tartalmára nem kérdezett rá. Ezekkel a gyerekekkel három éves korukban olyan IQ teszteket végeztettek, ami kifejezetten a szókincset és a motoros készségeket vizsgálták.

Hatástalan a televízió

A vizsgálat eredményei szerint a többet televíziózó gyerekek hajlamosabbak voltak gyengébben teljesíteni ezeken a teszteken, ám ez az eredmény kiegyenlítődött, mikor figyelembe vették ezen gyerekek intelligenciáját befolyásoló azon körülményeket is, mint az anya életkora, iskolázottsági szintje, családi-és jövedelmi állapota.

Noha a jelenlegi kutatás eredménye szerint a korai TV nézés hatástalan a gyermek fejlődése szempontjából, a szakemberek hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség ennek megerősítésére. Az eddigi tanulmányok arról szóltak, hogy a TV nézés többet árt, mint használ a kicsiknek. Habár a kutatók nem tudták megcáfolni, hogy a képernyő előtt töltött idő növeli az elhízás, a figyelem-és alvászavarok kialakulásának esélyét, hangsúlyozzák, hogy a csecsemők és tipegők képességei biztosan nem fejlődnek TV nézés közben.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.